#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

lördag 30 april 2016

Idag säger vi tack och adjö till April månad. En del av oss firar av det ordentligt med att tända bål och samtidigt på detta sätt, hälsa Maj månad välkommen


April har väl varit 
si så där om man tänker rent vädermässigt. Ett par dagar har varit ur sköna men annars så har det mestadels blåst kalla vindar .


Trots detta så har vi redan kommit igång med trädgårds projekten.


Smultronstället till exempel har fått nytt golv och jag har börjat små piffa där ute med krukor, plädar m.m..

Så nu kan ni finna mig sittandes här om kvällarna, njutande av dagens sista solstrålar :)


Den största förändringen som vi har hunnit med är trots allt baksidan, och den fick vi hjälp med.
Ni kan läsa mer om det här men visst blev det bra!Nu är det riktigt mysigt att sitta här igen och njuta av solens första strålar.


Kärleksstigen håller på att få en pergola som ska bli färdig under Maj. Vi är på god väg så det ska inte vara några problem.

Jag vet inte hur ni kommer ta farväl av April och välkomna Maj men jag kommer tillbringa kvällen med mina pensionärer :)

Njut av dagen, varandra och ha en alldeles underbar Valborg!

Ps Om nu vår käre hans majestät konungen skulle få en sekund över denna dag för att läsa min blogg (hihi) så passar jag på att säga; grattis :) Ds

fredag 29 april 2016

Denna Fredag går i rosa

Freeedag! 
Ni vet vid det här laget vad det innebär. Ja ,men visst. 
Nytt tema på blommig Fredag och idag är det rosa drömmar som skall tolkas:)


Rosa, rosa vart jag än i trädgården vänder min blick.
Nä, inte nu men under trädgårds året som är/kommer.

 Var gång jag åker till "godis butiken" (blomsteraffären ) så är min tanke att jag inte ska köpa något 
puttinutt färgat men hur lätt är det å hålla när man ser en underbart snygg, rosa, doftande ros till exempel?? Det går bara inte!


Jag gillar rosa växter. Det är bara att inse fakta och jag längtar, drömmer om att tiden snart kommer då jag får njuta av dem IRL (som kidsen säger. Eller gör de det, fortfarande...?)

Nu ska jag ta en snabb koll på andras rosa drömmar. Vill ni också göra det så kikar ni in här.

Ha det bäst!torsdag 28 april 2016

Gardenize

Hur gör ni för att komma ihåg vilka växter ni har i trädgården? Vad de heter? Vilken skötsel de ska ha eller rent av, vart har ni planterat dem?? Speciellt har jag en förmåga att glömma bort  lökarna  placering och dess namn. Känner ni igen er?

För att underlätta för mig själv så fotograferar jag och lägger in här på bloggen. Det fungerar bra men det borde finnas ett lättare alternativ och det gör det nu. Rättare sagt; snart gör det de:)
GARDENIZE

För ett tag sedan fick jag möjlighet att testa en trädgårds app som Jenny och Magnus har byggt på ett tag. 
Som tur för mig (som använder Samsung) så är det Android versionen som skall lanseras först , således även den versionen som testgruppen fick möjlighet att testa och utvärdera.

Tanken är att appen skall släppas till allmänheten i mitten av Maj och då ska även IPHONE användare kunna ladda ned den.

Handledning
När/om ni laddar ned appen när den har lanserats så rekommenderar jag er att börja läsa handledningen.
Jag tillhör dem som tycker att det är såååå tråkigt att göra det men inser även att det underlättar ibland att göra det.
När vi fick börja prova appen så fanns ingen handledning och visst gick det men det blev lite "bakvänt" så läs den innan ni börjar.

Det finns många funktioner i denna app och jag kan inte berätta om de alla för er men det som jag tycker mest om (just nu) är att det är så smidigt att lägga in ens växter.

 I helgen till exempel så köpte jag denna Clematis.
Jag tog fram appen, tryckte på + på "mina växter" , fotade och vips så var den där, i min mobil.Sedan var det bara att fylla i de uppgifter som stod på etiketten som följde med Clematisen. Det finns många fält som man kan fylla i, om man vill.
Färg, blomningstid, höjd m.m. Samt vilken Växtplats. Alltså vart i trädgården som jag har planterat den.
När jag hade lagt in det som jag ville så hamnade den tillsammans med övriga växter under "mina växter".

Mina växter och  mina växtplatser

    


Man kan även dokumentera vad man gör i trädgården och det gör man under "mina händelser".
Påminnelser om gödsling, vattning m.m går också att lägga in samt mycket, mycket mer.

Som jag skrev innan så kan jag inte berätta för er om alla funktioner men om ni vill så kan ni kika in här så kan ni läsa mer om den, Har ni Facebook så kan ni även där läsa om den.

Vi har under testperioden haft möjlighet att ge förslag till förbättringar och en del av dem har redan gjorts när appen har uppdaterats. 
Det finns ännu några små saker som kan förbättras (vilket det alltid finns) och jag hoppas och tror att den här appen kommer att utvecklas än mer under tidens gång.

Jag ser fram emot att följa med på den resan eftersom det här är redan nu en app som jag känner underlättar för mig.

Lisebergs trädgårdsdagar är den 12-15 Maj. 
Ska ni dit? Jag ska dit för första gången och jag ser fram emot det. 
Familjen följer också med men de kommer troligen åka karuseller medans jag strosar runt bland alla trädgårds montrar.

Gardenize kommer att vara där och det är då som de räknar med att släppa appen till allmänheten.


Ha det bäst!
onsdag 27 april 2016

Hipp, hipp hurra ❤
Idag fyller vår Chimay 1 år 

25 September 2015
27 September 2015

19 December 2015
3 Januari 2016Ett års dagen måste så klart firas med paket, godis och extra god mat :)Hipp hipp hurra för vår Chimay idag !


PS. Vill ni se tillbaka på tidigare inlägg om vår Chimay ,så kan ni klicka in på denna länk DS

måndag 25 april 2016


I ena stunden värmer solen som vore det nästan sommar, medan den i andra stunden skyms av mörka moln och vi är tillbaks i vinterkylan. En kraftig vindil, snö och hagel fullbordar bilden av "typiskt aprilväder" med sina tvära kast mellan värme och kyla.

Källa: SMHI
Hur ser det ut hos er? Regn, snö , sol? 
Här är det mest gråa moln men då och då lyckas solen kämpa sig igenom och då känns det genast lite skönare. Det är verkligen "aprilväder" och något annat kan vi inte förvänta oss. Det är ju trots allt April och det här får vi bara ta oss igenom och när vi har gjort det så kommer värmen till oss :)

.


Under tiden så laddar  växterna i trädgården sig. De samlar på sig energi, knopparna sväller.Så när värmen kommer är de redo för att slå ut sina knoppar .
En av våra Tulpaner har valt att  "gå mot strömmen". Den har redan slagit ut. Inte fullt ut men så man ser dess färg.

Ha det bäst!
fredag 22 april 2016

Ja, vad ska man säga!?


Ny Fredag och nytt tema hos : Bland rosor och bladlöss.


Ja, vad ska man säga? 
Svalört
Är det ett ogräs eller en blomma eller både och?

Hur eller hur så är de här nu och jag kan tycka att de är vackra i sig men jag vill inte ha dem hos mig ;)
Tusensköna

Jag googlade runt för att få reda på vad det sägs om vad ogräs är och jag fann blad annat denna beskrivning:

Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats
Ogräs är alltså en växt som finns på ställen där man inte vill att den skall vara.

Maskros
Jag vet inte vem/vart ifrån texten kommer men det följde med en länk och när man klickade på den så kom man till en pdf som visade upp en hel del olika sorters ogräs.
 Några av dem kunde jag redan men flera av dem fick jag äntligen ett namn på. Ni får länken här om ni vill lära er fler ogräs namn.

Min bild och min tolkning på vad ett ogräs är.
Vårstjärna
Så med andra ord så skulle dessa Vårstjärnor också kunna vara ogräs. De växer som "tokiga" men jag gillar att de växer så.

Vårstjärna
Så för mig är de inget ogräs. Vad är ogräs för er?

Solen skiner och himlen är klarblå så nu måste jag ut
men sedan kommer jag gå in på bloggen : Bland rosor och bladlöss för att kika på andras tolkningar av veckans tema, Ja, vad ska man säga? 
Vill ni också göra det så kikar ni in här.

Ha det bäst!

onsdag 20 april 2016

Oktober förra året började vi med "projekt baksidan". Ett projekt som tog lite längre tid än det var tänkt men nu är vi nästan klara men i det stora hela så är det klart. Tji hoo!
Det har varit en lång resa som egentligen började redan 2009..

 25 Oktober 2015. Då fann ni denna bild på bloggen. Det var då vi körde igång men det är först nu,ca 6 månader senare som jag inte längre skäms över vår baksida. Kika gärna in här så kan ni läsa mer om vår baksida. Vill ni inte göra det nu så får ni se ett par collage på hur sidan har förändrats sedan 2009

Gjorde ett försök med att dela av genomfartsleden med hjälp av en båge. Ett litet kryddland fick också plats. 
Gräsmattan var ännu kvar men..
 
.. 2012 grävdes de bort och Silverarv sattes dit med tanke om att det skulle bli en silvergrå matta..
Det blev i stället en ogräsmatta så 2015 grävdes baksidan upp igen.
Tiden gick och vi kom ingen vart men helgen som var nu gjorde vi desto mer!


Välkomna in till vår baksida !
 Tyvärr hittade jag inte den bästa före bilden men ni ser hur öppet det blev.
Det är samma yta men nu när ogräs och annat är borta så upplevs den större.

Vi funderar på att lägga dit några av de mindre Ölands stenarna som vi hade vid Smultron stället.
Inte många men några som man kan sätta fötterna på om man känner för att få en fast yta under fötterna. Lite som tramp stenar.
Jag tror även att det kan bli snyggt med något som "bryter av" i gruset. Vad tror ni?
Ni ser vilken skillnad det blev! 
Så skönt att kunna gå här utan att riskera snubbla på plattorna som inte låg i marknivå..
Det grävdes upp en del jord , nu i Lördags och den lades i rabatten som ni ser rakt fram i bild.Rabatten hade sjunkit ihop så jag hade ändå behövt fylla på med jord och i stället för att köpa så använder man sig av det som man har på hemmaplan :)
På dessa bilder så har jag vänt mig om och har Silver päron trädet bakom mig.
 Jag förbluffas var gång när jag ser på bilderna över vilken yta detta område har och att jag har varit dålig på att ta vara på detta  men nu ska det bli ändring på det.

En tanke som jag har haft ett tag gick tyvärr inte att genomföra just nu. Jag hade tänkt mig en permanent torkställning. Ni vet en sådan där "Madicken modell". Två stolpar med linor mellan.
Det gjordes ett antal försök med att banka ned spjuten som stolparna skulle ned i men det tog stopp. Det var sten i vägen så vi får komma på en annan lösning. Antagligen så får vi gjuta.

Det är ännu lite små pyssel kvar att göra och nu så känner jag för att göra det lite mer ombonat på den lilla uteplats som vi har här .
 Baksidan med uteplatsen ligger i Öster läge så det är riktigt skönt att sitta här på morgonen under Vår-Sommar och nu när det är i ordning gjort så kommer vi sitta här än mer .
Frågan är vad jag ska hitta på...? ;)

Ha det bäst!tisdag 19 april 2016

Vårstjärna Scilla Forbesii


Där borta, under Äppelträdet så har jag just nu ett blått hav av Vårstjärnor-


De verkar trivas bra där för de blir fler och fler för varje år som går. Vilken lycka!

Jag ska i ärlighetens namn berätta att jag har fram till alldeles nyss kallat denna och andra sorter för bara Scilla. Inte helt fel men ändå inte helt rätt :)
Den härstammar från Turkiet och tydligen så är den inte härdig i hela vårt land. Är det någon som vet om det är så?

Jag gillar deras stjärnliknade utseende och dess vita mitt som lyser upp. April är Vårstjärnans högtid och den trivs på öppna ytor som till exempelvis gräsmattor.De sprider sig villigt med frö och sidolökar.

Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...