#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

tisdag 31 mars 2015

Helleborus Orientalis `Tutu´

Helleborus Orientalis Tutu´


Ja, här ser ni vad som fick följa med mig hem från Blomsterlandet i Söndags.En Julros. En hög, kraftig planta med otroligt vackra blommor. 
De hade en del olika sorter att välja mellan men det var 
`Tutu´som jag föll pladask för. 

Jag har planterat den i rabatten utanför sovrumsfönstret så jag ser den så fort jag drar upp rullgardinen. Trevlig syn  kan jag lova ;)

Ha det bäst!måndag 30 mars 2015

Nu är den borta !Helgen som var bjöd oss på blandat väder. 
Lördagen startade med SOOOL. Underbart! Jag skulle förvisso jobba på kvällen så jag borde tagit det lite lugnt innan men det gick ju inte :)

Den enorma högen efter vårningen måste bort. U hämtade ett släp och efter att kört två lass till tippen så tog jag fram kompostkvarnen och började tugga.
Jag matade på rejält medans solen värmde och tiden gick alldeles för fort men jag hann tugga  klart det sista innan jag var tvungen att förbereda mig inför kvällens jobb.


Tugget lade jag i en svart sop säck och när den blev full så knöt jag ihop den lite slarvigt så den inte blev helt tät. Sen så hamnade den bakom växthuset där jag kommer att "glömma bort den" till nästa år. Då tar jag fram den igen och blandar det med vanlig jord och lägger det på rabatterna. 
Jag hade säkert kunnat myllat ner det nu med en gång men jag gillar konsistensens som blir i säcken efter ett år. Det hinner brytas ned till stor del vilket innebär så mycket mindre växtdelar som hamnar i rabatterna. Rätt eller fel, det vet jag inte men det är så jag gör :)

Kvällsjobbet förflöt bra förutom att det höll på att gå illa när gatubelysningen släcktes i en timme... Det var inte långt ifrån att jag höll på att cykla på ett par som var ute och gick UTAN reflexer. Hade det inte kommit en bil bakom dem så hade jag med stor säkerhet kört på dem... :(

Söndagen så var jag åter ute och cyklade runt på jobbet. Nu i dagsljus och regn. Trodde aldrig att jag skulle bli varm igen men när jag slutade jobbet så kom solen fram igen :)

Vi tog en sväng till Blomsterlandet och där hittade jag nåt som jag så gärna ville ha. Det slutade med att den fick följa med och nu går jag och spanar på hen ofta, ofta..Så vacker! 
Jaha, ni undrar vad jag har fått med mig hem ? Ni får hia er till imorgon. Då kommer bilder på denna vackra skapelse på bloggen :)

Ha  det bäst!
fredag 27 mars 2015

Tillökning i buren på altanen :)
Tänk att ett par meningar kan få een fantasi att sätta fart.Ni som inte har läst om mitt inlägg om buren hänger nog inte med om vad jag menar men kika in här så förstår ni bättre :)
Ni var många som kikade in på det inlägget om buren så jag tänkte att jag ska uppdatera er om vad som sker där. 


Just nu är det tillökning på "g" . Om ni kikar bakom  Kungsängsliljan så ser ni att där ligger nu ..

.. ett litet fågelbo med ett par små fåglar i. Visst är de söta? :)
Detta lilla bo fann jag på Netto samtidigt som  jag köpte de där tokbilliga lökarna som jag har berättat för er i tidigare inlägg

Min tanke med buren är att det kommer att förändras under tidens gång så jag lär återkomma med inlägg om denna bur:)

Ha det bäst!


torsdag 26 mars 2015

Dahlia frossa


Min efterlängtade leverans från bulbs.se kom igår. Tji hoo !
Så nu har jag en hel korg med Dahlior och lite annat :)


Dahlia Mignon White
Dahlia Mignon red
Ixia Mixed
Sparaxis tricolor Mixed 

De som jag rabblade upp här är de som är i korgen på ovanstående bild och de  köpte jag 
 tokbilligt (9:-/fp)på Netto i veckan.

Övriga som ligger på bordet kommer från bulbs.se och är följande:
Clair Obscure
Ice Crystal
Topmiw Röd
Hy trio
Lilja `Black out´
Glans anemon 

och den som jag är mest nyfiken på.....

heltenkelthemmahosmig.blogspot.com

TrädDahlia-KejsarDahlia.
.
Det var först när jag surfade runt som jag fick veta att det finns Dahlior som blir 2 meter höga. Självklart var jag tvungen att klicka hem en sådan knöl. 
Nu måste jag se till och hitta krukor till alla mina knölar. Inte det lättaste känner jag.. Var köper ni era krukor ? Jag har ett gäng blåglaserade krukor men jag gillar inte färgen. Undrar om det går att måla dem....?

Ha det bäst!

måndag 23 mars 2015

Blom hjärta ♥Jag hittade dessa hutlöst billiga lökarna på Netto idag.De fick självklart följa med mig hem.Jag har en tanke om att ha en "krukträdgård"med olika sorters Dahlior men då måste man har krukor och det har jag inte gott om... 
Så hur tänkte jag? Inte alls skulle jag säga. .
Jag följde mitt blom hjärtas röst ♥

Ha det bäst!

söndag 22 mars 2015

Dagen efter "vårningen"


Känner mig lite, ytterst lite,mör i kroppen idag. Trodde, förväntade (?) mig att det skulle varit värre och stiga upp idag. Gick och lade mig efter "spöktimmen" och vaknade redan halv sex. Skönt att få egentid innan resten av familjen knatar upp.


Igår var min mans syster och hennes man här för den årliga "vårningen". Jag hade en lista på allt som skulle göras. Bland annat torkställnings bygge. Det blev ingen torkställning. Det höll inte på att bli något ute jobb alls. Vädret var verkligen inte på vår sida.

Det började med snö OCH blåst på fm. U skickade sms till sin syster att nåt ute jobb blir det inte. Bara tanken på att gå ut tog emot.


Sen kämpade solen sig igenom och som tur vad , visade det sig senare, så skickade jag ett nytt medelande till L och sa att en liten stund kanske vi kan stå emot vinden. De packade med sig trädgårdskläder och efter att vi hade ätit lunch så gick vi ut. Allihopa förutom U som jobbade på inomhus istället..


Solen kom fram och stod man i lä så var det riktigt skönt. Jag fick hjälp med att klippa ned perenner, rensa i rabatterna. Jag hade inte en aning om att jag hade en Bergsget i familjen men A var mer i träden än på marken. Han klippte träd på löpande band. Äppelträdet är nu i lagom höjd. Lönnträdet  kommer fortsätta att ha en fin boll formad krona och den stora förändringen fick våra Prydnads plommon träd. 

De planterades här i slutet av 70-talet och har gjort sitt. Jag ville inte ta bort dem helt utan de ska vara kvar men agera stöd åt klätter rosor, Vildvin, Klematis. Så önskan var att de grövsta grenarna skulle vara kvar. 


Det tog ingen lång stund innan de var till tuktade. Det känns rätt så tomt nu men när Tujja häcken växer upp och klätterväxterna har tagit sig så kommer det att bli bra och det viktigaste av allt. Folk kan gå förbi utan att riskera få en gren i huvudet. 
När U tittade till oss för vätske kontroll blev han smått chockad när han fick se högen på gräsmattan :)

Maten som åts på kvällen smakade extra gott och  när jag väl gick och lade mig så  somnade med ett litet fånigt leende på läpparna. Jag var så glad att vi byltade på oss och gick ut trots vädret och så tacksam för all hjälp som vi fick. Tänk vad mycket man får gjort när man hjälps åt !


Idag kommer det inte bli många knop gjorda här hemma och det känns helt okej.
Jag hoppas att ni har en trevlig helg .

Ha det bäst!

fredag 20 mars 2015

Torkställningar


När vi flyttade hit till vårat hus så följde en traditionell torkvinda med. Placeringen var inte den bästa så den försvann rätt så fort. Ersattes av en torkställning som ställs på marken och fäller ut.
Har haft den alldeles för länge nu. Många svordommar har fällts över den. Hur jag än förankrar den så har den blåst omkull. Rentvättad tvätt har således förvandlats till smutstvätt.... igen :(
Det måste få ett slut. Har letat febrilt efter inspiration på den perfekta torkställningen. Det finns hur mycket som helst att se på nätet men har valt ut ett par stycken.

Källa
Källa
När ni ser mina bildval så anar ni säkert åt vilket håll det barkar. En enkel, traditionell (?) torkställning ska det bli.
 Det fina vädret ska tyvärr bege sig till annan ort i helgen men jag hoppas  att den kan stå färdig i vår trädgård innan helgen slut. Längtar så att få hänga ut de första lakanen på tork i vår solen

Ha det bäst!

torsdag 19 mars 2015

Vår gryta :)


Förra helgens fynd bestod inte bara av en koppar balja. Det blev även en gryta i gjutjärn(?).


Lagom trasig och helt perfekt ruffig.


Den står nu utanför vår dörr  fylld med Liljor, Penseer, Krokus och Murgröna.
En riktig vårgryta :)

Ha det bäst!

tisdag 17 mars 2015

Jobb, jobb...
Det jobbas frenetiskt i våra trädgårdar nu. Solen gör att vi människor och insekter har fått vår fnatt. I var Krokus surrar det och i var trädgård hörs diverse  olika vårljud. hammarsslag, sågljud någon grästrimmer(!) hörs en bit bort.Så klart man vill vara ute i detta vackra väder.Jag hoppas både för vår skull men även blommorna och insekterna skull att vi inte åker på något jätte bakslag. Jag vet att det skulle vara rätt så otroligt om vi INTE skulle få nåt bakslag  men man kan väl alltid önska? 

Ser på SMHI att det kan komma ett litet bakslag redan till helgen. Högst opassande! Det är ju nu på Lördag som vi ska få den årliga vårnings hjälpen . Enligt deras prognos så har vi snöblandat regn att vänta oss och +2 på Lördagen. Brr.. Blir att tända brasa utomhus som man kan gå och värma sig vid :S

Håller nu tummarna för att SMHI har fel. De har ju haft det förrut så varför inte nu? Om de nu skulle ha rätt så gäller det att passa på att njuta av solen medans den är framme så nu ska jag bege mig ut igen.

Ha det bäst!

måndag 16 mars 2015

Buren är inredd :)


Det här är min "fågelbur". Jag köpte den på Rusta i Växjö för många år sedan. När jag såg den så kände jag att den skulle följa med hem. Var jag skulle ha den eller ha i den hade jag ingen aning om men hem skulle den :)

När den väl kom hem så fick jag inte till det. Vad jag än satte in där så blev det bara knas. Pelargoner i olika färger och sorter har varit där. Andra sorters blommor med, pynt, glasflaskor... Ja det mesta har varit där och inget har blivit bra.
La därför ut en fråga på bloggens FB sida om vad jag skulle hitta på. Responsen var inte speciellt stor men de som svarade hjälpte mig desto mer.

 "Jag tror på någon kuddbildande växt, som högst 10-15cm. Har dock inget direkt växtförslag. Kanske en slingrande murgröna, men inte för mycket slingrare. Den är himla fin. En idé jag fick nu, kanske kan du fästa en vacker mossig gren i fiskelinor från taket så den hänger svävande liksom. Två vackra fåglar på grenen skulle vara fint."

"Har inga idéer, vill bara säga att buren är jättefin. 
Jag har en mindre som hänger vid en sittplats i trädgården. I den har jag alltid en konstgjord fågel på en pinne (Inte i plast utan med fjädrar på.) Den väcker alltid kommentarer så sen har blivit ett kul inslag."


Ovanstående meningar fick det att snurra i huvudet.
Gren, slingrande växter, fåglar.. Plötsligt föll allt på plats!
Roten som jag tog med mig från Öland i höstas, fåglarna som jag har lite överallt, Murgrönan som växer i rabatten som är under avveckling. Självklart ska de vara här!

Kungsängslilja, Murgröna och mossa
Så vad tycks? Jag blev jätte nöjd och är så tacksam för de som satte griller i huvudet på mig, tack!

Ha det bäst!


söndag 15 mars 2015

Smaken är som baken

Att smaken är som baken vet vi. Märktes tydligt igår när melodifestivalen gick av stapeln (varför tittar jag??). .
Alla har vi vår egna favorit.Lika så i våra trädgårdar. 


Min favorit ser ni här ovan. Det är rosen Eden. Underbar, fyllig ja, så mycket bättre kan det inte bli enligt mig. Vilken är är favorit i er trädgård ? Berätta. Jag är nyfiken :)

Ha det bäst!

lördag 14 mars 2015


I går satte jag ord på en tanke och delade med mig av den på Facebook.Jag skrev nåt liknande som " Om jag tänker riktigt hårt, undrar om det kommer att stå en koppar/zink balja på min altan i morgen. Med tankekraft sägs det att man kan komma långt med "

Det tog bara en liten stund så fick jag en förfrågan om jag var intresserad av hennes koppar balja. Så klart jag var !

Hämtade den idag och nu står den på altanen med vatten i sig och en liten fontän som det porlar mysigt om. Det kan bli så att en liten Näckros hamnar där i så småningom. Visst vore det fint?  

Vilken tur för mig att jag delade med mig av mina tankar och att Sara snappade upp det. Tack ännu en gång :)

Ha det bäst!


Idag var det dags. Katterna blir sura men fåglarna desto gladare. Jag kan inte förstå varför de tjurar ihop så. Det borde vara hur skönt som helst att bli av med den tjocka vinterpälsen. Tyvärr missarna ,men jag ger mig inte.


Korgen är nu fylld och jag klarade mig från några  rivsår så nu pippisar,kan ni bara flyga förbi och fylla er näbbar med mjuk, fluffig päls. När det tar slut så ställer missarna så gääärna upp igen. Eller hur Baileys, Skrållis och Båtis ? ;)


Ni kanske känner igen korgen? Jag gjorde den för ca 1 år sedan. För er som är nyfikna på hur jag gjorde den kan kika in på denna länken.

Ha det bäst!

fredag 13 mars 2015

Klipp.

Elefantgräs med silverarv runt "foten"
Jag har börjat klippa ner prydnads gräsen. Tar dem på södersidan först.Där har solen legat på och värmt upp dem så de har redan börjat skjuta upp små skott,


Elefantgräset i rundlen utanför växthuset är först ut för klippning.


Plantan är inte så stor  men det blev ändå en hög med fina bambu pinnar. Dessa skalar jag av och spara till framtida behov av stödpinnar. Kanske ska tillverka någon slags (mini) spalje till diverse mina klättrare som jag drar upp från frö? Vi får se vad det blir.

På tal om frö så kom min älskade U hem med två nya så jordspåsar igår så nu kan jag fortsätta att så (många så i denna mening ) :)

Har ett gäng fröpåsar kvar och utrymmet för planteringarna minskar.... Jag hoppas att temperaturen utomhus stabilisera sig snart så jag vågar flytta ut mina små,små plantor till den inglasade altanen. Har en frostvakt som jag kan ta till men ännu så länge är inte läget så pass akut men när/om det blir det så har jag  som sagt, resurser att ta till .

Helgen är här och jag hoppas att ni får den helg som ni önskar.

Ha det bäst!

onsdag 11 mars 2015

Tick,tock, tick, tock.. och ett tack :)


Ca 10 år gamla foton
För några veckor sedan tog vi med oss vårt golv ur till svärföräldrarna för om målning.
Min mans farfar gjorde detta till min man när han var liten och U fick då väljafärg...Brunt och guld skulle det vara. Helt i a ´la 70-tals anda.

När vi sedan flyttade ihop si så där 20 år senare så vart jag väl inte så där förstjust i den där klockan. Formen var väl ok men färgen!
Klockan hamnade aldrig i direkt blickfång.Försökte gömma den men hur lätt var det. Tryckte in den i olika hörn med diverse saker framför.

Nu när jag försökte hitta "före" bilder så fick jag leta i våra gamla album för att ni skulle få någon liten aning om hur den såg ut innan. Det var inte lätt och hitta bilder på den ska ni veta men den skymtade på några bilder och det är dem som ni ser här ovan.

När vi var och lämnade klockan så åkte vi till färghandeln och valde ut färgerna som den skulle ha. Jag ville att den skulle vara ljus och som tur vad så höll U med. Jag.. äh,vi valde en Äggskalsvit färg och sedan skulle lister och detaljer ha en ljusgrå ton.


Svärfar hade en del pyssel med att få iordning på henne. Spackling och målning i tre omgångar behövdes men oj vilken förvandling det blev!


Gulddetaljerna är borta och allt det bruna!


Nu står hon där i matplats/köket och skänker oss ett lugnt, skönt, tickande ljud och vid varje halv och hel timme slår hon med en vacker klang.

Tack svärfar för ett otroligt bra jobb.

Ha det bäst!

tisdag 10 mars 2015

Spring pics

Fläder Sambucus ´nigra
Havtorn
Kärleksört

Krokus
Rönn, Sorbus `Dodong`
Snödroppar

Vår !

Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...