#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

måndag 30 januari 2017


Jordsäckar, tråg, fröer, belysning. Allt togs fram i går, på en och samma gång . 
Det kändes ljuvligt att stoppa ned fingrarna i jorden :)


Klänglilja och jätte Verbena såddes i går. Har inte sått dem tidigare så det ska bli spännande och se om jag lyckas.
Jag kikade igenom mitt frö skrin för att se vad som fanns där.

Några köpta fröer och några som jag har samlat ihop från trädgården. Jag klickade in mig på odla.nu och kompletterade med ytterligare fröer..


Sedan satte jag mig vid datorn och försökte få till en bra översikt över årets fröer.
Jag är inte duktig på Excel men jag lyckades få ihop två olika ark. Ett där jag markerar när jag sår de olika fröna och ett ark där jag fyller i när de ska sås enligt baksidan på påsen. Den sistnämnda är mer för att påminna mig själv när det är dags. En snabb blick på den så ser jag direkt om det är dags eller ej.

Det känns riktigt bra att odlingssäsongen har startat. Vad tycker ni?:)

Ha det bäst! 
 

lördag 28 januari 2017Oj, vilket dilemma jag har haft angående västbelysning!

Lysrörsarmaturer eller mindre varianter? Om garaget/förrådet hade varit klart (är inte ens påbörjat) så hade valet varit själv klart. Då hade jag valt lysrörsarmaturer. De är stora men där ute hade det inte gjort något.


Nu kände jag att jag måste ha något mindre, något som är lätt att flytta och lätt att plocka undan när säsongen för lysrör är över.


Jag begav mig till BLOMSTERLANDET och köpte NELSON GARDEN växtbelysning. Den här kan man koppla på ytterligare en LED belysning så man får en större yta belyst.

Nu har jag inte montera upp/ihop den ännu men den är hemma nu. Så jag är redo när de första bladen kommer upp men först måste jag så mina första frön. Det får bli i morgon.

Ha det bäst!

fredag 27 januari 2017
En kall Fredag.
Jag har suttit p[ jobbet med två filtar på mig men ändå frusit. Galet kallt.
Längtade hem , hela tiden ,till en värmande brasa.

När jag kom hem så gick jag ut lite snabbt med kameran för att fånga det vackra som frosten har gjort under natten/dagen.Tanken var att jag skulle hinna lägga in ett litet inlägg lite snabbt men då bestämde sig datorn för att strula med mig.Suck!
Som tur vad så har vi, just nu,  besök av en dator "nisse" som kunde hjälpa mig och nu verkar det fungera igen. Helt plötsligen kändes livet ljusare igen :)Ha det bäst!

måndag 23 januari 2017


Solen skiner och nu ser man verkligen att fönsterna behöver putsas. Tji ho :)


Jag har visat er den innan. Min favorit kompis , när det gäller fönsterputsning. 
Jag fullkomligt älskar min Kärscher  men jag vet att ni finns, ni som avskyr den. Som tycker att den gör mer "skada" än nytta.Smaken är som baken och det är helt ok.

Den enda nackdel som den har och som alla elektriska, uppladdningsbara manicker har  , det är de har sladdar/laddare. 

Dessa har en förmåga att trassla in sig med varandra och jag kommer aldrig ihåg vilken som tillhör vad men nu har jag skaffat mig en som kan hjälpa mig med det och den har ingen laddare eller sladd ;)


En Dymo.
Nu skrivs det etiketter , både här och var. Mobilladdarna, lådor, hyllplan...

 

Nu finns det inte en chans att man tar fel. Ett bra hjälpmedel som kommer göra stor skillnad under mitt år som jag har lovat att det ska sorteras och organiseras både inne och utomhus.
Tydligen så ska man kunna köpa metallband och band som man kan stryka på tyg också...


Nu är fönsterputsladdaren uppmärkt så nu är det bara att sätta igång och putsa fönster. Tji hoo :)

Ha det bäst!

lördag 21 januari 2017


Gotland, en varm sommar kväll. Känner ni som jag av längtan efter sommaren?

Igår när jag kom hem efter en visit på stan så fick jag en känsla av Vår. Solen sken och fåglarna kvittrade :)Snön som låg kvar i trädgården smälte sakta men säkert :)

Jag kände av en liten uns av "trädgårdsklåda" i fingrarna. Jag ville ta fram räfsan och städa i ordning i rabatterna. Rensa, slänga..Ta bort allt det "stökiga" men det är ju alldeles för tidigt för detta. Än  så kommer det komma kyliga dagar/nätter och då behöver växterna ha sitt täcke/skydd kvar så de överlever.

Jag gick in istället och öppnade upp till altanen och började röja där i stället. Fortsättning följer på det idag , kan jag säga. Inglasad altan är bra att ha men det är lätt att det samlar på sig både det ena och det andra under vintern. Nu måste det bort . Det kommer inte dröja så länge förrän vi kan sitta där ute och ta vår första Vår fika.

Önskar en en skön helg och krama dem ni har i er närhet. Det är ju trots allt den internationella kram dagen i dag.

Ha det bäst!

fredag 20 januari 2017

Jag längtar...

Längtan-något nödvändigt för att  kunna uppskatta det vi har?


Godmorgon :) Har ni sovit gott? Hoppas det. Här har det väl varit si så där. Vilket det har varit länge nu. Jag längtar efter en lång natts sömn. Utan funderingar.. grubblerier..

Stenrabatten

Alla längtar vi efter något. Ibland längtar jag efter att trädgården skulle vara klar. Tänk om man hade möjlighet att bara lyfta på luren så kommer någon och fixar till den. Precis så som jag önskar.
Samtidigt så tänker jag; vad trist det skulle vara. Att inte känna att den här trädgården har vi gjort allt själva i. Jag har faktiskt rört varje sten i sten rabatten med mina egna händer,

Pussenästet 

Vi har planerat och gjort trädgården efter hand som vi har haft ork, tid och pengar. Inga snabba lösningar här inte. Vilket ibland har/är jobbigt men men..


... när det väl har blivit klart så har vi kunnat njuta av det som vi har åstadkommit,


När jag tänker tillbaka på vad vi har gjort så blir jag smått imponerad. Uteplatser, växthus, gångar, pool m.m Utan underbara U så hade det aldrig gått och just nu är min längtan efter honom olidlig. 
Han åkte i väg i början i veckan och det känns tomt på alla plan men snart är han hemma igen :)Kika in HÄR för att se vad andra längtar till :)

Ha det bäst!

söndag 15 januari 2017


TULPANENS DAG
Idag firar vi Tulpanens dag. En blomma som helt klart är värd att firas eller vad säger ni?
För mig betyder Tulpaner att julen är över och att vi går mot ljusare tider.

Ännu så länge ligger lökarna i trädgården,  i jorden och väntar på att det ska bli varmare så de kan poppa upp. Fram till dess så kommer jag köpa bukett efter bukett.

Ha det bäst!

lördag 14 januari 2017

Underbar, frostig morgon ❤

Jag låter bilderna tala för sig själva 


Jag önskar er en riktigt skön Lördag.

Ha det bäst!

fredag 13 januari 2017

Min favorit - Blommig Fredag

Hur kan man välja? Jag kan inte det i alla fall.

Favorit, ögonsten,älskling, tippad vinnare... vad är vad och när är vad och då ur ett trädgårdsperspektiv.


Julros.. min favorit blomma ? Jo men det var det för ett par veckor sedan , när de blommade :)


Pion. min doft favorit ....


.. eller de underbara Syrenerna ?Jag kan inte välja och jag behöver inte välja eller behöver jag det?
Platsen i trädgården minskar sakta men säkert. Vi gräver upp, bort gräset och ersätter med rabatter och grus. Möjligheterna att förändrar ändras och nu kommer jag på mig själv att jag planerar mer INNAN jag köper en planta/växt/träd, vart den skall planteras. Hur den kommer passa in och så vidare.
Det låter väl smart men om jag hade hört mig säga det för si så där ..8-10 år sedan så hade jag tyckt att det lät...tråkigt? Då , för tio år sedan spontan köpte jag det som jag föll för, just där,för stunden. Inga planer där inte. Doftade det gott eller färgen tilltalade mig så fick det följa med hem.
När jag kom hem så åkte den ned där det fanns plats. Sedan undrade jag varför min, just så favorit planta inte blev så bra när den kom hem...


Nu, ett antal år senare så inser jag att vi har flyttat runt på de flesta plantorna . De har hamnat i andra rabatter och har andra grannar. Grannar som framhäver sina egenskaper och helt plötsligt så har de blivit mina favissar igen. Inte alla men de har fått åka till andra trädgårdar eller till komposten :)

 

Man skulle kanske tro att pool däcket skulle vara min favorit plats i trädgården men det är det inte. Inte ens när det är högsommarvärme.

Nä. min favorit plats i trädgården är...


Solsidan eller...


..Pussenästet...? Så svårt att välja :)

Min favorit vy däremot är självklar...


..Kärleksstigen . När Pionerna hänger tunga över gången... Eller...?

Jag ger upp! Jag kan inte välja.
Vill ni se om det är någon som är mer säker över sin favorit så kan ni kika in...Ha det bäst!
tisdag 10 januari 2017Har ni ett vinterklätt landskap utanför ert fönster?

Mycket kan man säga om snön men visst gör det vår natur,våra trädgårdar ett helt annorlunda uttryck. 
Det är nu som jag ser om jag har tänkt till rätt när det gäller struktur i trädgården. De blir så tydliga nu att de inte går att missa att se.
Prydnadsgräsen står kvar trots den tunga snön, Liguster häcken har fått ett täcke av snö. När jag ser den så inser jag att jag vill ha fler häckar. Hur ska jag få plats med det i vår trädgård? Det finns inte  så mycket plats kvar.. jag ska se till och hitta någonstans men jag vill ha fler träd också...

Bilderna här ovan tog jag i Söndags medan snön ännu låg vit och fluffig. Igår blev det tö väder så nu börjar snön...


..så sakta "krypa iväg". Det är blaskigt och trädgården genom går ännu en förvandling. Från vitt till... grågrön(?).. Undrar om det blir någon mer snö nu? 

Jag har en ledig dag idag och den kommer jag ta tillvara på så viss att julen skall packas ned. Nu vill jag ha bort den och istället ta fram Tulpaner och textilier i ljust grönt. Jag tror att jag på så vis skyndar på våren. Vad tror ni? ;)

Ha det bäst!

lördag 7 januari 2017

Fröer eller inte...

Ja, ni som följer min blogg vet mitt svar på den frågan :)


Jag skulle ju inte. Frö skrinet är ju fullt av fröer . Både av dem som jag har tagit från förra årets blommor och av alldeles "nya" fröer som jag aldrig hann få ned i jorden. 
"Jag sa till mig själv. Inga fröer . Du har köpförbud"


Mm, det gick bra enda tills jag fann denna bild i min mobil. Jag tog fotot för några år sedan vid köksträdgården. Rosenskärornas underbara blommor som rör sig i vinden , framför växthuset.
Jag måste ha Rosenskäror till sommaren igen!


Vilken tur(?) att det är så lätt att beställa på nätet.
 Det är bara att dra igång datorn och klicka in sig :)


"klick, klick, klick ...åh, den måste jag ju också ha , och den...klick,klick "

Det var tur att jag kikade ordentligt på varukorgen innan jag beställde. Det hade blivit dyrt annars. Nu var jag så duktig att jag rensade bort en hel del kan  ju alltid lägga en ny beställning igen .


Fröerna kom i Torsdags. Samtidigt låg ett nytt exemplar om Allt om trädgård i lådan. Full med ny inspiration..Jag kommer hålla mig inomhus och försöka luska ut varför Photoshop inte vill fungera på min dator. Inte kompatibel.. hur får jag den att bli kompatibel????
Älskar teknik, när den fungerar....

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/

Ha det bäst!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...