#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

onsdag 31 augusti 2016


Sista Augusti...Sista Augusti. I morgon börjar årets första höstmånad. Härligt? Ångestfyllt?

Jag tycker att det är helt okej. 
September brukar bjuda oss på soliga dagar med härliga temperaturer. Temperaturer som gör det så mycket härligare/lättare att vara i trädgården. 
Tänk att kunna gräva utan att bli tok svettig. Skönt!

Det är alldeles perfekt årstid att ta tag i de där grävprojekten. Göra grov jobbet nu och finliret till våren :)

Jag ska alldeles snart ta tag i spaden men först måste jag hitta bilder till September månads header. Jag har letat runt i arkivet. Gjorde ett collage från förra årets September..

Hm, får se hur jag ska få ihop det..

Ha det bäst!

måndag 29 augusti 2016

Pipranka (Aristolochia macrophylla Aristolochiaceae)Växtplats i vår trädgård: SMULTRONSTÄLLET
Läge: 
Sol till halvskugga / medelfuktigt
Vatten:
Medel
Zon:1 - 5
Höjd: 5-7 M
Blomfärg:  Ljust gulgröna och bruna. Blommorna är formade som pipor
Bladfärg: Grön. Kan bli upp till 20 cm stora
Doft: Nej
Blomningstid: Juni-Juli.
Skördetid:
Vintergrön: Nej.
Gödning: Trädgårdsgödsel , typ Algomin,Blåkorn
Växtsätt: Klättrande och storväxt
Beskärningstid: Vårvintern
Beskärningssätt: 
Jord: Näringsrik,mullrik, väldränerad


Övrigt: Den är trögstartad men när den väl har etablerat sig så sätter den fart och då gäller det att den har fått något stabilt att växa mot. Vi har gjort stöd med stolpar och armerings mattor.De här bilderna är tagna 2013 när den var relativt nyplanterad

Ha det bäst!

lördag 27 augusti 2016

U har varit iväg på jobb i nästan en vecka. Han åkte i Måndags och kommer hem i natt.

Första två dagarna gick hur bra som helst , för mig , Dag tre, fyra och fem var desto jobbigare.


Jag känner mig halv när han inte är hemma men nu dröjer det inte så länge tills jag blir hel igen :)Veckan som har varit har haft varma, goa dagar men jag har inte varit i trädgården och pysslat. Suget har inte funnits där. Behovet finns inte heller. Den klara sig så bra på egen hand. Kanske det som gör att suget är borta...?
Jag tror att jag ska gå ut och plocka lite blommor till vasen på köksbordet. Den gapar tom och det känns onödigt när det finns blommor i trädgården som bara väntar på att bli plockade.

Det har börjat snurra lite tankar i huvudet på en rabatt med snittblommor och sådana blommor som Fjärilar gillar . Platsen har jag redan valt och där finns det redan två st Buddlejor men nu behöver jag er hjälp. 
Vilka Perenner, ett åringar, buskar bör jag ha i rabatten och då med tanke på snitt och fjärilar ? Snälla, ös på med förslag. Platsen har både sol och skugga. 
Suget verkar trots allt inte vara helt borta ;)

Ha det bäst!

PS Tack för era peppningar inför arbetsintervjun som jag var på i Fredag DS

onsdag 24 augusti 2016

Jag har grubblat länge...

..men nu är det slut med det :)


Det är förändringar på gång på jobbet, igen, Det tar liksom aldrig slut. Så fort det kommer någon ny i stolen "där uppe" så skall det göras om.

Eftersom jag har jobbat länge i hemtjänsten så har jag sett många komma och gå och deras variant på förändring har redan någon av deras föregångare gjort. 
På något sätt så glöms det bort. Trots att man försöker påminna dem...

Så nu är det dags, igen. Vår arbetsgrupp skall delas och det blir nya geografiska områden.
Nja, nya är kanske fel, men uppdelningen blir ny.


Några av mina kollegor som jag arbetar med idag, har jag arbetat längre med än de andra. . Vi är några stycken som har hängt med under hela resan, så att säga. Sedan har det kommit till nya kollegor och några har fallit bort, men vår lilla grupp har bestått. Vi känner varandra utan och innan och vi vet var vi har varandra vilket känns tryggt. Jag känner övriga i gruppen men det är inte riktigt på samma sätt. Hoppas ni förstår mitt flummande :)

Varför, kan man då fråga sig. 


Jag fick frågan om det hade hänt något och jag svarade nej och i samma andetag så insåg jag att det är just det som är felet. Det har inte hänt något.
Jag har knatat runt i samma kvarter,  år efter år och bara sett hur träden har ändrat sig efter årstiderna. Det har bara rullat på. Jag har inte behövt tänka, jag har bara gjort.

Nu har jag fått chansen att vara med från start med en ny arbetsgrupp med kända och okända kollegor. Jag har fått en möjlighet att påverka, att bygga upp.

När jag väl tog beslutet så kändes det såå bra. Tills en kollega sa, ska du sluta? "Sluta?" Det låter så definitivt.. 
Hur kunde jag tror något annat? Det är ju så.. och då kände jag mig sorgsen.. 
Det är ju ändå mina vänner. De är mina andra familj. De känner mig utan och innan och de tycker om mig ändå,


Livet går vidare och det är bara att ta tag i nya utmaningar och det ser jag fram emot :)

Ha det bäst!
måndag 22 augusti 2016

Att torka frukt är ett bra sätt att bevara frukten länge. Likaså svamp och kryddor m.mMan kan torka frukt, svamp och kryddor på olika sätt.
Kryddor till exempel kan man göra små buntar av och hänga upp i ett torrt, luftigt och mörkt utrymme. De torkar på ungefär en vecka.

Svamp kan man lägga ut på tidningspapper och låta dem vara tills de har torkat. Det är ett sätt som inte fungerar här. Jag har tre katter.. Behöver jag säga något mer? ;)

Äppelringar kan hängas upp på tråd... Ja det finns många sätt men nu tänker jag hålla mig till min tork apparat, som jag köpte för ett tag sedan.


Min första tanke var att det var ett bra sätt att ta hand om en del av våra vindruvor. :)

Tänk att kunna ha egna russin till glöggen, "Jo då det är våra alldeles egna, ekologiska, handplockade vindruvor som ni får till glöggen, i år". Låter lite lyxigt, eller hur?


Jag tog in ett gäng klasar. Några från den som står på friland och ett par klasar från den i växthuset.
När jag höll på att plocka av dem så dök det upp en liten Nyckelpiga :)


Det ser nästan ut som att det är Blåbär på gallret men det är våra vindruvor.

Efter ett tag så började dofta gott från vår nya tork mojäng. Lite vindoft...


Ta dah, efter 23 timmars jo, ni läste rätt torkning så ligger de där ihop skrumpna. Mina alldeles egna russin. Mer närproducerat än så kan det inte bli :)Nu pockar solen på mig. Ska bara fixa i ordning kaminen innan jag går ut. Sotaren kommer i eftermiddag så det är ju bra om den är ask fri.

Ha det bäst!

söndag 21 augusti 2016

Jag är så tacksam att mina smaklökar har lärt sig att tycka om sådant som jag tidigare har avskytt.


Jag tycker att det är smått fantastiskt att jag helt plötsligen älskar att äta sådant som jag tidigare mådde illa av, bara att titta på det.


Räkor, Oliver, mögelost, fanns det inte en chans att jag skulle äta förr men nu älskar jag det!


Vilken tur att man kan ändra sig.
Annars hade inte gårdagens meny på kväll blivit av och det hade varit synd.

Det var en riktigt skön kväll så vi satt på altanen och njöt av (för oss ) god öl från The Fenton session IPA , tyckte vi var perfekt till de rökta räkorna men den andra fungerade också bra.


Mmm, det var en god, härlig kväll men nu är det en ny dag med andra saker som skall göras.
Bland annat ett nytt collage på INSTAGRAM från veckan som har gått :)

Ha det bäst!

lördag 20 augusti 2016

Idag är det 127 dagar kvar till Julaftonen men det är inte därför som jag har lagt ut en bild ifrån Julen 2016.Nu undrar ni nog om jag har blivit hel tokig. "Har hon redan juldukat??" Nä, så är det faktiskt inte . Trots att jag fullkomligt älskar julen och gillar att vara ute i god tid .

Bilden här ovan har jag letat fram , enbart för att visa er vår kökslampa. Rättelse: vår gamla kökslampa.
En lampa , köpt på IKEA med två vita skärmar. En lampa som har funnits här, hos oss ett bra tag och när den började krångla så blev jag nästan lite glad. "Äntligen fanns det en anledning till att byta ut den" :)

Vad vill jag ha??Den eviga frågan.

Jag har sett fram emot detta byte ett bra tag, så jag har kikat runt men inte riktigt hittat lampan med  stort L.Det finns ju så många snygga lampor och så många olika stilar.

Jag gillar den lantliga stilen men det får gärna vara en modern känsla också. En stor önskan vara att det skulle gå att tända ljus i köks lampan också.

Jag sökte både i butiker och på nätet och jag gjorde det lääänge, men till slut fann jag lampan som jag ville ha i en butik, IRL (i verkliga livet). Alltså inte på Internet.
Jag föll för den direkt! Typiskt nog var priset  för högt, just då, Besviken åkte jag hem..


Någon dag senare fick jag 30% rabatt på JOTEX. Lampan i butiken hade jag försökt förtränga, men jag kanske hittade någon där.
Jag in på Jotex hemsida, klicka in mig på belysning och.... jag kunde knappt tro mina ögon. De hade min "dröm lampa " där!


Jag "klickade" hem den och idag hjälpte sonen till att hänga upp den.


Den känns mindre, trots att den har en lampskärm till.


Det bästa är att nu kan jag tända ljus ovanför matbordet. Hur mysigt är inte det? Allra helst nu när kvällarna mörknar snabbare.

Vilken tur att jag inte kunde köpa den i butiken, där jag först såg den :)

Ha det bäst!

torsdag 18 augusti 2016

Perukbuske (Cotinus coggygria 'Royal purple')Växtplats i vår trädgård: BLOMSTER ÖN
Läge: 
Sol till halvskugga / medelfuktigt
Vatten: 
Medel
Zon:1 - 2
Höjd: 150 - 200 cm
Blomfärg:  
Bladfärg: Röd
Doft:
Blomningstid:Juli.
Skördetid:
Vintergrön: Nej.
Gödning: Trädgårdsgödsel , typ Algomin
Växtsätt: Upprätt och buskigt.
Beskärningstid: JAS.perioden (Juli-September)
Beskärningssätt: Klipp bort skadade och korsade och inåt växande grenar.
Jord: Näringsrik,mullrik, väldränerad och kalkrik jord.

Övrigt:
Ha det bäst !

tisdag 16 augusti 2016

Nu har jag börjat. Har ni?Det är nu som trädgårdslivet är som bäst.
Ingen jäkt, bara pysslande. Kanske avslutar jag något projekt som man inte har hunnit avsluta, eller så gör jag det inte. Det är ingen brådska. 

Våren är desto mer intensiv. Frön ska sås, ogräs ska rensas, krukor skall planteras och så vidare. Jag har en förmåga att sätta en massa måsten på mig då men inte nu, på hösten. 

Nu börjar jag så sakta förbereda mig för nästa år :)Hösten är här vare sig man vill eller inte. Det märks allra helst när jag stiger upp morgonen. Det är kyligare och fukten glittrar i gräset. Jag ryser till när jag hämtar morgon tidningen. Det är höst om något, eller hur?

Hösten för mig betyder nystart. Det är nu som jag börjar planera för trädgården nästa år. 
Jag kikar på vilka lökar som jag vill köpa till olika rabatter. Allt för att det ska bli en vacker blomning till våren, nästa år.
Det är även nu som det är dags att börja spara fröer så man kan dra fram nya Vallmo, Tagettes, Rosenskära och så vidare, till nästa år.Att ta vara på frön från sina växter är kul. Jag är allt annat än expert på det men jag gillar att testa. 
Det är viktigt att det är uppehåll när man plockar fröna. Det ska inte vara blött.

Här hemma så är Vallmon redo och det är inte många andra som är så lätta att ta frön på som Vallmon. 

Vallmo kapseln visar tydligt när den är redo. 
Kapseln har gått från en grön nyans till en brun.Den har torkat ihop och uppe vid toppen så har det öppnats små gluggar där fröna kommer ur om man skakar lite grann. Var gång jag gör det så blir jag förvånad över hur många frön det får plats i dem :)De är lätta att samla in men vad dålig jag är på att märka upp vilka som är vilka. 
I år har jag gjort ett försök för att få en större chans att veta vilka jag har samlat in.

Jag har tagit foto på kaffefiltret, växtplatsen där jag tog fröerna ifrån och sedan har jag letat i fotoarkivet och tagit en bild på vallmo som växte där. satt ihop dem i ett collage för att jag förhoppningsvis , lättare ska komma ihåg...


Det här är verkligen inget super, duper bra sätt för att försäkra sig om vilka fröer jag har samlat men det ger en hint om vilka frön det kan vara.
Önska mig gärna lycka till :)


Egentligen så bör man sätta en garn (eller något annat)som makör på den  blomman som man vill ta frön på.
På så sätt så är det lättare att  veta vilken som man vill samla in.
Min tanke vara att göra det runt den enda, vita Vallmon som kom upp i år.. Tror ni att jag kom ihåg att göra det? Nope. Jag hoppas att jag har turen med mig så jag har lyckats ta frön från den,,,

Vi får se vad mina försök resulterar i nästa år.
Det kommer bli en överraskning.

Om ni vill ha en liten påse med överraskning (frön) från någon av mina rabatter så kan ni höra av er så kan jag skicka till er. Antingen så skickar ni ett kuvert med porto med er adress på eller så swischar ni portokostnaden till mig. Ni kanske har frön som ni vill byta med?
Är ni intresserade så löser vi det på ett eller annat sätt.

Avslutar dagens inlägg med ett litet film klipp som ni kanske redan har sett , på bloggens Facebook sida eller Instagram.
Här får ni se hur lätt det är att samla in Vallmo frön.


Ha det bäst!

söndag 14 augusti 2016

Katt spa ❤


Att bada katten kan behövas då och då, även om man bara har en sällskapskatt som går hemma. Men det räcker att bada kanske en gång om halvåret eller året, om katten inte blivit särskilt smutsig, förstås.

Källa


Som ni redan vet så har vi tre katter. Baileys, Morris och Chimay. De sistnämnda är av rasen Ragdoll.
En mycket trevlig ras som passar vår familj bra.
En av deras bästa kvalitéer är att deras päls är så lättskött. Allra helst Chimays. Den är extremt fin och hittar man en tova så kan man "tur". Morris päls däremot är tjockare och har lättare för att få tovor. Allra helst i "armhålorna" .Tur för mig så gillar de att bli borstade.
Baileys däremot hatar att bli borstad. Det är en kamp och få klippa klorna på honom.
också.Tyvärr så brukar han vinna.
Så att bada Baileys finns det inte ens en tanke om att göra.


Visar IMG_20160812_175641.jpg

Jag hoppades finna råd i den här boken som jag lyssnar på nu,
Tips på hur jag ska hantera Baileys fick jag inte precis men jag fick tips om att spela lugnande musik för katterna.


Ja men varför inte. 
Jag letade upp listan på Spotify och bestämde mig för att testa medans jag badade Morris och Chimay.


Det var helt oanade om vad som pågick medans de sov. 
Jag satte på "katt musiken", tände ljus, lade handdukarna på elementet så de skulle bli lite ljumna, förberedde schampo, balsam, borstar och den otäcka hårfönen.

Jag började med Morris. 
Kom på mig själv att jag började prata med honom rätt snart med den där barnsliga rösten som vi människor får när vi pratar med bebisar och djur. Ni vet vilken jag menar, eller hur? "Putti nutten så, så söööt du är och duktig" ;)

När jag började låta så där så kom jag ihåg orden de sa , i boken, att vi ska inte tala så. 
Katterna uppfattar det som att vi är orolig och då börjar de också prata eller skrika. Vi ska vara tysta och veta vad vi håller på med.
Morris sa inte ett knyst. Trots att han såg så ynklig ut, där i badkaret.
När jag tog upp honom och hårfönen kom fram så var han ännu tyst.

Chimay var minst lika duktig. 
Kändes så skönt att det gick bra. Det gick så pass bra att jag blev sugen att ta Baileys med men hans blick sa något annat..
Morris och Chimay var glada när jag var klar med dem och förhoppningsvis så behöver de inte bada på ett bra tag.
Jag tror att de kommer att sova gott nu.

Ha det bäst!lördag 13 augusti 2016


Trädgård i förfall..

 Idag vaknade jag upp till en mulen,vindstilla och ljummen morgon .
Att det är vindstilla känns toppen för det betyder att jag kan städa upp i trädgården utan problem.


Clematis bågen har gett upp efter veckans vindbyar. Den är alldeles för vek för `Summer snow´ som är extremt växt villig.
Bågen måste bort och ersättas med ett stabilt klätterstöd. Jag vet på ett ungefär hur den ska se ut men när den blir gjord, ja det vet jag inte. `Summer snow´ kommer i alla fall bli rejält nedklippt idag, så vi kan komma fram . Tur att komposttunnan töms på Tisdag. Den lär bli full..


På radion sägs det att det ska bli regn framåt eftermiddagen. 
Innan det kommer hit så måste jag plocka av de kapslar av Vallmo , som jag vill spara. 
Som tur vad så har jag tagit rätt så många bilder på rabatterna så jag har en aning om vilka kapslar som har mörka blommor eller rosa eller flikiga eller...


Om jag hinner så ska jag även ta mig ann Kärleksstigen. Den har växt igen. 
Smultronrevor växer hej vilt mellan brädorna. Häng sälgens grenar går ut över gången och så vidare och så vidare.

Vildvinets rankor har växt och slingrat sig fast i andra växter. Gjort så man knappt inte har kunnat ta sig fram.
Jag har böjt ned ett par av rankorna i krukor med jord för att få till några Vildvins "bebisar". Jag ska inte ha dem själv men en god vän var sugen, så vad gör man inte :)


Det märks allt för väl att jag inte har varit ute och pysslat i trädgården så mycket i år.
Den har haft "SF" (Sylvia Fritt) och det har den tagit vara på men nu är det slut på det roliga.
Nu ska jag gå ut ,beväpnad med sekatör. Här ska det klippas!
Vad ska ni hitta på idag?

Ha det bäst!

fredag 12 augusti 2016

En vecka med känslor, utmaningar och "bara vara".Hallå där!

Jag brukar undvika att hamna framför kameran in i det sista. När vi tittar på bilder så är jag sällsynt. Nästan "utrotningshotad". Ha ha, jag finns knappt men ibland så måste man utmana sig så här får ni se hur jag ser ut :)

Bilden är ur klippt ur familje bilden som vi tog i trädgården när min bror med familj var här.
Tyvärr arbetade jag när de var här så vi kunde inte ses så mycket som jag önskade men varje tillfälle till att ses tog till vara. Det är lite därför som det har varit sämre med inlägg på bloggen denna veckan. Jag prioriterade om. Jag valde det som kändes viktigaste. Just då.


Trädgården har heller inte varit prio ett. Det var länge sedan nu som jag var ute och pysslade i trädgården. Klippt gräset har jag gjort och tagit in en och annan bukett med blommor men det där plockandet, rensandet och ansande har inte blivit gjort. 

Helgen som kommer nu ska tillägnas till trädgården och jag längtar. Sista veden skall staplas och en klätterbåge som har blåst sönder, ska tas bort. Hoppas att vädret står på vår sida så det blir behagligt att vara utomhus. Inget regn och ingen blåst, tack :)

Våra hårbollar har märkt att jag har behövt deras omtanke. De har buffat och legat bredvid mig i sängen. Djur är fantastiska på att känna av när de "behövs".

Jag är glad att vårt senaste tillskott, Morris börjar se glad och nöjd ut. Det tog ett tag men det är inte lätt att komma till en ny familj när man redan är två år gammal. Tänk er själva att komma
till andra hårbollar med deras regler och påhitt. Samt till nya människor. Jag skulle tycka att det vara jätte jobbigt men nu fixar han det galant!

STORYTEL
Jag har kommit på hur man lyssnar på ljudböcker. Det tog ett tag och jag kan erkänna att det händer ännu att mina tankar svävar iväg ibland så jag inte vet vad som har sagts.Det sker dock inte lika ofta som i början. Nu kan jag göra andra saker medans jag lyssnar.

Sitter jag och redigerar bilder. så lyssnar jag. Åker jag buss. så lyssnar jag. Städar jag, så lyssnar jag.
Just nu så är det KLAS INGESSONS BOK som jag läser, eller säger man; lyssnar på?
Vad läser ni för något? Ge mig gärna boktips :)


LÄNK:SOMMAR MED ERNST
Nu ska jag snart sätta mig framför tv:n och se på SOMMAR MED ERNST.
Gillar myskänslan som han ger oss genom rutan och inspirationen.
Till och med U sitter bredvid mig i soffan. 
"Pliktskyldigast" säger han men i nästa andetag så säger han 
att han ser fram emot JUL MED ERNST. :)

Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...