#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

tisdag 27 januari 2015


Gulsparv

Igår var det sista dagen för årets räkning av vinterfåglar inpå knuten. Resultaten mella Sveriges och mitt skiljer sig lite.

Summering/översikt räkningen 2015  - antal individer

Topplistan 2015
1Talgoxe Parus major124 463
2Pilfink Passer montanus95 162
3Blåmes Cyanistes caeruleus81 984
4Gulsparv Emberiza citrinella57 980
5Domherre Pyrrhula pyrrhula43 542
6Koltrast Turdus merula40 084
7Skata Pica pica38 153
8Grönfink Chloris chloris37 800
9Kaja Coloeus monedula33 411
10Gråsparv Passer domesticus26 290

Slut resultatet från mig är följande:

Gråsparv
Gråsparv  13
Pilfink 10
Koltrast 7
Talgoxe 4
Skata 4
Blåmes 3
Gulsparv 2
Ringduva 2
Gråkråka 1
Rödhake 1
Kaja 1

Nu har jag räknat ett par år och jag märker skillnad. Det är färre arter och antalet individer har minskat här hos oss.  Få se om jag kan komma på hur jag ska lyckas locka hit fler fåglar till vår trädgård.

Nuär som sagt vad är årets räkning av fåglar över så nu får jag ta och koncentrera mig på alla fröer som ska ned i jorden i stället.


Barnkammaren blir även i år i tvättstugen. Golv värmen där inne gör att det blir varmt och gott för dem. 
Odlings lampan är upphängd, så jorden är inköpt och....


... idag fick jag hem tre stycken dusch munstycken som jag har beställt.
Jag har haft en av dem förrut men den frös sönder i växthuset. Såå klumpigt av mig.
Blomsterlandet hade ännu inte fått hem några men jag hade hört att de även fanns på 
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik och där fanns det tre olika modeller. Så det var bara att "klicka" hem dessa tre och en lök fick följa med.

Så nu är allt förberett så det finns inget som hindrar mig från att börja peta ner frön jorden. Jag måste bara spana på vilka som ska sås först men snart går startskottet för årets frösådd :)

Ha det bäst!söndag 25 januari 2015

Fjäskeri på hög nivå :)Som ni kanske redan vet så är det denna helgen som vi ska räkna fåglar. I Fredags var väl aktiviteten så där vid våra matbord. I Lördags var det än värre så då tänkte jag att nu får jag ta till det "tunga kavalleriet". Nu måste jag ta till operation fjäskeri !
Jag började knäcka upp Hasselnötterna som var kvar sen julas, tömde burkar med hackade mandlar, små skvättar med Musli, havregryn,Solrosfrön åkte också ned i bunken. Hällde sedan över smält kokosfett och margarin. Kletade ned detta i diverse formar och ställde ut på altanen över natten.


Idag på morgonen åkte några av dessa alster ut. Det tog en stund men sedan kom dom! Vi har inte kunnat räkna så många fler fågelarter men Rödhaken tyckte att detta var smaskens. Hen brukar bara vara framme en kort stund men nu satt den där och smackade i godan ro :)

Imorgon ska jag räkna ner och skicka in resultatet. Just nu står det mellan Pilfinkarna och Gråsparvarna.

Ha det bäst!

fredag 23 januari 2015

Vårblommor!


Vilka är era favorit vårblommor? Mina är i första hand Tulpaner. Tulpaner av alla dess slag och färger och i alla stadier. Från knopp till vissen/överblommad.
 Jag har redan hunnit köpa ett antal buketter och fler lär det bli innan Tulpan säsongen är över!

Idag var jag en sväng på stan med en god vän och med mig hem fick jag en blomsterkasse. Inte så ovanligt men dess innehåll var lite annorlunda . Det var ingaTulpaner denna gång men den innehöll två  av mina andra vårbloms favoriter.

Primula Vulgaris Suze

Kassens innehåll var en otroligt söt Primula och en kruka med vita Pärlhyacinter :)


De stod där utanför blomsteraffären ,Storgatans Blommor ,och jag kunde inte låta bli att ta med dem hem. De fick stå ute på muren medans jag fotograferade dem men nu står de inne på köksbordet,

Har ni räknat fåglar idag?  Det är denna helgen som man ska göra det. Kolla in länken här så kan ni läsa mer om detta.
 Jag har bara räknat en kort stund idag men än så länge leder Gråsparvarna och de leder stort.
Förr om åren har vi haft Stenknäck , Grönfinkar men i år har jag inte sett en enda av dem. Undra var  de har tagit vägen?

Man har hela helgen på sig att räkna så jag får se på Måndag vad slutresultatet blir här hemma. Alla fågelbord är fyllda och talgbollar och jordnötter finns det gott om . Borden är dukade så det är bara för dem att dyka upp :)

På tal om talgbollar så läste jag någonstans att någon hade hitta avslitna fågelben i de där gröna näten som är omkring...:( Efter att jag läste det så tar jag alltid bort näten. Jag vill inte precis vara orsaken till att stympa Bofinken knut ... Jag ville berätta det här för er så ni fick reda på vad de där näten kan ställa till med innan olyckan är framme.

Ha nu en riktigt skön helg!onsdag 21 januari 2015

Jag har drabbats av vår/sommar längtan.Har ni?Vi har varit snö fria ett tag men igår bestämde snön sig för att göra ett besök igen. Det var vackert (måste jag medge) när det singlade ner snöflingor men det höll inte i sig så värst länge. Snön förvandlades till regn och temperaturen steg så idag är det bara blask. Den ligger nu som ett mycket tungt, vått täcker över allt.

Så vad gör jag då när jag kommer hem från jobbet med genom sura skor och strumpor och bara känner bläh ? Jo jag sätter mig och bläddrar igenom bland vår bilderna från förra året. Det är den bästa medicinen mot vinter blues och självklart delar jag med mig till er! Så varsegoda  ;)


Åh, vad jag längtar tills jag kan ta med min kaffe mugg och sätta mig på bänken här utanför växthuset och njuta av den första tuggan av årets allra första Rabarber paj... Mmm känner ni doften, smaken?Jag känner även doften av nygödslad jord som bara väntar på att få bli planterad :)


Förra året var duktig på att ta hand om Allium bebisarna. I ärlighetens namn så var det första året som jag gjorde det. Jag har inte haft riktig koll på att de ser ut som grässtrån när de är små. Jag har antagligen rensat bort mååånga de senaste åren. Jag ska vara lika duktig i år på att ta hand om dem. Jag lovar!


Vi hade för första gången sedan vi flyttade hit(13 år sedan) besök av Kurre. Det var jätte kul och se när den hoppade runt här hemma. Jag kan berätta för er att det togs många kort på hen :)
Tyvärr så såg vi den bara en gång till innan den försvann. Önskar så att den dyker upp igen. Har ni några tips på "lockatillekorrartillträdgården"-tips? Tar tacksamt emot dessa om ni har några.


Det var allt lite upp piggande att få en liten dos av vårbilder. Känner att smilbanden har åkt upp igen ;)
Snart är vi faktiskt inne i April månad men innan dess så är det ett gäng fröer som ska sås och jag vet ännu inte vart jag ska ställa dem. Jag måste ta tag i det problemmet idag.

Jag vill avsluta med att säga att jag blir glad att se att ni hälsar på min blogg och att vi har nåt 100  (gilla) strecket på bloggens FB sida. Det är roligt att ni vill följa med mig och min familjs trädgårds äventyr och va inte rädda för att fråga om ni undrar något och lämnar gärna någon kommentar.Då blir jag extra glad. Det är alltid kul och läsa vad ni tycker :)

Ha det bäst!

PS. Glöm inte att gå ut och skaka av den tunga snön på era buskar och känsliga växter. Det är inget kul om grenarna gå av pga det DS


söndag 18 januari 2015

Vart har de tagit vägen?!!Vart har de tagit vägen? De var ju där i höstas! Skarpa, raka, rundade kanter som såg till att gräset höll sig där det skulle. Nu är kanterna borta och gräset håller på att sluka rabatterna!

Vilken tur för mig att vintern är så pass mild som den är här hos oss i Zon 1. Det är inga större problem att kanta till rabatterna med hjälp av en spade. Så det får bli dagens trädgårds sysselsättning!

Ha det bäst!lördag 17 januari 2015

Det grönskar i Kryddlandet


Vilket härligt väder vi vaknade till idag! Solen sken och termometern visade ett par plusgrader. Trädgården ropade på mig; komsi,komsi... ;)

Kylan "nöp" i mina kinder när jag gick ut men mitt kryddland hade solens strålar över sig så jag beslutade  att lägga lite energi på det idag.


När jag rev bort resterna från Buskkrassen så fick jag se att den hade lämnat i från sig ett gäng frön. Dessa raffsade jag bara ner i jorden eftersom jag redan har samlat in frön från dem. 
Jag vet inte om de här kommer att gro av sig själva. Det känns tveksamt men man vet ju aldrig om man inte testar, eller hur? 

 Det var så härligt att se allt det gröna som kom fram medans jag rensade bort skräpet
. Olive herb , Timjan; Persilja, Citron meliss,Chokladmynta, Gräslök.. Alla verkar må bra och kommer förhoppningsvis ge mig goda smakupplevelser i år med. 

Det kanske inte syns så bra på bilderna men det finns faktiskt tomma ytor där i tunnan och dessa kommer jag att fylla ut med bland annat Dill, Sallat, Rädisor. 


Det dröjer dock ett tag innan jag kan göra detta så jag får göra som Båtis. Jag får leta upp ett vindstilla hörn och vända ansiktet mot solen och njuta av den sköna värmen som fyller kroppen. Och när man minst annar så är våren här och det är dags att peta ner de där fröna :)

Ha det bäst!torsdag 15 januari 2015

25 års jubileum


 Idag är det Tulpanens dag och inte nog med det. Tulpanens dag har 25 år Jubileum i år. Hipp hipp hurra:)Jag är redan inne på min tredje bukett Tulpaner för i år. Första köpte jag dagen innan Nyårsaftonen och den stod sig en hel vecka och då var det dags för nästa.

Jag vill helst inte att vasen på köksbordet ska stå där, tom, utan Tulpaner vid den här årstiden. Tulpanerna gör mig glad och det spelar ingen roll i vilka färger de har. De funkar till och med i gult ! ;)

Imorgon är det Fredag igen och jag är glad att det blev en kort vecka för mig. Det var jobbigare än vad jag trodde att jobba efter en tids sjukdom. Fredagen kommer som en räddning och på kvällen ska vi bubbla med ett par trevliga vänner. Perfekta starten på helgen känns det som. Vad ska ni hitta på?

Ha det bäst!

tisdag 13 januari 2015

Det finns hopp :)


Jag försöker njuta av nuet, av de olika årstiderna. Jag kan se det mysiga med stormiga höstvindar, snöiga vintrar.. Ja, ni förstår vad jag menar men jag får medge att mitt hjärta ta ett extra skutt när jag ser de första Snödroppe knopparna och det gjorde jag idag (våren är snart här) :)

De finns under lagerhäggsbuskarna på baksidan så det är ett "medvetet val" att se dem. Jag var tvungen att sätta mig på huk, böja bort lite grenar från Lagerhäggen och peta bort lite löv för att se dem men där var de :)
Om jag inte minns rätt så tog jag och flyttade några förra året men jag kommer inte ihåg vart men det var för att jag lättare skulle se dem.. Hm, får ta och leta efter dem senare idag.


När jag var på väg in fick jag se att  det har kommit knoppar på Klätter rosorna som vi planterade i mitten av November förra året ( se inlägg här ). Det kändes konstigt att plantera så sent men det verkar som att det har gått vägen (peppar,peppar..).

Det finns även hopp med min förskylning. Jag har varit hemma en vecka nu  med hög feber, halsont men nu känner jag mig redo för jobb igen.Så i morgon bär det av till jobbet.
Idag är faktiskt första dagen som jag känner mig pigg men om jag känner mig rätt så lär jag vara slut i rutan imorgon efter jobbet. Jag måste försöka ta det lugnt. Hör ni hur jag försöker intala mig själv ? ;)

Ha det bäst!
måndag 12 januari 2015

Rara växter


Nu har jag gjort min allra första beställning hos Rara växter. Vet inte varför jag inte har tittat in på deras sida förrut men den har gått mig förbi. Otroligt nog.
Varför jag in och tittade nu var för att sidan nämndes på en av de sidor som jag följer på Facebook. Det var någon som undrade om vart man kunde hitta Den blå/lila/vita Borstnejlikan `Purple Crown`. Hon fick snabbt svar med en länk till Rara växter och den klickade jag in på och en ny fantastisk frö värld öppnade sig för mig! 

Bilder lånade från Rara växter

http://raravaxter.se/collections/ettariga-vaxter/products/1722
Bilder lånade från Rara växter
5.Slingerkrasse `Purple Emperor`
6.Borstnejlika `Purple Crown`
7.Luktärt`Windsor`
8.Buskkrasse `Paso Doble`

Som ni ser så klickade jag hem Borstnejlikan som drog mig ned i "fördärvert" och ett par kompisar till den fick hänga med när jag ändå höll på.

Det fanns så många fler som jag skulle vilja ha hem men det får bli en annan gång. Nu har jag sett till och skaffat mig tillräckligt med problem som det är så varför skaffa mig fler. Med problem menar jag , yta.Vart har jag tänkt att driva upp dessa??? Det är ju inte precis så attjag har en tom yta , vid ett fönster, med lagom temperatur ledig. Jag får göra som föregående år. Jag ockuperar köksbordet . Mat kan vi äta på andra ställen i huset men fröerna behöver värmen och ljuset som är där. Så får det bli men nästa år så måste jag hitta en bättre lösning på detta. Ja, jag vet att jag har sagt det förrut men nu får det allt vara sista året som jag gör så här.

Bild lånad från Willab
Frågan är vad ska jag investera i? En sådan här som är på bilden här ovan? Bygga ihop något eget? Skulle dock vara skönt med något färdigt. Vad har ni för tankar runt det här? Har ni erfarenhet av den här drivhustunneln? Tar tacksamt emot era tankar och erfarenheter.

Ha det bäst!

lördag 10 januari 2015

Mmm, doftar gott :)


Lördag och jag står och försöker få strykkorgens innehåll att minska och jag tycker att det känns bra. Nästan rent ut av så tycker jag att det är avkopplande. Håller ni med mig eller är det bara jag som är stryk tokig ? ;)

Tror nu inte att jag stryker all tvätt. Nope, det gör jag inte men örngott, skjortor, dukar och liknande hamnar under strykjärnet. I vanliga fall (när jaginte är förskyld) så gillar jag den där doften av rentvättat som man känner när man stryker. Mm ... Många tar den doften för givet men när man som jag växte upp med två rökande föräldrar (de är nu rökfria) så kände jag inte den doften förrän jag flyttade hemifrån..

Vi gjorde om tvättstugan för några år sedan och där har jag en strykbräda som står på en bänk men den använder jag sällan. När jag stryker så står jag helst i vardagsrummet så jag kan spana ut i trädgården och se när fåglarna hoppar omkring i Trollpilen. Det går så mycket snabbare att stryka när man har en fin utsikt :)

Som ni ser så snöar det rätt så rejält här. Har så gjort hela förmiddagen men nu väntar vi på att stormen Egon ska göra entré. För min del så behöver han inte komma hit. Jag hoppas att han ångra sig och tar någon annan väg. Allra helst så kan han försvinna helt och hållet så ingen behöver möta honom men det verkar som att det inte kommer att ske...

Håll nu i hattten och njut av helgen!fredag 9 januari 2015

Uteköks inspirationFann detta på Youtube när jag googlade runt på utekök. Å varför googlade jag på utekök? Drömmen om utekök har funnits länge och att surfa runt på nätet är en lagom ansträngande sysselsättning  när man som jag ännu inte har kommit tillbaks helt efter en tids sjukdom men det är farligt.

köksbänk,grill,järnspis,uteplats,pergola,bakugn,diskho,sittgrupp
Lånad från styleroom
Farligt på så sätt att tankar, visioner poppar upp i huvudet och jag vill förverkliga dem NUU. Inte om ett år utan nu.Känner ni igen er? 


Lånad bild från Living by Cathis
Utekök med snyggt tak

utekök

Cattis och Eiras Trädgårdsdesign: Nu börjar vårt utekök bli klart
Bilden är lånad från Cattis Och Eiras Trädgårdsdesign

Då, när det inte fanns så många trädgårdstidningar och Internet knappt fanns så blev jag så där lagom inspirerad. Jag han förverkliga en "inspiration" innan nästa tidning kom ut. Nu är det hur många tidningar som helst. Vet ej hur många men det är många och alla innehåller de vackra trädgårdar, redskap, pynt, möbler som man vill ha. Och det går ju inte..

Däremot så tycker jag att Internet är toppen när man söker inspiration för något speciellt. Som jag nu har gjort inför vårt framtida utekök.
.Bilderna som jag har lagt ut i detta inlägg har alla något som tilltalar mig och som jag vill plocka ihop på något sätt till vårt utekök. Vi får se om projekt utekök blir av 2015 :)

Jag kanske ska gå och ta mig en mugg te och sätta mig i soffan och öppna upp mina oöppnade trädgårdstidningar sen en tid tillbaka. Vem vet? Jag kanske blir inspirerad ;)


Ha det bäst!

onsdag 7 januari 2015
Efter en febrig natt vaknade jag upp till ett vinterlandskap.Vackert, ja visst men


vare sig jag eller fåglarna var förberedda på det,tror jag. Det  var ju grönt igår... Jag vet att vi bara i Jauari månad och det kan komma snö ännu men som sagt vad, det var grönt igår .


Just nu (när jag är febrig) så är jag  extra glad åt mitt inköp av "Mumin" fågelbordet. Det går att fylla det med 6 liter frön så man behöver inte gå ut så ofta vilket passar mig perfekt nu när bara tanken på att gå ut får mig att rysa än mer än vad jag redan gör, brr.

Så nu kryper jag tillbaka under filten med en mugg te. Ni får ha en riktig skön Onsdag.

Ha det bäst!
söndag 4 januari 2015


Brr, termometern visar att det är noll gradigt ute men det känns snarare som minus...7 (?). Det var inte  alls skönt att jobba idag på förmiddagen. När jag gick där mellan omsorgstagarna så längtade jag hem till en varm brasa. Kändes som att jag aldrig skulle bli varm igen.


Tror ni att jag tände en brasa när jag kom  hem? Nope, det blev det inte. Byte om till varma kläder och gick ut i växthuset och tog tag i vinrankan.  
Jag hade redan tagit lite i början av December men kände nu att det behövdes tas mer.


Grenarna som hade pressat sig mellan glas och lister togs bort och jag försökte få hela vinrankan att bli lite mer uppstammad.


Virrvarret som var innan blev lite mindre och då kom de smutsiga rutorna fram. Hela växthuset har blivit rejält smutsigt under hösten/vintern. Taket är nog värst. Det har intagit en grön färg...
Det är inte något som jag kan göra något åt nu. Det får allt bli lite varmare först.


Vinrankan som vi har på friland behövde jag inte göra något med. den kommer få bre ut sig över armeringsmattan så den blir inte uppstammad.Nu tänker jag hålla mig inne resten av dagen och bland annat njuta av Tulpanerna som står på köksbordet.

Ha det bäst!Ps.Ni vet väl om att min blogg har en Facebooksida? Det är bara att söka på Facebook på  Helt enkelt hemma hos mig så kommer ni dit. Sidan uppdateras nästan dagligen med inlägg, bilder och annat som jag tycker är intressant. Gilla gärna sidan så missar ni inget :) Ds


lördag 3 januari 2015

Månadens bild:Januari 2015


Här kommer nu första månadsbilden. Tanken är att jag ska fota ungefärliga samma vinkel 1g/månad så att jag OCH ni kan se hur vår trädgård ändras under året. Jag tror att jag på detta vis kommer att se saker som jag tycker behöver förändras/tilläggas och bli påmind om det som redan är okej.

Att det skulle vara så svårt att välja vy kunde jag aldrig tro! Vet inte hur många bilder som jag tog innan jag bestämmde mig för ovanstående.
Här ser man lusthuset rakt fram med vårt enda Äppelträd till vänster.
Framför Äppelsträdet är rabatten med bland annat Havtorn och till höger ser man Rosrabatten.

Som ni ser så är snön borta. Den lilla som vi hade försvann helt på Nyårsnatten så nu är den gröna gräsmattan framme igen.
Jag undrar hur det ser ut här om en månad??

Ha en fortsatt skön helg!
PS. Till vänster i bloggen kommer finns nu  ovanstående bild och där kan ni klicka er in och finna alla Månadens bild.inlägg. Ds

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...