#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

tisdag 28 januari 2014

Nu har även jag börjat!


Jag har sett att ni är många som har börjat så. Här har det var lite dåligt med det men  nu är även jag på "G"! De första fröerna som hamnade i jorden för i år är Kattfot. Det är en perenn blomma/växt. Den ska sås tidigt och sedan ställas ut i skuggan. Det är första gången för mig som jag sår denna. Får hoppas att jag lyckas.
Nu kommer det att sås med jämna mellanrum.Måste bara se till att inte så för tidigt. Jag vill ju inte att plantorna ska bli rangliga. Nä, kompakta och buskiga vill jag ha dem :)


Eftersom jag har ledig dag idag så tänkte jag göra lite "godare" mat till middag. Inte spagetti och köttfärssås eller makaroner och falukorv. Inget fel med det men det blir så ofta.Alldeles för ofta.
 Jag tycker att mat är rätt så tråkigt. Det beror antagligen mest på att tiden orken inte finns när man kommer hem från jobb och barnens träning och så vidare.Man vill att maten ska gå fort så man hinner få i sig maten innan klockan 20:00. Vi måste bli duktigare på att planera.

 Idag på förmiddagen har jag förberett så det ska gå smidigt när familjen kommer hem. Tomat/chillisåsen är kokt, vitlökssåsen står i kylen och potatisen är skalad och bara väntar på att bli "klyftad". Det är bara järparna som skall göras men det gör jag senare. Mmm det blir smaskens !


Jag har haft julgardiner uppe tills nu. De är inte så juliga i den bemärkelsen att det har inte varit tomtar eller liknade på dem men nu skulle de ner. När jag skulle byta dem så hittade jag en kappa i gardinlådan som jag undrade varför jag hade sparat. Soporna nästa tänkte jag först men så blev det inte.
Gardin kappan blev nerklippt i lappar som jag skall använda till att göra ett lapptäcke eller liknande i framtiden. Jag kan inte säga när men insamlingen/lapp klippningen har pågått ett tag. Har länge velat göra något med lappar. Vi får som sagt vad se vad det blir och när det blir.Båtis har legat i vår säng mest hela dagen. Har inte kunnat bädda våra sängar för att han har legat där.Inte ens när jag  har trakasserat honom med kameran så har inte visat en tendens till att flytta  på sig. Om han hade kunnat så hade han med säkerhet "pekat finger" år mig. Han var måttligt irriterad ;)
Varför lät jag inte honom vara då? I fotoutmaningen så finns det ett tema ord som är kattfot. Båtis har ju fyra av dessa och det underlättar att fota när de är stilla vilket de är för det mesta när de sover/vilar.
 Det tog tid innan jag blev nöjd men till slut så blev det som jag ville.
Om ni vill se mina olika foto tolkningar och läsa mer om utmaningen så kan ni gå in på denna länk.

Ha nu en fortsatt skön Tisdag!


söndag 26 januari 2014

Under mitt äppelträd.

Våren 2013
Vid lusthuset har vi ett äppelträd. Jorden som är där under är inte den bästa. Jag gör mitt bästa varje år för att förbättra den men allt som jag lägger på "äts upp" på något konstigt sätt.
Jag har satt Tulpanlökar där under som trivs så pass bra att de förökar sig villigt. De sticker upp som vita utropstecken lite överallt. Precis som jag tycker att det ska vara.
Doftpionen som står bredvid fågelbadet är också nöjd med tillvaron men jag är inte nöjd med denna rabatt. Här har det tryckts ner lite alltmöjligt som jag inte har velat slänga men inte riktigt har vetat var det ska få sin slutstation. Här växer bland annat en Buxbom, Kärleksört, fetknopp och mitt i allt så dyker en vit buskros upp.
Jag tycker väldigt mycket om Primula men jag har inga här hemma. Varför? Jo, jag har inte vetat vart de ska vara men det gör jag nu. Skulle inte de trivas här under äppelträdet? Var säger ni? Jag ser det  framför mig. Primula i alla de sorter och färger.
Längtan till att kunna gå ut och gräva ökade lavin artat. Kan det inte bli vår snart!.
Kanske är det tur att jag inte kan göra det nu för jag måste ju komma på vart allt de andra växterna ska flytta. De kan ju inte stå kvar där..
När jag skulle leta rätt på en bild föreställande lusthusrabatten så hittade jag en mängd bilder på våra underbara rosor. Längtan till att få stoppa ner näsan och dra in deras doft i näsborrarna blev nästan helt olidlig .
Jag tänkte att ni kanske vill bli lite "plågade" också ;)
Det känns som en evighet men egentligen så är det bara ett par månader tills vi är där. Tiden går ju så fort fast det inte känns så just nu när snön viner runt knuten.

Ha det bäst!


fredag 24 januari 2014

Boktips!

 Den här boken kan man väl säga att den är högaktuell just nu. På var och vartannat bord här i landet står det nog en bukett Tulpaner som säger/skriker att snart är det vår! Jag läste någonstans att det säljs ca 1 miljon Tulpaner varje dag under högsäsongen. Vårt land har drabbats av Tulpanfrossa.

Författaren till denna Tulpanbibel är Susanna Rose´n. Hon är biolog, författare och fotograf. I boken får vi reda på många intressanta saker. Bland annat om Tulpanens ursprung, skötsel och hur man kan skapa med Tulpaner.


Bilderna inspirerar till olika planteringar och man vill bara köpa fler Tulpanlökar som kan förgylla ens trädgård till nästa vår.


Det är ca 200 olika sorters Tulpaner som Susanna beskriver för oss. Behöver jag säga att den här boken är "välläst" här hemma?


Mina Tulpaner som jag just nu har på köksbordet är kanske inte så värst inspirerande. De är överblommade men jag tycker de är vackra även i detta tillstånd.


Bladen ser så mjuka ut. Är de gjorda av sammet?


Här hemma hos oss finns det även Tulpaner upp på väggarna. När vi gjorde köksrenoveringen så visste jag att jag ville ha denna tapet i matdelen. Det var nog det enda som jag var riktigt säker på. Nu har det gått ett par år och vi har ännu inte tröttnat på den :)


Här ovan ser ni en annan bild på frosseri. Inte Tulpanfrosseri men matfrosseri. Skrållis blev så lycklig när matleveransen kom hem och mattunnan fylldes på. Hon var bara tvungen att ta sig ett (flera) smakprov :)

Nu har vi en skön helg framför oss.Jag är ledig och vi har inget uppbokat. Så vi ska bara ta det lugnt och ta dagarna som de kommer. Jag hoppas att ni får en skön helg.

Ha det bäst!

lördag 18 januari 2014

I natt klarnade det :)


Att ligga sömnlös om nätterna är kanske inte alltid så positivt men eftersom jag är ledig idag så gjorde det inte så mycket.
Jag hade faktiskt en mycket "effektiv" sömnlös natt. Jag har löst en massa "problem". Inga världsproblem men trädgårds "problem".


Nu vet jag hur vi ska lösa kanten mot den blivande stigen vid rosrabatten. Jag vet att stigen ska få ett gruslager. Har varit inne på olika material men nu vet jag att grus ska det bli. Det kommer att gå åt en hel del men det kommer att bli såå fint :)
Grönsakerna som skall sås är ner präntade på en lista och kruk planteringarna är bestämda :)

Jag har nämnt innan att jag har gått med i en fotoutmaning och i natt har jag kommit på ett antal motiv. Nu gäller det bara att vädret ska bli ok så jag kan fota dem. Vill ni se mina tolkningar så kan ni kika in på min fotoblogg. Där kan ni även se vad denna fotoutmaning innebär. Ni kanske själva vill vara med?När jag beställde fröer från odla.nu så beställde jag även denna kryddsax. Den är helt underbar att klippa mitt Myrten träd med! Väl värd 19:-.

Än så länge har inga frön kommit ner i jorden här hos mig.
När jag tittar in på olika bloggar så ser jag att ni är rätt så många som har satt igång. Det blir nog att köpa hem lite såjord i helgen så jag kan börja lite smått.

Jag har inget bra ställe att dra upp fröerna på. I växthuset är det ännu för kallt så mina sådder trängs ihop på fönsterbrädorna. Jag vet inte hur många gånger som jag har sagt att jag måste fixa något bättre..


Kommer ni ihåg min namnlösa Amaryllis? Här ovan ser ni hur hon ( visst är Amaryllis en hon ;) ) såg ut 12:e Januari.


 Så här ser hon ut idag. Härlig djupröd färg.


Nu har även min käre man vaknat så nu tänker jag ta en mugg kaffe med honom.Jag hoppas att ni får en skön helg!


onsdag 15 januari 2014

Tulpanens dag

Var ju "tvungen" att lägga upp en bild på buketten som min man kom hem med efter lite påminnelse om vilken dag det är idag :)

Såg första programmet av Trädgårds kampen igår. Jag blev stressad! De som deltog hade säkert en innehålls och lärorik period men för mig blev det bara jobbigt. Jag var rädd för att det skulle bli så när det är tävling..
Kommer antagligen inte se fler avsnitt.

Ha det bäst !

måndag 13 januari 2014

Snön kom och halkan med den.


Det hjälpte inte att hålla tummarna för att vi skulle slippa snön igår men tack till er som försökte. 
När jag såg dessa moln så insåg jag att det var kört. Jag gick och letade fram broddarna till skorna. Förstod att det skulle bli halt.


Precis innan jag skulle bege mig till jobbet öppnades molnen och ner kom snön.Så nu har trädgården fått ett tunt lager snö över sig.


Idag var det ännu en grå dag. Solen kämpade hårt för att komma fram. Den lyckades nästan.


Idag tänkte jag ha"fågelsafari". Var nyfiken på och se hur många arter som skulle hälsa på. Jag lade ut lite extra "gotte" och fåglarna kom men inte så många olika arter.Jag ska fortsätta min spaning.

Ha det bäst!

söndag 12 januari 2014

Minnet är som det är..


Brr. i går kväll så var det riktigt ruggigt. Trodde aldrig att jag skulle bli varm igen efter kvällens jobb (jag hade varit ute och cyklat i regn,mörker och blåst i 6 timmar) men när jag kom hem så hade min underbara "gubbe" tänt en brasa och köpt hem lite "go öl". Kroppen blev sakta men säkert varm igen.
Längtar till sommarens grillningar. Öl smakar som bäst då, tycker jag.

Idag när jag satt och åt frukost så hörde jag Koltrasten sjunga. Hm, han lär nog knipa näbb snart, tänkte jag och mycket riktigt. Han tystnade när första snöbyn kom. Jag trodde att nu fortsätter det att snöa resten av dagen men efter ett par  minuter så slutade det igen. Jag hoppas att det håller sig borta. I alla fall tills jag slutar jobbet ikväll vid 22:00.


Efter frukosten så kom jag på att någonstans har jag en pärm med fröer i. Jag började leta och till slut så hittade jag den ! Där i bokhyllan var den och den var fylld med plastfickor och i dem låg det egna och köpta fröer.
Minnet är inte det bästa men jag kom ju på den i tid i alla fall. Hade varit värre om jag hade kommit ihåg den i höst ;)


Amaryllisknoppen avslöjar mer och mer för vardag vilken färg hon kommer å bli. Spännande, spännande..


Avslutar med en bild på vår Skrållis. Hon är så sällskaplig och nyfiken av sig. Vill alltid vara med. Hon brukar alltid "hjälpa" mig när jag ska fröså. Jordpåsen brukar alltid vara intressant. Det kan ju gömma sig något kul där i, eller hur?

Ha en fortsatt skön Söndag och håll tummarna för att vi slipper snön ett tag till .

lördag 11 januari 2014

Gråväder kan vara vackert


Jag tycker att det är så grått och brunt i trädgården så det finns inget kul att fota. Vad gör man då? Jo, åker till Skälby 4H. Här finns det olika djur som man kan gosa med, en stor lekplats med grill möjligheter och här ligger även Kalmars ända hund fik + mycket mer.
Den här pållen blev förevigad av mig idag :)


Sen åkte vi vidare till Stensö fiskeläge. 
Vackert trots att det är grå väder, eller hur?


Det var även folk som var ute och rodde. Kanske fiskade.


Vi får se om det blir någon snö som SMHI har lovat på Söndag. Trädgården blir lite mer "fotovänlig" när det ligger lite snö. Nu är det som jag sa bara grå/gröna nyanser. Inte lika kul..

Nu ska jag fixa till lite mat innan det är dags för kvällsjobb. 

Ha det bäst!

fredag 10 januari 2014

Frö leverans nummer 2.

Mobil bild

Tji ho ! Idag låg fröerna från Impecta  i brevlådan när jag kom hem :)Om ni vill veta vad jag beställde så kan ni kolla in detta blogginlägg.

Kattfots fröerna är de som måste sås först. Helst redan nu i Januari. Så nu måste ta fram krukor och tråg i morgon. Jag har dem i växthuset och det har en tendens att frysa igen när det blir kallt och nu har SMHI lovat att det ska bli kallt. De har haft fel förr så jag håller tummarna för att det har det även denna gång.Det talades även om att det skulle kunna bli snö natten till Söndagen..

Jag hoppas att ni får en trevlig helg :)

torsdag 9 januari 2014

Härlig (grå)dag !


Jag har hoppat på en utmaning som heter 365 Foton. Det innebär att man får en temalista med 365 olika ord på. Dessa ska man tolka och fota.Vissa ord är lättare än andra.. Det här är ingen tävling utan det handlar om att man ska utveckla sig själv. Jag har inte haft min nya systemkamera så länge men bra på ett par dagar har jag lärt mig mycket om dess funktioner pga denna utmaning.
Vill ni se mina "bidrag" så har jag lagt in en länk (foto på ett fyrverkeri) till vänster här i bloggen. Under den så finns ytterligare en länk där ni kan läsa mer om utmaningen. Det är inte försent att anmäla sig om ni vill vara med.Jag har varit ledig idag. Så skönt OCH välbehövligt. Började med att åka till affären efter frukosten. Frö leveransen från Odla.nu väntade på mig där.
Vad jag hade beställt kan ni se här om ni inte ser så bra på bilden.

Efter det så blev det en kombinerad foto/Turf runda. Hittade många teman till fotoutmaningen och jag tog ett par Turf zoner med. Vad Turf är? Om jag försöker förklara så låter det dö töntigt så det är bättre att ni spanar in denna länk. Det passar mig perfekt eftersom jag inte kan/få träna. Turf har motiverat mig att gå/cykla längre. Jaja, ni får checka in på länken :)

En stund hos min kära syster hann jag också med. Hon bor nära mig men livet kommer allt ofta emellan för att vi ska kunna träffas så ofta som vi båda önskar. Knasigt men så är livet ibland.

De har fått en ny "pälsig" familjemedlem. En Knorris. En riktig sötnos till katt som var lite för blyg för att tillåta sig att bli fotograferad men det kommer fler tillfällen för det. Jag ska nog lyckas :)

När jag var hos syrran så öppnades den gråtunga himlen och regnet vräkte ner. Jag var l i t e blöt när jag kom hem men vad gör väl det. Vatten har en tendens att torka.

Vääl hemma så upptäckte jag att vår sista Amaryllis hade börjat spricka upp!


Vi har fått den av min man syster och hennes man så jag har inte en aning om hur den kommer att se ut. Man kan ana lite rosa... Spännande!


Dagens middag var inte så spännande men OJ så barnsligt gott! Varför gör jag inte raggmunkar oftare? Enkelt och billigt så vad hindrar mig? Minnet är det antagligen...

Kåbralampan lyser upp nu när adventsljusstakar är bortplockade.

Nu ska jag ta och brygga mig lite te innan det är dags att knyta sig. Tre arbetsdagar framför mig innan jag är ledig igen.

Ha det bäst!
måndag 6 januari 2014

Boktips


Den förra boken som jag tipsade om var min trädgårdsbibel. Den här boken är min Perenn bibel. Den heter "Perenner-våra trädgårdsväxter " och är gjord av Marie Hansson och Björn Hansson.


 Boken är fylld av inspirerande, vackra bilder (1000 st) och den har 2 800 intressanta växtbeskrivningar.

I början av boken så får man en beskrivning av hur man använder och sköter perennerna. I vilka lägen de trivs bäst osv. Vilket är till stor hjälp när man planerar en ny rabatt.


Det som jag tycker är så bra med denna boken är att man får tips på "goda grannar" till varje Perenn.
Om vi tar till exempel Stjärnflockan som jag slumpvis slog upp i boken.Enligt boken så passar den generellt bra till lägre prydnadsgräs men också med bladväxter så som Hosta och Silverax Actaca .
Dessa tips har underlättat för mig många gånger. Ibland blir i alla fall jag låst till ett visst tänk. Den här boken har hjälpt mig att tänka annorlunda.

Till varje Perenn får man också en kort beskrivning om vart den är hemmahörande och vart namnet kommer ifrån.

Det här är en bok som har inspirerat och inspirerar mig när jag gör mina Perenna val.Den kanske redan finns i eran bokhylla men om den inte gör det så tycker jag att ni skall köpa den eller låna den på biblioteket. I alla fall om ni som jag är nyfikna på Perenner.

Ha det bäst! :)

söndag 5 januari 2014

Klick, klick, klick....


Det gick inte. Jag kunde inte låta bli att klicka in några fröer till. Denna gång från Impecta. Bilderna i collaget är lånade där i från.

Den här beställning går i silvrigt och lime färgat. Jag tänker köra med lime färgat i lusthuset i år med. Passar så bra med de lime färgade möblerna som vi köpte i somras. Blandar upp det med lite rödbladiga växter så blir det perfekt :)

 1. Kattfot
 2. Plocksallat
 3. Papegojamarant
 4. Prydnadsmajs
 5. Röd ådrad syra
 6. Brokbladig Kejsarvinda

Nu måste jag "hia mig" med frö beställningarna. Väntar på ett kuvert från en  frö kedja som jag gick med i på Facebook. Det lär visserligen dröja innan kuvertet kommer till mig ( jag ligger nästan sist på listan) men det finns kanske några "jag-måste-så-fröer". Det ska bli spännande att se.

Ha det bäst!


Nu är det gjort!

Årets första frö beställning är gjord och fler lär det bli. Jag känner mig riktigt "taggad" inför denna odlingssäsong. Mer än vad jag gjorde förra året vid denna tiden. Planerna och idéerna bara flödar fram. Måste skriva ner så jag inte glömmer :)

Årets första beställning gjorde jag på odla.nu. Det blev 6 st fröpåsar . Bilden nedan visar vilka och vill ni läsa mer om dem så kan ni gå in på länkarna

Bilderna är lånade från Odla.nu
 1. Aklejruta
 2. Franstrift ´Ballerina red``
 3. Taklök
 4. Papegojamarant `Early splendour´
 5. Påfågelblomster ´Strawberry shortcake´
 6. Röd snokört
När jag gjorde collaget så fick jag se att min beställning går i rosa/röd/lila toner.Inte alls planerat. Det bara blev så.
Jag försöker vara lite mer organiserad i år när det gäller frö beställningarna men det är svårt. Riktigt svårt.Det är ju så lätt att bara klicka, alldeles för lätt.

Jag ska nu försöka hålla mig borta från de andra frö sajterna resten av kvällen men det blir antagligen en ny runda i morgon.

Ha det bäst!


lördag 4 januari 2014

Nu kunde jag inte hålla mig längre! Klådan i fingrarna var outhärdlig. Solen sken ute och jorden lockade mig med dess "jordiga" doft.

                 

Köksträdgården hann jag aldrig hösta så det var den jag tog tag i idag. Spade, Handskar och grep blev mina bästa trädgårdskompisar idag. Tills min dotter kom ut förstås. Jag blev så glad att hon ville hjälpa till :)


Lördagsgodis till fåglarna.

  
                                         

Olivträdet har stått ute i en kruka ända tills nu. SÅ vi grävde upp den och satte den i en kruka som vi lättare orkade bära i väg. Nu står den inne på vår inglasade altan.  Jag hoppas att den inte blir allt för missnöjd med flytten..Jag vet inte hur många Hyacintlökar som jag har planterat ut sen i julas men m å n g a  har det blivit. Idag planterade jag ut ytterligare ett "gäng".


Rönnsumak


 Inomhus så börjar julen att  försvinna- Stakarna och granen står kvar men annars så är pyntet väck.Den här tiden efter julen så blir jag sugen på att göra/köpa något nytt.

Nya lampor till hallen skulle vara kul! Bra belysning är viktigt och jag hade redan sett ut några som jag tyckte skulle passa bra. Jag ville ha något som kändes lite mer "rufft"
Dessa är nog inte tänkta till att vara inomhus för mysbelysning men varför inte?


Ser ni den? Den hänger där under trappen och gör så jag ser bättre när jag bland annat bloggar.Vi köpte 2 st på Clas Ohlsson  den andre hänger i hallfönstret.


En lite annorlunda ljuskälla som de flesta kanske har liggandes i garaget.
Om vi tröttnar på våra så hamnar de här där också :)

Ha en fortsatt skön helg!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...