En hälsoblomma


Pelargonium graveolens, Rosengeranium, Doftgeranium.  Dessa namn säger inte mig någonting men Doktor Westerlund däremot. Ja, då vet jag direkt vad det är för någon blomma :)

Det är en krukväxt som jag kommer ihåg sedan lång tid tillbaks och jag har alltid fått höra att det är en bra växt att ha i sitt sovrum. Har ni hört detsamma?


Jag har haft turen och fått ett par sticklingarna av denna  Pelargon,


Så fort jag vidrör bladen så kommer en frisk doft som känns helt okej att andas in och det ansåg även Doktor Westerlund som ansåg att det här var en riktig hälsoblomma. Han hävdade att dess doft rensade bort ohälsosam luft och på så sätt hålla sjukdomar borta.
Jag vet inte alls om det ligger någon sanning i det men vad gör väl det. Jag vill ändå ha den här hemma och nu har jag två som jag hoppas ska växa till sig .Jag kikade på Wikepedia för att se om jag kunde hitta något om denna växt som kunde vara kul och veta och där fick jag se att det finns många lokala "namn" på denna blomma. Vad sägs om; Kärring gott, Knektafes, fattigmans parfym eller luktblads träd ?


Oavsett vad vi nu väljer och kalla den så är det en fin Pelargon med härlig doft och så småningom kommer den blomma med små rosa blommor :)

Det går att använda Pelargoner när man bakar. Jag har själv inte provat på det men nu har jag hittat ett recept som jag blev sugen att testa när jag läste det.Jag skickar med en länk till receptet så får ni se om ni också blir sugna på att testa :)

Ha det bäst!


Kommentarer

  1. I Bosnien kallas det "papparosa " och används när man gör egen saft , syllt mm

    SvaraRadera
  2. Oj den har varit bortglömd sen jag var liten .....å det är ju en stund sen haha. Min farfar hade alltid en sådan i fönstret.Tänk att de fortfarande finns jag kan inte påminna mej att jag sett dem dem i butik .Här blev det inte så mycket trädgårdsaktiviter ser så härligt ut när man är inne men tji vad man bedrog sej ...blåser halv storm . Fastnade i fotoboksträsket istället :-)
    Ha en fortsatt härlig Påskhelg .Kram B

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

När jag läser era kommentarer så värmer det ända in i hjärteroten.
Dina tankar, funderingar, egna erfarenheter, känslor.. inspirerar mig att fortsätta att berätta om mitt trädgårds liv.

Undrar du något eller har något önskemål om något som du vill att jag ska berätta om, så säg bara till. Jag svarar på era inlägg så snart jag kan :)

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Om ni inte har en egen blogg och vill lämna en kommentar så går det bra. Välj bara profilen anonym innan ni klickar på publicera knappen.

Populära inlägg