#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

torsdag 30 juli 2015

Sista inlägget...


.. från vår Skåneresa kommer här. Vad jag tror i alla fall. Som jag berättade tidigare så tog jag en hel del foton så vem vet? Jag kanske hittar något foto som jag BARA måste visa er ;)

gamla bryggeriet
Collaget här ovan kommer från vårt besök hos gamla bryggeriet. Ännu en trädgård som jag har sett genom TV rutan och diverse tidningar men inte IRL så det var kul att åka dit.
Inspirerande och se att en inte allt för stor trädgård kan innehålla mycket. Damm, äng, utkikstorn, sittplatser och ett Växthus. 
Växthuset var inte klart ännu men det kommer att bli toppen som allt det andra i trädgården.

Ulriksdals trädgård på Kivik
När man ändå är i Skåne och på östra sidan så är ett besök på Ulriksdals trädgårdar i Kivik trevligt.
Nu var det ett antal år sedan som jag var där och jag kunde konstatera att de hade utökat sin växtförsäljning sen sist vi var här. 
De som bor här runt omkring kan vara lyckliga som har ett sådant ställe att åka till för att köpa hem växter till sina trädgårdar. Jag vet att jag hade varit här ofta om jag hade bott här.

Så nu har ni fått se vad vi gjorde på vår resa i Skåne :)

Ha det bäst!

onsdag 29 juli 2015

Det blir lättare och lättare...


... att vara ute i Båtis hus (växthuset).

Nu kan jag vara där utan att få en tårar i ögonen och inte nog med det så har jag fått en tjej kisse som hälsar på mig när jag är där ute. Jag vet inte vart hon bor men jag är så tacksam för den stund som hon hälsar på :)

Nu har jag varit där ute och röjt de senaste två dagarna. Krukor, tråg och annat jox har åkt ut och medan jag höll på
 så kände jag att jag har saknat att vara här ute och vill göra något åt det.


Jag kände att något behövdes göras för att jag ska trivas bättre här och något som måste ta tags i var bordet.
Det som har stått  där ute har hela tiden känts alldeles för litet.
Det har gått att sitta fyra personer runt bordet men det har varit trångt. Tallrikar har inte fått plats...

Så när jag var där ute så kom jag på att vi har ju fortfarande brädor/panel kvar sedan vi gjorde väggen i sovrummet. Visserligen är de för inomhusbruk men de får hålla så länge de gör. Bättre det än och åka till tippen med dem kan jag tycka. Så det blev lite "blink,  blink" till U :)


Det funkade med "blink, blink"så vi fick tillsammans ihop ett "nytt" bord som både blev längre och bredare än det förra.
Nu kan vi sitta bredvid varandra istället för på varsin kant.!

Självklart så måste ett nytt bord  invigas. Så igår kväll åt vi alla fyra middag där ute utan att trängas. U hade gjort sin goda gryta och efter maten så satt vi och spelade kort tills mörkret lade sig utanför.
Det blev en riktig myskväll :)


Tänk vad lite det behövs för att få till en uppdatering av en plats.
Några gamla brädor, god mat och en härlig "hög" med familj medlemmar eller vänner , så är saken biff.


Ha det bäst!


måndag 27 juli 2015


Backagården som jag berättade om i förra inlägget stod på min lista på platser som jag absolut ville till och nu ska jag berätta om ett ställe till som fanns på listan.Jag har sett Mandelmanns genom TV-rutan och olika tidnings reportage och att få besöka detta jord/skogs bruk har funnit sedan dess och nu blev det äntligen av.

Det första vi möttes av var en grind där det var en inträdes avgift som skulle läggas. Avgiften i sig hade jag inget emot men hade vi kontanter med oss? Nej, det hade vi inte, Såg hur chansen att se trädgården försvinna men fick då se på en skylt att det gick bra att Swisha inträdes kostnaden. (denna underbara bank/betalnings tjänst som går  att göra smidigt  via mobilen ). Så efter Swishandet var det fritt fram :)


Får, gäss, höns, katter, grisar m.m. samsades  allihopa med diverse odlingar och dammar. Intrycken var många och vart man än såg så hörde jag mig säga; "Åh, kolla där!, Vad läckert!, Så smart lösning!.Så måste vi göra hemma! "

Ja  det var ett mycket trevligt och inspirerande besök som jag gärna gör igen :)

Ha det bäst!

söndag 26 juli 2015


Jag har så mycket att visa er från vår Skåne tripp. 
I kameran hade jag 167 st foton när jag kom hem men ni kan vara lugna. Ni kommer inte få se dem alla :)

Jag tänker vara smart. Jag ger er två foto collage med länkar inunder så får ni klicka er vidare om ni blir nyfikna.

Först får ni se ett av vår dotters önske besöksmål. Ale stenar.

Ale stenar
 Vi förstod att vi inte skulle vara själva här men vi blev ändå lite förvånade när vi kom upp för kullen och möttes av Skärmflygare och turister mellan stenarna...

Trots mängden av folk så var det ett lugn där uppe. Den vackra naturen tog andan ur oss 
Backagården
På en av Facebook alla trädgårds sidor slängde jag ut en fråga vad jag skulle besöka på en eventuell Skåne resa. Jag fick en mängd förslag. 

Bland annat så fick jag till mig : "Och så MÅSTE du fika på Backagården, strax öster om Ale stenar, ett fantastiskt mysigt ställe!! "  . Efter den uppmaningen så skrev jag själv klart upp det på min lista men när vi hade varit på Ale stenar så var den listan som bortblåst ur mitt huvud. 

Vi var trötta, törstig och sugna på något så det enda vi hade i huvudet var att finna något mysigt ställe på vägen tillbaka till campingen där vi hade vår husvagn uppställd.

Trötta och små kinkiga som vi var så råkade jag leda oss på fel väg. 
Ibland kan jag "råka" göra saker för att leda U på "rätt väg" men den här gången var det faktiskt ett ärligt misstag som gjorde att vi körde fel och innan vi upptäckte felet fick jag se en skylt som det stod Backagården på. 
Pling!, sa det i huvudet på mig och jag sa med hög röst; Stanna!, till U som körde. 

Kidsen suckade och sa att vi skulle ju fika.Inte en trädgård till :( 
De trodde inte på  mig när jag sa att här finns det minsann go fika men så fel de hade.
När vi väl satt där i skuggan i en ur mysig trädgård med Pajjer, Smoothie och kaffe så tyckte de att det var en rätt så bra ide´och U mumlade bara lite om att jag hade lett oss på fel väg :)


Ha det bäst!

lördag 25 juli 2015

Hemma igen efter ett par dagar i Skåne ♡


Det finns några ställen som ligger mig lite extra varmt om hjärtat och Skåne är ett och Österlen allra helst.

Jag skulle kunna semestra där i 1 vecka utan problem men ungdomarna håller inte riktigt med mig på den punkten. Så i stället för en vecka så blev det 4 dagar. Nja tre om man ska vara riktigt ärlig.

Hur eller hur så har dessa dagar varit helt underbara enligt mig. Kidsen har varit tålmodiga och låtit sin "gamla " mamma (och pappa) besöka diverse olika ställen och de flesta har varit trädgårdsrelaterade ( konstigt va? ) :)

Som ni förstår så kommer jag att plåga (?)  er med ett antal inlägg från vår resa och här kommer som ni förstår det första.


Den här trädgården var inte planerad att besöka men det blev en av de bästa besöken på runda. Vilken tur för mig att min U såg skylten när vi hade siktet inriktad mot Ystad och inte mot några fler trädgårdar!
När vi svängde in så kom vi mitt i ett "projekt". Det var en kupol som skulle lyftas upp på Katt templet.Det var lite pirrigt och se på när de höll på och U var mycket nära att ingripa men de hade koll på läget så det behövdes inte.
 Tyvärr så tog jag inga foton. Det hade underlättat för er så ni visste vad jag pratade om men jag kommer lägga ut länkar i slutet av detta inlägg så ni kan gå in på Maria sidor och leta er fram till Katt templet. Ett riktigt häftigt projekt som jag önskar få se färdigt " live" någon gång :).

  Jag önskar att jag tog fler foton när jag var där men Maria var så trevlig  att prata med så jag glömde faktiskt bort att fotografera. Händer det ofta? Nej, inte för mig i alla fall.

Några foton blev det så nu ska jag låta er se hennes trädgård genom mina ögon :)

Älskar hennes rostiga odlings lådor 
Doften av hennes rosor gav våra näsborrar en riktig "käftsmäll". Wow!
Marias vackra keramik finner man här och var i trädgården

Luktärtor och rosor i rostiga klätterstöd.
Blomsterprakt :)
Vi var inte där så jätte länge men Maria och hennes trädgård gjorde intryck på mig och gav mig ett par nya idéer till vår egna trädgård.  
Detta har U inte en aning om...Inte ännu i alla fall ;)
Man har möjlighet att köpa Marias vackra keramik men jag är alldeles för svag för rost så dessa rostiga växtstöd (?)/prydnader fick följa med oss hem. Inte gjorda av Maria men visst är de snygga :)

Har ni blivit nyfikna på Maria och hennes trädgård/keramik så kan ni gå in på dessa länkar 
OBS! Glöm inte att kolla in hennes Katt tempel.

Ha det bäst!!


fredag 24 juli 2015

Less is more?


 Kommer ni ihåg när jag inredde fågelburen på altanen?  Bli inte ledsna om ni inte gör det. Det är inte så konstigt om ni inte gör det. Det var trots allt ett tag sedan .Närmare bestämt i Mars.
Om ni villbli uppdaterade på vad jag gjorde då så kan ni gå in  här  så kommer ni till det inlägget.

Då i Mars, så fyllde jag buren med mossa och olika växter men om ni tittar på bilden här ovan så ser ni att deras tid är förbi.. 

Jag är jätte glad i vår inglasade altan men ibland så blir det liiite för varmt där. Både för mig men allra helst för växterna som vi har där.
Så nu när sommaren är här (?) så är det dags att tänka "torktåligt " .


Denna gång så kände jag att jag inte ville sticka iväg och köpa något så med tesen "man tager vad man haver" i tanken började kolla runt vad som fanns här hemma.
 Akvariesanden som inte har  kommit till användning ( det är en annan historia) stod där i ett hörn. Den tog jag och och la  i botten på buren där i och på den ställde jag den Öländska roten.


 Fåglarna fick flytta in igen. Jag hoppas att de ska fortsätta att trivas trots all lummighet är borta. 


Lite grönt måste in så jag gick ut i trädgården och plockade lite Taklök och Fetknopp. De är tork tåliga så de kommer att trivas här.


 

När man ser buren lite på avstånd så känns den tom...Man måste gå den nära för att upptäcka vad som är där inne... 
Funderar på att lägga till något mer men vet ännu inte vad.. Något gräs i bakkant kanske...

Har ni några förslag?

Ha det bäst!


PS. Besök gärna bloggen på instagram.
https://instagram.com/heltenkelthemmahosmig/ DS

onsdag 22 juli 2015
Ett blickfång, ett vatten blänk, ett nytt vatten bad till Fåglarna..Mycket kan man säga om mitt nya fågelbad(?) men egentligen så räcker det med ett ord;

Vackert!

Ha det bäst

måndag 20 juli 2015

Att kunna göra det som man själv vill :)


Idag börjar min första semester vecka, Vi har absolut ingenting planerat.

Känner vi för att göra något så gör vi det om inte så gör vi det inte.
En härlig filosofi enligt mig ;)


Idag så kände jag för att knipsa av Pelargon blommor och sätta dem i en vas. Så då gjorde jag det :)

De är riktigt snygga som snittblommor, eller hur?

Ha det bäst!


lördag 18 juli 2015

Jag njuter men inte våra underbara Vallmo
Danish flag

Idag kan man inte påstå att det är det perfekta vädret för våra Vallmon. Regnet faller och då faller vallmons blad också.

Jag däremot tycker att det är skönt med en regn dag. Regndag= mysdag för mig.
Frukost med tända ljus och  `ring så spelar vi ´ på radion  känns som en ok start på dagen.
Spanade runt på datorn och upptäckte mina bilder på våra Vallmo. Några ser jag att jag inte har hunnit med å fotografera men de flesta är med.

Jag är tyvärr dålig på deras namn men ni har kanske svaret på det? Jag kan en och det är Danish flag. Vet ni vad de andra heter så kan jag skriva dit deras namn under bilderna.

Det är inte första gången som jag har visat er mina vallmo. Är ni nyfikna på de tidigare inläggen så kan ni antingen skriva in vallmo i sökrutan som finns här till höger i bloggen eller så går ni in på denna länk.

Nu ska jag fortsätta och njuta av denna Lördag och jag hoppas att ni gör det samma.

Ha det bäst!

fredag 17 juli 2015

SEMESTER :)Äntligen, äntligen är den här! Den eftertraktade semestern, Jag har aldrig längtat
så efter den som i år, 
Hela min kropp har skrikigt efter behovet av vila. Både kroppsligt och mentalt. 

Nu är min tid här. Inga måsten. Inga "görasådantsomjagintevill", 

Collaget här ovan visar er min dag idag.Som ni ser så unnade jag mig en riktigt god lunch på jobbet idag. Yoghurt, fralla å kaffe. Det var ju trots allt sista dagen innan semestern... 

När jag kom hem så blev det ett dopp i poolen innan det var dags för årets första semester öl på puben.

Innan vi åkte hem så tog vi en sväng förbi Kalmarsund sparken för att spana in de färdiga skulpturerna. Fascinerande att det går att skapa sådana verk i sand.
Det var sex lag som tävlade och det slutade med att Sveriges bidrag vann ( se collaget).

Nu ska jag ta en filt och sätta mig ute och  försöka ta in att jag har fem hela, lediga veckor framför mig som jag kan fylla med precis vad jag vill. Snacka om lyx !

Ha det bäst!

onsdag 15 juli 2015

Vår stad är årets sommarstad 2015 :)
Idag tog M och jag en tur in till Kalmar. 
Det  gäller att passa på när jag helt plötsligen har en ledig dag mitt i veckan.

Vi var lite nyfikna på sandskulpturfestivalen som pågår i Kalmarsundsparken just nu.
Vi passade på att gå igenom vår vackra stadspark på vägen dit.
Det finns många inspirerande planteringar där :)


Vi glömde tyvärr att med bröd till fåglarna. Det hör liksom till att mata dem.

Vi kände deras besvikna blickar i våra nackar när vi gick förbi...

Kalmar slott
I år är det 6 lag med konstnärer från Finland, Tyskland, Norge, Nederländerna, Litauen, Ryssland och Sverige som deltar i sandskulpturfestivalen.

Jag vet inte riktigt när de ska vara klara men det får bli ett besök då med så vi får se slutresultatet.Kalmar visade sig från sin allra bästa sida medans vi var där.

Jag har inte alls svårt att förstå varför Kalmar blev årets sommarstad :)

Ha det bäst!

tisdag 14 juli 2015

Båtis ♡


 Båtis kom till oss för ca 16 år sedan. Han valde oss.

Vi var ute med M i barnvagnen när hoppade han upp i korgen som var där under och ville hänga med  oss hem . 
I samma stund kom hans ägare ut och frågade om vi ville ta över honom  eftersom hennes dotter hade blivit allergisk.


Självklart så ville vi det, Det gick inte att stå emot den sötnosen!


Vi hade honom inomhus i början när vi bodde i lägenhet men när vi flyttade till hus så visade han oss direkt att han ville vara ute.

Han såg till så inga andra katter genade över hans "ägor", han hade koll på vad som hände i kvarteret. När det var lite för mycket folk hemma hos oss så knatade han över till grannen och sov på deras stol.

Många kvällar satt han och väntade på att jag skulle gå och lägga mig. Spelade ingen roll att han höll på att ramla omkull av trötthet. Han ville vänta till jag lade mig så han kunde krypa upp nära hos mig. Vi har fått många nätter ihop...

I trädgården följde han med mig och växthuset var enligt honom hans, Jag fick lov att vara där bara om jag lät honom vara i sin korg...


Nu ekar korgen tom...

Båtis har fått somna in.


måndag 13 juli 2015

Passiflora


Det var av en ren slump att jag såg att en blomma hade slagit ut på min Passiflora , Jag gick runt och lullade i trädgården och kände att det var dags för en vätske paus och det var då jag såg den.Etiketten som följde med plantan säger att det är en Passiflora `Plura vida´och att färgen är purpur... 
Purpur för mig är lila och den här skönheten har blommor som är mer åt det blå hållet ... 
Fel märkt kanske men vad gör väl det? Den är underbar och jag måste se till att skaffa mig fler av Passiflora släktet.
 Jag tror att jag har blivit ny kär ;)

Ha det bäst!

söndag 12 juli 2015

Dead heading

Rosen Alchymist
I England har de ett uttryck för vad jag har gjort idag. 
Dead heading. Ja, de kallar det så när man går runt och klipper av överblommade/vissna rosor,


Buskarna blev så mycket snyggare efter behandlingen och jag kände ett lugn inom mig när jag gick där och knipsade. "Win win situation" för alla parter ;)

Passade även på att binda upp och inspektera bladen efter ev angrepp.

En mysstund i trädgården som resulterade i en fylld korg med vackra färger.
Jag kan konstatera att dead heading är vackert :)

Om ni vill läsa mer om dead heading så gå in på denna länk.

Ha det bäst!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...