#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

fredag 24 mars 2017

Summersnow


 Har ni någon Summersnow i er trädgård? Ni vet den där med små vita, lite doftande blommor. En clematis som är extremt växglad. EXTREMT växglad!


Vi har ett par av denna växglada clematis. Bland annat så har vi två i bågen på baksidan. En båge som såg oroväckande sned ut...


Det tog en stund att klippa ned den men det syntes i alla fall att jag hade gjort något och det syntes att bågen var sned. Den har ändå gjutna "fötter" men ändå så hade den fått slagsida. Det blev att räta upp den med hjälp av spett och fylla upp med sten. Det känns som att det ska hålla nu . Vi hoppas på det i alla fall.Det kommer ju inte dröja förrän de sätter fart igen och då gäller det att hänga med. Har haft den tanken var gång som jag har klippt ned den, att jag ska hänga med och se till att rankorna växer så som jag vill. Det brukar gå bra i början men sedan helt plötsligen så har den tagit över. Igen :)


När jag klippte bort alla rankor så kom Sockertopps enen fram och den var illa tilltygad. Jag vet inte om det kan funka att kapa bort det vissna och på så vis får den rund men troligen kommer den aldrig bli snygg igen. Troligen så kommer den att grävas upp.

Jag önskar er en riktigt skön (trädgårds)helg .

Ha det bäst!

tisdag 21 mars 2017

Ett bevis på att vi har gjort något rätt:)Nu händer det grejer i trädgården varje dag. Rosornas knoppar är på gång,Julrosorna blommar och likaså ..


.. Krokusarna. Det är verkligen en skön årstid som vi är inne i , just nu.

Som "grädde på moset" så skrev våran son på papperna för en lägenhet igår.


Min lilla plutt har verkligen blivit stor!
Lägenheten är inte klar förrän Maj 2018 så vi har tid på oss att vänja oss vid tanken på att han ska  men i dete stora hela så  känns det skönt att han vill flytta.
Det är ett tydligt bevis på att vi har flytta lyckats med något i vårt föräldraskap. Det är ju trots allt så att vårt "uppdrag" är att göra våra barn till starka, självständiga individer. Vi har dem ju bara till låns.

Visst låter det som att jag är helt ok med det här? Vi får se hur det känns om si så där 338 dagar... :)

Ha det bäst!

söndag 19 mars 2017

Oväntat besök och ett välkommet känslotillstånd :)Solen har lyst över oss och det har varit en perfekt temperatur för att pyssla i trädgården.
Vi har haft en ljuvlig vårdag hos oss idag och det hoppas jag att även ni har haft :)


Jag gick ut rätt så snart efter frukosten och min tanke var att ta tag i Summersnown på baksidan (högra bilden här ovan).
Det är två plantor , en på var sida om bågen och de har , precis som Summersnow gör, växt något förfärligt.
 Så pass att bågen hade börjat ge vika. Den är fastgjuten men det har inte räckt. Det tog ett par timmar att få bort allt men när det väl var klart så blev det riktigt bra.
Jag tänkte att ni ska få se slutresultatet i ett annat inlägg.


Det är viktigt med pauser när man är i trädgården och idag
intogs årets första mugg med kaffe utomhus. Åhh så gott det var! 


Jag hann peta ned några fröer och sedan blev det ett bad i vårsolen.
Jag kände mig helt groggy efteråt. Härligt trött i både kropp och själ.Lite senare på eftermiddagen fick vi oväntat besök av en Sparvhöks hane. Han satt i vår Trollpil och jag var glad att jag har för vana att ha kameran redo . Visst är han läcker!

Nu när jag sitter här så känner jag hur ögonlocken blir tyngre och tyngre och jag misstänker att min kropp kommer påminna mig i morgon om vad jag har gjort idag. Det gör inget. Även det kommer vara välkommet. Det betyder ju att våren är här!

Ha det bäst!


lördag 18 mars 2017

Kanske ett tips inför helgen? :)

Jag tycker att mat är fruktansvärt tråkigt. Både att laga och att äta.. Det är mer ett nödvändigt ont. Blir sällan sugen på något speciellt.
Det händer dock ibland att jag står i köket och faktiskt tycker att det både är roligt och gott. Ett av de tillfällena skedde i helgen som var och jag kände att jag måste dela med mig av det till er :)


När jag var hos en vän för ett tag sedan så blev jag bjuden på något som var både snyggt och riktigt gott. Så pass att jag sa att denna måste jag bjuda mina föräldrar på ,och så blev det :)U , barnen och mina föräldrar blev lika förtjusta i den som jag blev när jag fick smaka på denna underbara smörgåstårtan..


"Godare än de färdig köpta", ja det tar jag som ett gott betyg :)

Den var väldigt lätt att göra. Lök, creme fraiche, majonäs, kaviar och dill blandades ihop och sedan bredde jag ut dem över de tre lagren med Hönökaka ( två halvor bildade ett lager. Självklart går det att dela men i så fall halverar ni receptet).

Jag garnerade med kokta ägg, ost, gurka, tomat, citron, dill och räkor men det går ju att garnera på hur många olika vis som helst. Det är bara fantasin som sätter stopp.

En sak som är säker är att jag kommer göra denna igen och igen :)

Ha det bäst!


fredag 17 mars 2017

Glädje är ett känslotillstånd av tillfredsställdhet. När man är glad är man lycklig eller road, det är en positiv känsla. Människor uttrycker ofta glädje genom att le. Enligt svenska glädjeforskare är givandet till ens omgivning en stark anledning till glädje


Blommig Fredag och temat är glädje.


Jag googlade ordet och fann ovanstående beskrivning som jag tyckte var en bra beskrivning av ordet glädje.
"Människor uttrycker ofta glädje genom att le"... Vad får mig att le?

Familj
Det första som jag kommer  att tänka på är min familj.
Min familj får mig att känna alla olika sorters känslor. Glädje,frustration , oro .. men glädje är i slutänden den största. Vad skulle jag göra utan dem? Vem skulle jag vara utan dem?

Pälsbollar


Våra katter får mig att le, dagligen med alla sina knäppryck som de får. Jag kan sitta och bara titta på dem och det får mig att le. De är mina "mentala flytvästar". Ni som har läst Ernsts bok vet vad jag pratar om :)

Arbete


Jag har börjat på ett nytt jobb med en del nya uppgifter och utmaningar . Jag började på riktigt i Måndags och redan nu känner jag att jag har lärt mig en hel massa och jag bara njuter! Jag går runt och ler  och känner mig tillfreds med arbetslivet. Jag är inte stressad längre. Sååå skönt :)

Minnen


När jag tänker tillbaka på när U och jag var i Köpenhamn och mös... ja det får mig att le :)

Trädgård  
 Jag vet inte om jag kan säga att trädgården får mig att le men den får mig att må bra och när jag mår bra, då njuter jag. När jag njuter så har jag lättare för att le. Så visst får den mig att le :)

Jag trodde att vi skulle fått en anledning att fira en större händelse i vår familj idag men det blev framskjutet till på Måndag. Vi får se om det blir som vi tror. I så fall kommer vi både känna glädje och gnutta sorg...

Ha det bäst!

onsdag 15 mars 2017

Hur kunde jag ens tro något annat???

 Jag vet hur jag tänkte. Tänkte jag över huvudtaget? Tror inte det...
Det är bara att erkänna. Jag kunde bara inte motstå dem. De där, puder rosa fjädrarna. Jag som bara skulle beställa ett ljus (beställde på TULIPA).Jag har sagt till mig själv att jag ska inte köpa några nya fjädrar av en massa olika skäl men nu gick det bara på auto.

Frågan är bara hur i all världens väg kunde jag glömma bort våra pälsbollar här hemma?

De avgudar, älskar allt med fjädrar. Om de så sitter på en pinne, ris eller på en bevingad varelse (de är innekatter så de kommer inte åt några fåglar).Det hör ju liksom till deras naturliga instinkt !

Nu är min förhoppning att jag ska kunna lära dem, alla tre , att de ska låta bli riset med fjädrarna i .
Tror ni att jag lyckas? Det tror inte jag...

Ha det bäst!


PS. Jo, jag vet att det är ett bra tag till Påsk men jag kunde inte låta dem ligga där i påsen. De var alldeles för fina för det :) DS

måndag 13 mars 2017

Att få barn på nytt...

 De ska pysslas om, kläs på, kläs av, det får inte bli för varmt eller för kallt. Efter hand som de växer så ökar de en storlek..Nya krukor måste köpas in.Det känns lite som att bli mamma på nytt.


Mina frösådder har fått flytta ut på den inglasade altanen. Det var inte roligt längre att dela bord med alla krukor. Tog tillfället i akt i helgen när vi skulle få hem gäster.Kändes inte så gästvänligt att låta dem dela tallrik med en kruka Palettblad.. Nä, nu fick det vara nog!

Det var inga större problem med att få dem att flytta ut (plantorna, inte gästerna) . Bordet på altanen var inte överbelamrat med saker så det gick smidigt men nu gäller det att hålla koll på dem.

Dagarna må ha blivit varmare men det har inte nätterna. De är ännu kyliga så jag måste bädda in krukorna med fiberduk och fleecefilt.Krukan med med Sicilianska Luktärter har en lite "spalje" som de ska kunna klättra på. Nu har den fått en ytterligare funktion. Den ser till att alla lager av fiber och filt inte hamnar dikt an på plantorna. Det hade inte varit så bra... mosade plantor vill jag inte ha.

Min nya morgonrutin är numer att jag går ut på altanen och "väcker de små bebisarna" . Jag öppnar upp "tältet" så smått och efter hand som värmen intar altanen öppnar jag upp mer och mer tills...


.. jag kan ta av det helt.

Nu när det är arbetsvecka så får jag påminna U att "väcka" dem.Det är alldeles för tidigt att "dra av täcket" vid 0600.Brr...

Prydnads gräset som står utanför altanen har jag ännu inte klippt ned.Jag ska göra det snart men nu fungerar de perfekt som solskydd åt plantorna inne på altanen. 
Solens strålar silar mellan grässtråna. Precis så där lagom att de gör ingen skada, bara nytta. 

Har ni sett på några av bilderna att krukorna  står i gamla ugnsplåtar? Jag vet inte hur många år som jag har använt mig av plåtar på detta vis men många år har det blivit . De underlättar min odling på två sätt. 
De gör det lätt att flytta plantorna samt att de underlättar vattningen. 
Jag häller vattnet direkt på plåten och så får de suga upp vatten efterhand som de behöver.Ingen risk att de torkar ut om det är en varm dag. 

Basilika
En lösning som passar både mig och plantorna toppen bra!


När solen går ned så blir det snabbt svalare och då är det dags för "nattning". Två lager fiber duk och fleecefilt på.

 På och av. Så kommer det vara ett tag. Snart så ska de även bäras ut och in.
Det känns verkligen som att vi har fått bebisar i huset igen. Ett evigt passande men det kommer en belöning i slutänden och då glömer jag bort denna tiden.

Nu får jag det att låta som att det är en plåga men så är det ju faktiskt inte.
Jag tycker att det är väldigt kul att följa dem från frö till de hamnar i en rabatt eller kruka. Hade jag inte tyckt det så hade jag troligen köpt färdiga plantor. Nu gör jag både och :)
 Hur gör ni?


Ha det bäst!söndag 12 mars 2017

Åhhh, vilken underbar dag, vilken underbar helg!Har solen lyst över er med? Jag hoppas det. Här har det varit alldeles ljuvligt.

Jag blir fascinerad var gång hur vi människor piggnar till när solen kommer fram. Helt plötsligen ser man grannar som man inte har sett de senaste månaderna.
Runt omkring hör jag   någon motorsåg, någon hamrar, hundar som skäller. Dofter från kaffe, grillningar... mm så underbart. Äntligen så har vi blivit väckta ur vår vinter dvala.


Nu vill jag piffa utomhus. Jag vill ha obegränsat med pengar och köpa hur mycket blommor som helst OCH snygga, nya krukor.

Nu är verkligen inte sådan.Jag har inte obegränsat med pengar. Jag får ta lite i taget och igår blev en kruka planterad i alla fall:)
Påskliljor, Penseer och en liten Tusensköna.
Ups! Jag höll på att glömma Murgrönan som jag slet upp här hemma ur en rabatt som den INTE skulle vara i.
Den får istället fortsätta att växa i den här krukan istället. Där kan jag hålla koll på den så den inte sprider sig hej vilt som den hade gjort om den hade fått vara kvar i rabatten.

Ha det bäst!

fredag 10 mars 2017

Blommig Fredag- Trädgårdsminne


 Sedan vi flyttade in i vårt hus 2001 så har vår trädgård gett oss så många minnen och vi har skapat oss minnen. Minnen som vi alltid kommer ha med oss.Tack för att vi har fått bygga och leka och lära oss efterhand hur saker skall/bör göras. Tack för att du har låtit oss göra misstag och haft tålamod med oss.

2004
2004

Tack för att du har varit tålmodig med alla fotbollar, springande barnfötter som har farit fram över gräsmattan under åren som har gått. Du har hjälpt oss att sätta det där "lilla extra"på alla födelsedags fester.

Till dotterns födelsedagar så har du till exempel prytt den lite extra med prydnads plommonens underbara, rosa blomning.

Det var med sorg i hjärtat som vi var tvungna att såg ned dem en bit för att par år sedan men nu får de agera klätterstöd åt rosor och vildvin istället.

2004

Sonen ( som fyller år på vintern) har vi firat med grillning i snön och för något år sedan , mitt i vintern , så sa han "Mamma kan vi inte gå ut och dricka Jäger i "Pussenästet" ?". Ups, när blev han så gammal? Han var ju min lilla plutt bara för en kvart sedan....

Studentfester, jobbfester,växter, rabatt grävningar, kattkompisar, vänner, nya bekantskaper... ja det finns så många minnen som du har givet oss. Så många så det finns inte en chans att berätta om dem alla i ett enda inlägg. Så jag kommer inte ens försöka :)

Tack för allt du har gjort för oss/med oss.
Jag ser fram emot fler minnen tillsammans med dig, min underbara trädgårds oas !

Ha det bäst!

PS Fler trädgårdsminnen finner ni HÄR DSonsdag 8 mars 2017

  Varför ska du vara så svår flirtad? Varför kan du inte bara komma hit? Vi behöver ingen mer snö. Vi vill inte ha någon mer snö. Snälla, låt det bara töa bort ... Kom till oss, Våren :)

Ha det bäst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...