Månadens favoritväxt 2013 - Oktober

Utmaning!

 • Mycket frost och snö bådar milt väder i Januari.
 • Oväder i Oktober låter vänta en ostadig vinter.Att träden blommar ännu en gång är tecken på en lindrig vinter.
 • Sitter löven kvar på träden, är en sträng och kall vinter att förvänta även som mycket mask nästa sommar.
Detta och mycket mer kan man läsa i Bondepraktikan om Oktober månad.
Än så länge har vi varit befriade från både snö och frost. De säger på radion att det ska bli lite mer av den varan nästa vecka. Inte snö men frost. Så nu blir det att plocka in de sista växterna .
Jag tycker att det är svårt att lyckas med övervintringen. Har ett kallväxthus men det är som det låter, kallt. Garaget är fönsterlöst. Ja, jag skulle kunna sätta dit extrabelysning.. Har en tendens att glömma allt som är i garaget så tillsynen av växterna är i riskzonen. Jag får sätta ett larm i telefonen när det är "ompysslingsdags" :)

I Bondepraktikan står det även att har man mycket Rönnbär så blir vintern sträng. Detta leder mig till mitt val av denna månadens favoritväxt, Sorbus ´Dodong´.

8:e Oktober 2013
 Vi köpte och planterade Rönnen tidigare i år och det växer så det knakar. Tyvärr växer ogräset runt omkring lika snabbt. Ni får försöka fantisera bort det från bilderna.

För mig är det här min första "egna" erfarenhet av Rönnbärsträd så jag är fascinerad av hur fort den växer och att den ändra färg minst lika snabbt !
11:e Oktober 2013

Några bär har vi inte fått i år. Det kanske är så att Rönnbärsträdet behöver ett år på sig innan den låter oss få njuta av bären? Spelar inte så jätte stor roll för mig . Att  kunna stå bredvid och nästa med blotta ögat hur  bladen skiftar färg är häpnadsväckande för mig, me like :)


Något mer som jag tycker om är att nu kan man tända ljus och och bara mysa. Det är liksom lite mer tillåtet nu. Trädgården pockar inte lika mycket på uppmärksamhet så nu är det helt okej att stoppa ner näsan i tidningar och böcker som inspirerar till nya trädgårdsprojekt. Det är ju trots allt bara fyra månader till de första fröna ska ner i jorden ;)

Ha det bäst och fyll helgen med det som ni vill att den ska fyllas med !

PS Gör som jag, går in på  Anna vattenkannas blogg och se vad andra bloggare har som månadens favorit ! DS

Kommentarer

 1. Vilken fantastisk höstfärg på din rönn! Verkligen en värdig favoritväxt. Håller med dig om att det är rätt skönt nu när man kan mysa lite inomhus och vila upp sig lite efter allt trädgårdsarbete. Ha en skön helg!/ Titti

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig, Dodongrönnen är verkligen en favorit. Lite exotisk känsla, men rustik och tålig. Och höstfärgen sen! Där har du gjort ett bra val!

  SvaraRadera
 3. Det här kommer att bli min favorit också, finns inget som slår den i trädgården just nu. Så snygg! Du kommer inte att bli besviken på vare sig bär eller tillväxt kommande år. Den växer så det knakar!
  Kristina

  SvaraRadera
 4. Hösten är verkligen en härlig årstid. När allt är klart inför vintern är det precis så bra som du säger att man kan unna sig att stoppa näsan i böcker och annat av intresse inomhus och tända ljus i massor.
  Ha en skön helg! Kram Yvonne

  SvaraRadera
 5. Ja visst är de fantastiska rönnarna! Jag har 4 "vanliga" rönnar men de ger inte riktigt den där intensiva färgen på hösten. Bör införskaffa mig liknande som du har. Mums för ögat är vad det är. Härligt att de växer fort också! Behövs ibland när allt annat står och stampar :)

  SvaraRadera
 6. Ett mycket bra val, ullungrönnen! Jag har en precis utanför köksfönstret och hajjar till varje gång jag får syn på den. Och ofta måste jag gå ut med kameran :)
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Bra val! Här är den vackert knallröd just nu. De andra rönnarna är redan helt kala. Så det är en favorit här också.

  SvaraRadera
 8. Jag spanar efter rönnar den här tiden varje år, för att försöka förutspå hur vintern ska bli. Kanske jag borde plantera en i min trädgård? De är ju vackra!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 9. ett mycket vackert val
  rönnar är ett otroligt vackert släkte
  själv har jag bara en helt vanlig skogsrönn men den har självsått i min trädgård
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 10. Så roligt, du är den andra jag sett som valt 'Dodong' som favorit. Jag har nu kollat upp det och ser att det ska gå till zon 5. Jag blev så sugen att jag funderar på att köpa ett till nästa år. Den finns både som träd och buske och jag har ett ställe där jag behöver en röd buske. Först hade jag tänkt mig en rödbladig buske men man kan ju faktiskt ha en grönbladig som blir vackert röd om hösten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

När jag läser era kommentarer så värmer det ända in i hjärteroten.
Dina tankar, funderingar, egna erfarenheter, känslor.. inspirerar mig att fortsätta att berätta om mitt trädgårds liv.

Undrar du något eller har något önskemål om något som du vill att jag ska berätta om, så säg bara till. Jag svarar på era inlägg så snart jag kan :)

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Om ni inte har en egen blogg och vill lämna en kommentar så går det bra. Välj bara profilen anonym innan ni klickar på publicera knappen.

Populära inlägg