#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

söndag 29 juni 2014

En av tusen..


.. trädgårdar hann vi besöka idag. Att vi valde så rätt när vi begav oss till Torsås det kunde vi inte ana. 

Vi kom till ett vanligt villa område och i slutet på en av gatorna bor Bo Johner Nilsson med familj.
När vi klev ur bilen så började det att dugga så smått. Typiskt men vad gör väl det när  man ska på upptäcktsfärd ;)


Första intrycket som jag fick när jag kom till entrén var att det såg snyggt och välplannerat ut och 


att de som bor här har lite fantasi och ser olika möjligheter med saker och ting. Som till exempel bordet som är gjort av en stor utsågad skiva från ett träd. Snyggt!


När vi sedan kom in i trädgården så tappade både jag och U hakan. Vi möttes av något som vi inte var beredda på.
Trädgården var i olika nivåer, där fanns en damm, olika sittplatser och självklart en hel del växter.


Jag har sett en artikel om denna trädgård i AoT men det är verkligen inte samma sak att titta i en tidning mot att se det Live. 
Den här bananplantan är tydligen den mest tåligaste. De har den ute året runt. Det enda som de gör på vintern är att täcka den med frigolit. Jag skulle gärna vilja ha ett gäng sådana. Det är verkligen djungel känsla över dem :)Vi blev verkligen bombarderade av intryck så det var mycket att smälta när vi åkte där ifrån. Det var extra kul att man kunde köpa lite ovanlig växter där så 1st  Lin av Nya Zeeland och 2 st Svinrot `Scorzonera suberosa`fick följa med oss hem.


På vägen hem blev det ett stopp vid en loppis i Påryd. Jodå, vi gjorde fynd även där. 3 st trälådor och en säng.Rättare sagt, sänggavlar och dessa fick jag för en spottstyver . Nu ska "bara" dammen byggas OCH bryggan sen ska den stå där och bjuda in till sköna läs stunder.. Ser ni bilden framför er? Det gör jag och det kommer att bli såå bra.

Jag hoppas att alla ni som har haft öppna trädgårdar har haft tur med vädret och har haft många trevliga besök. Jag kan i alla fall säga att jag är glad att ni har öppet så man kan komma och bli inspirerad. 
Tack för det och ha en fortsatt skön kväll :)

lördag 28 juni 2014

Kattutställning och Cafe tips .


Idag var U och jag på kattutställning. Som ni redan vet så gillar jag katter men det var inte bara därför som vi åkte dit. Jag var ute efter  lite nya fototeman (se tidigare inlägg) och jag kan säga att jag kunde pricka av några efter besöket :)


Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här med kattutställningar. Det är bra för sådana som vi (ej utställare , bara nyfikna) och spana in vilka kattrader det finns och man kommer i kontakt med uppfödare som man kan "trakassera" med alla sina funderingar. Det är hur bra som helst men jag bli lite ledd när jag ser katter som flämtar efter luft eftersom de är så stressade av ljud och nya dofter :(


De flesta verkar dock ta det hela med ro. De öppnar knappt ögonen när man "kissar" på dem. Ni förstår vad jag menar med "kissar" på dem hoppas jag. Inte det man gör vanligtvis på toaletten utan det där lätet som man gör för att få deras uppmärksamhet.. Åh, vad knasigt det blev nu :S Jag tycker vi lämnar katt utställningen nu och så ska jag ge er ett tips om ett fikaställe som ni bör besöka om ni är här i Kalmar trakten någon gång.


Kläckeberga Lantcafe är fiket som ni nästan måste besöka om ni har möjlighet. Det ligger ca 5 km norr om Kalmar och det har härliga fält och ängar som närmsta grannar. Vägen dit är slingrig men låt inte det hindra er från att besöka dem.


Det finns möjlighet att sitta utomhus men idag var det regn i luften så vi satte oss i den gamla skolsalen som nu är inred med fina möbler och vackra inrednings detaljer. På väggarna är det talesätt och ordspråk som får en att tänka till :)


Dagens fika blev för mig Äppelkaka med både vaniljsås och glass. Jag hade beslut ångest så Marika gav mig av både och :)

Om eller rättare sagt när ni funderar på att åka dit så rekommenderar jag er att gå in på deras hemsida för att kolla öppettider m.m. Klicka på länken här så kommer ni dit direkt.


Imorgon ska vi åka och kika in i andras trädgårdar så jag kan nästan lova att nästa inlägg kommer att handla om det.

Ha nu en fortsatt skön helg!

fredag 27 juni 2014

Mustasch jakt :)


Idag blev det ett besök på Algutsrums marknad. Vi var där, vad vi tyckte tidigt, klockan 11:00 men det var fler än vi som var "morgon pigga".
Dottern var med och hon visste vad hon skulle köpa. Jag hade också en plan men inte något som jag skulle köpa utan jag ville hitta mina motiv till fotoutmaningen. Ni som inte vet vad jag pratar om kan gå in på denna länk så förstår ni bättre.
Jag har verkligen legat på latsidan när det gäller att fånga motiv men idag hade jag bestämt mig. Nu ska jag allt hitta mustascher, hattar m.m!
Problemet är att de där sakerna sitterpå människor. Människor som jag inte känner.. Pinsamt att gå och fota okända personer. Så kände jag aldrig förut när jag var yngre. Kan ju bero på att då gjorde man bara utan att tänka. Jag tänker för mycket. Få sluta med det och det gjorde jag faktsikt efter ett tag och då blev det riktigt kul. Dottern tyckte fortfarande att jag var pinsam men vilken föräldrar till en fjortis (förlåt tonåring) är INTE pinsam?. Jag känner inte någon :)
Resultatet efter dagens marknads besök blev; parfym, keps, tröja, godis för dottern och jag hittade inte mindre än 14 st teman! Vi var båda mycket nöjda :)


När vi kom hem så tog jag en runda med gräsklipparen. Vi har ju så lite kvar så det går på ett kick att klippa den. Det var väl inget jättebehov att den blev klippt men det blir ju så j-kla fint när gräsmattan är nyklippt :)


Däremot så har jag inte kantklippt ännu. Det får jag ta tag i när jag har bloggat färdigt.

Jag hoppas att ni får en skön helg och skulle det bli en stund över för er och ni är nyfikna på mina tolkningar på fotoutmaningen så kan ni kika in här

Ha det bäst !

söndag 22 juni 2014

Kilsbergen


Jag hoppas att ni har haft en skön midsommar helg. Det har vi haft. Vi tillbringade helgen på Öland tillsammans med två och fyrbenta vänner. Det blev även vår premiär turen med husvagnen för i år. Perfekt att kunna ta med "huset" när man ska övernatta hos släkt och vänner. 


När vi kom hem från Öland så var det dags att öppna oljeburken som vi hade köpt innan. Det är bruten olja. Heter det så när de har blandat in lite färg i den? Jag tror att det heter så i alla fall. Den heter Kilsbergen och har den där nyansen. Ni vet. Nyansen med stort N ;)Det var hos min syster som jag såg den för första gången och jag föll pladask.


Den är lite grå,grön, brunaktig i färgen Lite drivveds känsla över den. kan man säga.
Brädorna som jag oljade gick från nyproducerade- look  till "har-legat-ute-fuktigt-länge"-look men de kommer hålla så mycket längre än "äkta vara".


Det är en behaglig nyans som passar bra in med växtligheten i trädgården. Den tar inte uppmärksamheten från det som blommar.Den hjälper till att framhäva det i stället.

Det här en produkt som jag kommer använda till mycket. Som ni ser så har jag redan börjat olja in ros stigens brädor, jag kommer använda oljan på trädgårdsmöblerna, trä altanerna,spaljéerna, hyllorna i växthuset och mycket mer.Garaget skulle bli såå snyggt med denna oljan men då måste panelen helt bytas ut först. Tror inte att U går med på det men vem vet vad som händer nästa år ? ;)

Ha det bäst!onsdag 18 juni 2014

På ett år händer det så mycket.Man kan tycka att ett år går sakta och att det inte händer så mycket på ett år. Är man småbarns förälder eller en trädgård "tok" så håller man inte med. Vi vet att det händer mycket på ett år men vi glömmer så lätt.. Tiden bara rullar på.

På ett år ser man tydligt hur både barn och växter utvecklas. De kivas med en i bland. De har vissa behov.De testar ens tålamod och gör saker som man inte räknar med men vi står ut eftersom vi i grund och botten älskar det där. Man får ju så mycket tillbaks !

Jag glömmer bort fort hur det var för ett år sedan (ibland hur det var förra helgen,månaden..) så för att påminna mig själv så försöker jag komma ihåg att fota. Då kan jag gå tillbaka och jämföra och då ser jag tydligt skillnaden.

Maj 2013 planterade vi ett Rönn träd (Dodong). Vi såg då framför oss hur den skulle fylla upp hörnet efter Kornellen och täcka den mindre fina gatu-lampan som står där, utanför vår tomt. Jo, då det är bra med lampor men som man säger; rätt lampa på rätt plats ;)

Vi trodde nog att det skulle ta sin tid innan Rönnen kunde fullfölja våra önskningar men oj, vad den växer!Ja, den täcker inte gatu- lampan ännu men den är på god väg (lägger man sig ned så ser man inte lampan) .

Som ni ser på bilderna så håller vi på att ersätta staketet  med Tujja häck. Som ni förstår vill vi riktigt boa in oss OCH så vill vi ha något vintergrönt som är vackert och titta på när snön kommer. Häcken kommer inte bli jätte hög. Just nu är vi inne på att man ska kunna se toppen på folks huvuden när de går förbi. U och jag är däremot ännu inte överens om vad som är medelhöjden på människor.. U är 198 cm och jag är 168 cm så i hans ögon är jag en "dvärg" medans jag säger att han är då en "gigant" .. jaja, vi får ser på vilken höjd vi hamnar på när vi har "kivats färdigt ;)

Den bara marken under Rönnen  har ersatts med Kungsljus och Prästkragar. Så nu har den kompisar att växa upp med. Jag hoppas att jag kommer att komma ihåg att fortsätta min dokumentering av Rönnen så jag kan påminna mig själv om vad som har hänt det senaste året. Det händer trots allt rätt så mycket på ett år, eller hur?

Ha det bäst!


tisdag 17 juni 2014


Min relation till Nejlikor har fram till för två veckor sedan ,nästan varit  obefintlig. Nejlikor för mig har bara fått mig att tänka på begravningar.. Jag har aldrig köpt hem dem och gjort buketter med dem. Varför inte egentligen? De håller ju sig fina i evigheter.. 

När jag tänker efter så har jag nog aldrig någonsin gett dem en ärlig chans  men vilken tur att man kan ändra sig!


Det var som sagt vad , för ett par veckor sedan som min uppfattning ändrade sig och det med hjälp av en kollega. Vi hade då vår årliga grill/jobbfest här och hon hade med sig en blompåse med dessa sötnosar i. Jag kopplade inte alls  från början var det var som jag tittade på. Jag bara blev....kär :)


Inte nog med att de var vackra , de hade en ljuvlig doft också. Jag hade inte en aning om att Nejlikor kunde dofta!
Vet tyvärr inte vad sorten heter men jag kommer att stoppa näsan i var och varannan Nejlika som jag stöter på. Doftar de så får de med all säkerhet följa med mig  hem.Jag vill sätta dem i krukor på diverse olika ställen i trädgården så jag kan insupa deras doft var jag än befinner mig.

Jag har ingen aning om dessa är Perenna som..


.. denna sammets röda Nejlikan är. Hur eller hur så kommer jag att testa och plantera ut den när den har "gjort sitt" i krukan.Klarar de sig så blir det en glad överraskning .

Tänk vad en gåva "kan ställa till det" ;)

Ha det bäst!

söndag 15 juni 2014

DetektivarbeteDet är en ren slump att jag har dessa två plantor här hemma hos mig. Var hemma hos min mans syster och fick då se dessa. Hon sa att det var bara och ta för de skulle gräva upp dem så  det gjorde jag. Jag visste inte om det var ogräs eller vad det var men jag tyckte att de var vackra. Påminde lite om Verbena , tyckte jag då vi la ner dem i svarta sopsäcken...

Väl hemma hamnade de i ett par krukor utanför växthuset. Tilltufsade stod de där och de som var hemma och besökte oss såg lite frågande på dem och sedan på mig. `Vad är det där?´, frågades och jag kunde inte svara..
Bestämde mig för att det där måste jag ta reda på. Tänk om det är ett ogräs... :S

På Facebook finns det diverse olika grupper. Bland annat om trädgård. La där ut en bild och snabbt fick jag respons. Det var en som också var inne på Verbena men sedan kom Valeriana upp. `Har du luktat på den? Är det Valeriana så doftar den lite av vanilj`. Jag gick direkt ut och satte näsan i blommorna. Oj! Hur hade jag kunnat missa den doften! Doften av vanilj fyllde mina näsborrar och mysteriet var löst ! :)

Sedan blev jag sittande framför datorn en stund och "Googlade" om Valeriana. Visade sig att den tillhör Vänderotsläktet och används för sin lugnande effekt, kramp och smärtstillande och mot Epilepsi och tydligen så dras hankatter till den också om man torkar jordstammen. 

Nu när vi har besök hemma så har dessa två plantor blivit trädgårdens "huvudattraktion" och när de tvekande frågar vad det där är för något så kan jag stolt berätta att det är Valeriana och vad den används till. Tänk vad mycket hjälp man kan få på nätet :)

Ha det bäst!

Ps. Informationen om växten fann jag här DS
lördag 14 juni 2014

Samma men ändå så olik!
Jag har visat er bilder på denna Klematis flera gånger förut men det är verkligen en av mina favoriter.  Den heter `Multi blue`och har två olika skepnader. 
På våren är den dubbelblommande och på hösten kommer den tillbaka som enkel blommande. Två-i-en-blomma, kan det bli bättre än så ? :)

Vår `Multi Blue`är planterad med Blå regnet och där verkar den trivas bra. Jag tror att det beror på att den är så väl skyddad av Blåregnets "lianer". Det finns ingen risk att solens strålar ska komma åt stammen och torka ut den. Dessutom så kompletterar de varandra. När Blåregnet har blommat över så finns ännu Klematisens blommor kvar  :)

Ha nu en riktigt skön helg !fredag 13 juni 2014

Sommarlov och semester!


Nu har barnen sommarlov och jag semester. Det gör inget att det regnar och åskar om vart annat, vi är äntligen LEDIGA! Nu är det bara U som ska försöka vara ledig ibland så vi kan mysa ihop hela familjen.
Tycker dock synd om alla som tar studenten här idag. För dem spelar vädret en större roll :S

Några av er såg att jag hade lagt ut en bild på ros stigen igår på Facebook. Jag lovade er att fler bilder skulle komma idag. Som tur vad så var jag ute och fotade i går kväll medans det var fint väder. Jag kommer knappt ihåg när vi började men vilken tur då att man bloggar! 
Scrollade tillbaka och hittade dessa inlägg från 19:e , 21:e April. Jag märker på bilderna att det har ändrat sig fort på kort tid.Här kommer nu bilderna från igår kväll..
Stigen blev precis så där lummig och "mystisk" som jag ville att den skulle bli. Grus ska läggas dit mellan brädorna och sedan är den gången klar. Vi ska göra en likadan gång i en annan rabatt. Bilder från det kommer senare.

Nu ska jag sätta mig ner och "insupa" semester känslan.

Ha det bäst!

måndag 9 juni 2014


Idag är det så varmt att vi knappt kan vara utomhus. Så fort jag kom hem från jobbet så öppnades fönster upp på skuggsidan och persienner ner på solsidan. La mig på sängen och däckade..
Nu är ni säkert några som säger att man ska inte klaga på värmen. Det gör jag inte men jag mår verkligen inte bra av den när den kommer upp i dessa temperaturer. Det är extra jobbigt när man måste jobba när det är så här varmt men det är ju bara ett par dagar tills semestern är här. Får hålla ut till dess :)


Här är däremot en som verkar gilla sol och värme. Så fort solen försvinner så fäller Påfågelblomsterna i hop sina blommor. Jag hann fånga en på bild innan den slöt sig. Känner mig lite "mammig" för dessa. Har ju sett och tagit hand om dem enda sedan de var små frön ;)Det gäller att vara aktiv med vattenkanna/slang nu i värmen. Jag följer skuggan och vattnar en bit i taget. Tar sin tid men det är det värt. Oftast hittar man något nytt som har dykt upp under dagen. Ibland är det totala överraskningar i rabatten. Sådant som man inte visste att man hade , visar sig.

Nu ska jag ut och jaga skugga.

Ha det bäst!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...