Trädgårdens rum

Trädgårdar kan och ser olika ut beroende på vilka förutsättningar den har. Varmt, torrt, blåsigt, fuktigt, sol, skugga m.m. Sedan så speglar trädgårdens utseende de som bor där. 
Det som  alla trädgårdar har gemensamt är att de behöver väggar, golv och tak för att det ska kännas ombonat.
Med väggar menar jag inramningen av trädgården eller av trädgårdsrummet i trädgården. Det kan vara staket, plank, häckar.
Trädgårdens golv kan vara gräs, grus, trä m.m Och taket är bland annat trädkronor, pergolor,sol dukar ja endast fantasin sätter våra gränser.


Vår trädgård är omgiven av 3 olika häckar. Thuja, Avenbok och en blandhäck med bland annat vildrosor . De här utgör trädgårdens yttersta väggar. Inne i trädgården finns det ytterliga väggar i de olika trädgårdsrummen.

De trädgårdsrummen har kommit till efterhand. Vi hade ingen plan ned ritad från början utan det har fallit på plats efter hand.

När växthuset kom upp så kom även det första rummet till i vår trädgård. En trätrall utanför skapade ett golv till vår lilla uteplats och för att få det mer ombonat så planterade vi en Buxbom häck runt om. Grannens Björk utnyttjar vi till viss del som tak. Här vill vi få in så mycket ljus som möjligt så mer tak vill vi inte ha här.

Efter några år så grävdes ännu mer gräs bort och betongringar placerades utanför Buxbom häcken. Här har vi bland annat Jordgubbar, sommarblommor m.m.


Till höger om ringarna ser ni ännu en häck. Det är en Ligusterhäck och bakom den finns vår damm.


Bakom ryggen på mig när jag tar fotot på betongringarna har jag en planteringshörna. Här står jag vinskyddat i ett skönt söderläge.


Hörnan är gjord av själva huset så klart men även av vår uteplats som vi kallar för Solsidan. Den är omgärdad av en mur med inslag av trälister. Vi kommer ut till den här uteplatsen direkt från vårt vardagsrum och här sitter vi ofta. Golv är marksten som vi valde för att vi vill att det ska vara skönt att gå barfota på.


Här har vi även vår bubbelbalja och på den här bilden ser ni även hur den står jämfört mot vart växthuset är.


Trollpilen blir det här rummet tak men på sommaren sätter vi även upp en solduk. En tanke är att det ska sättas upp en stor markis här över men det ligger i framtiden.


Vid bilden på betongrören såg ni en häck till höger och där bakom finns dammen.
 För att komma in till dammen måste man gå igenom en port/pergola där vi har satt clematisen Summersnow. Det ger en tydligen känsla att man går in i ett nytt rum och detta är mitt favorit rum hemma hos oss.


I det här rummet så består väggarna av Liguster, grannens garage och en upphöjd rabatt. Golv är damm bryggan i trä och grus. Här finns sittplatser och belysning som finns i alla våra trädgårdsrum.
Belysning i vår trädgård består av olika ljuskällor. Det kan vara allt från stearinljus till LED belysning.

Jag avslutar dagens inlägg här vid dammen. Nu har jag visat er rummen som ligger söder om vårt hus.Har ett antal rum till i trädgården men de kanske jag kan berätta mer om vid ett annat tillfälle

Vilka golv, väggar, tak har ni i era trädgårdar? Berätta gärna.

Ha det bäst!
♥️Kommentarer

Populära inlägg