#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

måndag 31 oktober 2016


Sista Oktober och det är dags för en ny header till bloggen.
När jag gör headern så försöker jag tänka på att jag vill att bilderna ska ge känslan för den månaden som den ska representera. Visst låter det helt logiskt ? ;)
Så vad betyder November månad för mig? Vad är "typiskt" för November....?
Mörker, tända ljus, fåglar, ständigt trött, glögg, inomhus mys, eldkorg...
Jag fortsätter och letar i mitt bildarkiv så kan ju ni fundera på vad November betyder för er (om ni har lust förstås ) .

Ha det bäst! 

söndag 30 oktober 2016

"HÖSTNING": Goda vänner /släkt träffas i enderas trädgård för att hjälpa till med det som behövs göras men som man själv känner att man inte hinner utan att få hjälp.Som tack för hjälpen bjuds gästerna på dryck och mat.Det finns även "VÅRNING" och som ordet antyder så sker det på vårkanten och då förslagsvis i den andres trädgård.

/ Min alldeles egna tolkning på detta ord :)


Ni är några som har följt min blogg nu i ett antal år och då vet ni att det här är något av en tradition. Förra året fick vi tyvärr stå över på grund av sjukdom men i år blev det av. 
Så igår, vid lunchtid begav vi oss över till Ön (Öland) och till U:S syster med familjs stuga.


Vi kom fram till att det är sex år sedan som vi gjorde detta för första gången, här på Öland och då var det lite mer att göra, om man säger så.
I år skulle vi bara göra någon mindre rabatt/plantering och klippa till Lönn träden, samt såga ned ett mindre träd.Det var extra kul att ungdomarna hjälpte till i år och det gjorde de med bravur. Kul och se :)


I slut änden så blev det mer gjort än tänkt. Vi klippte bort ris och annat sly som bars bort till brasan och helt plötsligen försvann Öland i en tjock dimma :)


På kvällen blev det mys med Tacos och annat smått och gott.
Jag kände mig helt slut i kroppen ( på ett skönt sätt) så jag lämnade sällskapet när det satt och spelade kort. 
Det tog inte någon längre stund tills mina ögonlock föll men innan dess hann jag fundera lite på vad de ska få hjälpa oss med till våren :)

Såg era tidigare kommentarer från förra inlägget att ni önskade se min ljusa förändring hos frissan. Nja, jag gillar ju inte vara framför kameran men det kanske kommer en bild , när ni minst anar det men det blir inte idag. "Den som väntar på något gott.." Ja ni vet ;)

Ha det bäst!


fredag 28 oktober 2016

Varde ljus

Vi är inne i en mörk del av året. 

Det vet vi alla men man får ta till alla knep man kan för att mota bort det mörka.


Vi har lampor lite här och var i trädgården. Inga avancerade uppkopplingar. En förlängnings sladd och en dosa, sedan är det klart!
Ingen toppen lösning och absolut ingen permanent lösning (har haft det så i ca fem år, om det räcker...) men det är en lösning som passar oss bra. Just nu och det brukar fungera bra. 
Det är bara när det kommer en större ängs regn som det ibland kan slockna och det beror på att fukt har kommit in i kontakten, trots vår lösning med påse runt om... 
Oftast har det räckt med att se till att det blir torrt och sedan har det fungerat igen men för ett tag sedan slocknade vår slinga i pergolan, vid ros stigen och då hjälpte inte det...
Den hade gett upp och det för gott.
Mörkret lade sig över vår trädgård som ett tjockt, mörkt täcke. Satt man inne och tittade ut på kvällen så var det bara, svart. Otroligt trist och omysigt.
Jag vill kunna njuta av trädgården året om. Både utomhus och inomhus.
Nä, en ny slinga var tvungen att köpas in och till slut fann vi en som vi tyckte var okej och nu...


.. varde det ljus igen, i vår trädgård :)


Tog en mer överskådlig bild med min mobil men det blev inte den bästa bilden men ni kan i alla fall få en överskådlig bild.

Kan avslöja att det var inte bara vår trädgård som blev ljusare ikväll. Jag blev också ljusare. Började min helg hos min favorit frisör och mitt rått färgade hår är ett minne blott. Härlig start på helgen!

Jag hoppas att er  helg blir precis så som ni önskar att den skall bli.
Ha det bäst!

tisdag 25 oktober 2016

V Ä L K O M M E N 

H E M !


Det känns rätt så gutt och komma hem och mötas av Blåregnets färgglada blad, De flesta sitter ännu kvar men en hel del har fallit på marken. Precis som det bör vid den här tiden på året :)


Löven låter jag agera som skyddande täcke åt rosor och andra köldkänsliga växter.


Det är inte många färgklickar kvar i trädgården men en liten Höstanemon kämpar ännu på, precis som..... `Double Ellen ´, Julrosen, ni vet, som har fått fnatt.
Hon har blommat lääänge nu och verkar inte vilja ge upp ännu :)

Jag tänker där emot "ge upp " en stund i alla fall. 
Ladda batterierna inför morgon dagen och dess utbildnings tillfälle IGEN ...

Vi synes framåt helgen om ni inte tittar in på Instagram förstås.

Ha det bäst!

lördag 22 oktober 2016

Årets allra, allra sista
Nu är ros säsongen slut i vår trädgård. 
Jag har precis, plockat in de allra sista.
Ser hellre till att vi kan njuta av dem inomhus än att de vissnar där ute i höst rusket.

 oLjusen är tända och nu kommer jag sitta här , i soffan med en filt, go bok och ett antal katter och bara mysa.

Ha det bäst!
fredag 21 oktober 2016

F R E D A G !


Äntligen är du här, efterlängtade Fredag. Det var länge sedan min längtan till att veckan skulle gå fort över.
Inte för att den har varit tråkig. Nä, snarare tvärtom. Det har varit en del utbildningstillfällen på jobbet ochen hel massa ny information, på kort tid, så jag har inte hunnit smälta den ännu. Tyvärr så har "korvstoppnings"- metoden ingen bra, långvarig funktion. Hälften av det som jag har fått till mig har åkt ur huvudet , minst lika fort som det kom in..

Ja, ja nu är denna arbetsvecka över och nu är det bara att ta vara på den lediga tiden på bästa sätt.
Jag började med att plantera plantorna som jag fick i början av veckan. Den ena kruka ska innehålla Blodtopp och den andre (om jag minns rätt) Pipört. Jag hoppas att de ska klara sig. De har de bästa förutsättningarna för att kunna rota sig bra nu, eftersom den har och regnar på precis, så där lagom, ni vet :)


Hoppas ni har en riktig go Fredag !

tisdag 18 oktober 2016Vissa veckor är intensivare än andra och denna veckan är en av dem.
Det nya jobbet har fört med sig nya uppgifter, datorprogram som skall nötas in så nu står utbildningarna på rad.
"Korvstoppning" är enligt mig inte den bästa metoden att lära ut något på men tydligen så är det så de vill ha det..
Längre dagar och mycket information  gör att jag måste prioritera om så bloggen kommer lite i kläm.
Där emot så uppdateras Instagram med jämna mellanrum. Kika gärna in där om ni vill och har möjlighet . Här på bloggen syns vi troligen inte förrän i slutet av veckan.

Ha det bäst!

lördag 15 oktober 2016

Det gäller att passa på att fotografera de underbara färgerna som är i trädgården medans de är här.
Det räcker med en vindpust, så är de väck.

Blåregn
Höstsilverax
Rönnsumak
                                           
Perukbuske
                                                         
Rönn `Dodong`
                                                             

Idag ska jag fylla min dag med trädgårdspyssel. 
Jag brukar inte klippa ned så mycket perenner på hösten. De får stå kvar men idag så ska vi klippa gräset för sista gången i år. Samtidigt klipps bladen som ligger på mattan ned. 
Sedan ska jag se till att plocka in Olivträdet på altanen, tömma baljan på vatten och ta in pumpen, flytta in några möbler och så vidare och så vidare. Det tar liksom aldrig slut men mycket beror på att tiden har verkligen inte räckt till i år heller.
Bland annat så har vi inte hunnit klippa till Tuja och Avenboks häcken. Det spretar upp spröt , så den ser inte så vidare vacker ut...
Vad tror ni? Tror ni att det går bra att ta ett tag på dem (lite lätt beskärning) trots att JAS månaderna är över? Kan tillägga att jag bor utanför Kalmar (zon 1).
Hoppas att ni kan fylla er dag med sådant som ni vill göra.

Ha det bäst!

onsdag 12 oktober 2016


Jag gillar att gå på loppis. Det finns så mycket som tilltalar mig på loppisarna. 
Det gäller bara att man tar på sig "loppis ögonen". Det gäller att se de där guldkornen och att kunna se nya sätt som man kan använda dem på. Förutom det sättet som det var meningen från början.

Fynd lådor

De här lådorna köpte vi för ett par år sedan. på en loppis i Påryd. Lådorna har tidigare använts i fabriken som låg där, i Påryd. Jag tror att den är nedlagd nu och att det är därför som lådorna hamnade på loppisen som vi besökte.
.
När jag såg dem så kände jag direkt att jag ville ha dem men till vad??
Skit samma, de fick följa med hem och under de åren som vi har haft dem så har de stått på golvet med plädar och tidningar i. 
Det kändes aldrig riktigt ok men i helgen fick jag en ide´som U hängde med på. 


Hallen

I vår hall har vi påbörjat en fotovägg. Tanken var att foton som jag har tagit och som betyder något för oss. skulle upp där. Vi skulle kunna stanna upp och minnas tillbaka med deras hjälp. Det enda som har stannat här är pappersinsamlingen. Ni ser den i nederkanten, till höger..
Det har blivit ett ställe där vi har ställt sådant som ska ut ur huset. Inte så upphetsande precis, eller hur?Det behövdes en ändring och nu när vi hade kommit på något så var det bara att köra på. Annars så blir det inte gjort. Så fungerar det hos oss i alla fall.

Inte kan man göra om utan att köpa något nytt. en lampa till vårt projekt behövdes och vi fann det vi ville ha hos Clas Ohlsons.  


U tog fram borrmaskinen och lådorna åkte upp på väggen.  
Tavlorna omorganiserades och den nya lampan sattes in i lådan som hänger på högkant. Jag har ännu inte bestämt mig om jag tycker att den lyser för starkt eller ej. Avvaktar med det beslutet..
Det eviga sladdproblemet dök upp, även här. Får lov och köpa sladd klämmor (eller vad de nu heter) så fort jag springer på några, Det är inge vidare snyggt när sladden hänger så där. Helst skulle jag vilja ha allt sladdlöst. Går det? ;)

Jag kikade runt lite på vad vi redan hade här hemma och efter  lite "piffande" så kändes det ok och helt plötsligen..... så kändes det mer inbjudande att stanna upp och kika på fotonen. Samt att hallen fick ett mer inbjudande uttryck. 

Vi känner oss nöjda för stunden:)

Ha det bäst!måndag 10 oktober 2016

Det blev ljusare i badrummet efter blåsten..


Här har vindarna tagit i ordentligt i ett par dagar. Hur har det varit hos er?Jag tycker att det är rätt så obehagligt när det blåser ordentligt runt knuten. 
Jag oroar mig för att husets takpannor ska hamna någon annanstans än där de ska vara, att växthuset ska blåsa sönder, att något som jag har glömt att ta in ska hamna hos grannen och så vidare och så vidare.
Helst vill jag bara dra täcket över huvudet tills blåsten går över men det går ju inte.

Första titten ut genom fönstret, efter en blåsig natt är värst men denna gången så behövde jag inte gå ut och kika. Det räckte med att gå på toaletten...

Vi har ett träd utanför badrumsfönstret. Ett Rosmarin vide som vi har fått stötta upp ett antal gånger eftersom det har blivit så stort så det har börjat luta kraftigt. Nu,när det var så mycket ljusare i badrummet än i vanliga fall så förstod jag varför och mycket riktigt, mina aningar var befogade.Jag fick det bekräftat så fort jag gick utanför dörren. Det såg inte längre ut som det brukade. Rosmarin videt vilade mor Silverpäron trädet. Det såg inge vidare bekvämt ut, för någon av dem.


Vårt senaste tappra försök med att stödja upp med en stötta, hade gett vika för vinden.


Ja ja, det var bara att ta fram sekatör och såg och ta tag i det. Ingen mening med att dra på det.
Trots att regnet tog i igen så började jag projekt borttagning.

Några av grenarna som jag klippte bort satte jag i en av våra betong ringar som är fyllda med jord, med förhoppning att de ska ta sig. Det vore kul å få ett par Rosmarinvide "bebisar".
Jag har inte en aning om det kommer att gå men har man inte testat så vet man ju inte :)


Komposttunnan blev snabbt full av trädets grenar och vi har mer kvar.
Först så var vi inne på att ta ned det helt men vi ändrade oss.Vi ska räta upp det nu, sedan får vi se vad som händer till våren men det lutar åt att en klätterväxt, av något slag , ska få klä in videts grenar.
Varför köpa/bygga klätterstöd när man redan har det på plats?

Ha det bäst!

lördag 8 oktober 2016

Månadens bilder: Oktober 2016

3 September 2016
För en månad sedan så behövde jag inte skämmas, så värst för vår trädgård. 
Då var gräset klippt, rabatten rensad, rosorna blommade.. Ja den såg helt okej ut. Annat är det nu...


Ser ni? Allt är precis tvärtom, mot hur det såg ut i början av September..
Jag skäms. Känns inte bra att visa er detta förfall men jag vet att jag är inte ensam om att det kan bli så här ibland.
Jag har hur många ursäkter som helst men mest så skyller jag på vädret. 


När jag har varit ledig så har det antingen varit becksvart eller så har det blåst eller regnat. Lite svårt att klippa gräset, rensa ogräs under de förutsättningarna.
Jag hoppades på att denna helgen skulle ge mig en chans men det ser mörkt ut.. :S


Regnet slår mot köksfönstret och blåsten viner runt knuten.
Jag gick snabbt ut med kameran för att ta dagens foto , så det blir ingen vidare presentation av vår genväg denna gång.


Jag hann finna några guldkorn. Bland annat så såg att jag att Julrosen `Double Ellen´ ännu blommar. Hon började i Augusti och levererar ännu vackra blommor till oss :)De mörk bladiga Alunroten är extra vackra nu när bladen bli blanka av regnet som faller och de passar så bra med Kärleksörten som granne.

Korstörne med Silverarv

Nu hoppas jag att det ska bli " trädgårds väder" inom snar framtid så jag kan gå ut och pyssla men när jag ser på väder prognosen så ser det mörkt ut. Inget som jag egentligen ska klaga på, för vi behöver allt regn som vi kan få. 
Jag får lägga mitt dåliga samvete åt sidan och tända brasan istället.

Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...