Böcker, Oktober 2023

 

                                                                                                                                                              
Titel: Rent åt helvete (Ljudbok)

Författare: Elinor Torp

Uppläsare: Pierina Rizzo

Beskrivning kopierad direkt från bookbeat;

Dagarna före jul 2021 går larmet i en av Sveriges mest välbevakade villor. Men det är ingen terrorist som poliserna möts av på platsen, det är en papperslös kvinna från Nicaragua som är där för att städa.

På statsministerns garageuppfart börjar Elinor Torps berättelse om hur de företag vi anlitar för att göra våra hem och arbetsplatser rena själva är de smutsigaste. Kriminalitet, usla villkor och människoexploatering är regel, inte undantag.

Rent åt helvete är en närgången skildring av människorna som städar vårt land. Av en arbetarrörelse som vänt dem ryggen och en politik som har banat vägen för missförhållandena. Men lika mycket handlar det om dig och mig. Vi som kan välja att blunda eller se vem som håller i skurhinken.

Elinor Torp är författare och journalist på Dagens Arbete. Hon jobbar enligt sin egen metod »follow the people«, och har under de senaste åren granskat arbetslivs kriminalitet. Elinor har tilldelats utmärkelsen Guldspaden vid två tillfällen.


Betyg:3  Uppläsare: 2
                                                                                                                                                          

Titel:  Vecka 36 (Ljudbok)

Författare: Sofie Sarenbrant

Uppläsare: Erik Johansson

Beskrivning av boken från Bookbeat.

Varje förälders värsta mardröm! Camilla Läckberg har gjort det med Fjällbacka, Åsa Larsson med Kiruna och Ann Rosman med Marstrand -- nu är det Branteviks tur att hamna på deckarkartan! Sommarsäsongen i det lilla fiskeläget Brantevik är över för den här gången. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semestervecka och stämningen är inte på topp. De bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida och inom några få veckor kommer de att vara mammor. I ett försök att ändå avsluta vistelsen på ett bra sätt bestämmer sig paren för att gå och sjunga karaoke på den lokala hamnkrogen. Men något går fruktansvärt fel och på morgonen när de andra vaknar är Agnes borta.  Försvinnande blir veckans stora nyhet och polisen och media arbetar var och en på sitt håll för att finna en lösning på gåtan. Men det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas upp spolad på en strand "¦Vecka 36 är en deckare som vågar ha höggravida kvinnor i huvudrollerna och som Vecka 36 är en deckare som vågar ha höggravida kvinnor i huvudrollerna och som har ett slut som kommer att få dig att tappa andan och längta efter mer"¦

Det här var en bok som höll mig fast den men den "släppte iväg mig" ibland också. Jag tror att den största anledningen var uppläsaren som fick mig att sväva iväg i andra tankar. Men överlag en läsvärd bok och slutet på den fick mig att genast ladda ned andra delen i denna Brantevik serie.

Betyg: 5  Uppläsare: 3

Kommentarer