#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

lördag 31 december 2016


Nyårsafton, U:s födelsedag. En dag i lugnets tecken.Sitter vid köksbordet och beställer årets sista frö beställning från IMPECTA
De har fraktfritt året ut så det gäller att passa på ;)

Det är mycket troligt att det blir en beställning till i början av 2017 men jag måste ta mig en riktig funderare på vart jag ska ha alla sådderna. De tar ju liksom liiite plats. Samma bekymmer varje år...

Ett beskymmer som jag får lösa nästa år. Nu ska jag ta tag i 2016 års sista dag. G O TT  N Y T T
Å R !

torsdag 29 december 2016

OKTOBER

Den största förvandlingen denna månaden var att jag började på ett nytt jobb, IGEN... Nytt men ändå samma. Nya lokaler, arbetskollegor, chef... Mm spännande men energikrävande.

I trädgården började växterna förbereda sig för vintern. Vildvinet och Rönnens blad skiftar i härliga röda toner.

Några av dem flög sin kos när vindarna tog i. Vi hade en kväll/natt som det tog i så pass att fönsterna skallrade. Det var knappt att man vågade kika ut för att se vad vinden hade ställt till med. Vi klarade oss hyffsat men trädet vid badrumsfönstret gav vika. En underbar Rosmarin sälg som vi sedan fick såga ned på grund av stormens skador.. trist men nu ska jag göra något nytt med stammen som vi lämnade kvar..

Hallen fick ett upplyft, sista rosorna plockades in och jag lyckades rädda en Kungsfågel som hade flugit in i vårt fönster :)

Den årliga höstningen på Öland blev av i slutet i månaden. Ungdomarna var med och de var jätte duktiga på att hjälpa till. Vi fick mer gjort än vad det var tänkt från början. Kul!


Fördjupa er på vår Oktober HÄR


NOVEMBER

Det började med regn men sedan kom snön. Inte så mycket men så pass att gräsmattan "försvann". Det blev ljusare och jag gillade det men snön varande inte så länge men jag hann fota Julrosen ´Double Ellen`i snöskrud i alla fall :)

Vi startade "hela havet stormar" ett par veckor innan sonen skulle fira sin 20 års dag.
Bokhyllorna i vardagsrummet fick ett nytt boende i gästrummet. Böcker rensades och det kändes luftigt ner i vardagsrummet. en bänk från IKEA köptes in.Jag och A satte ihop den medans U satte upp brädor på väggen.

förberedelserna inför julen påbörjades med bakning och pyntande. I år ville vi vara ute i tid och det lönade sig, visade det sig. Ingen julstress för oss i år :


November inläggen finner ni HÄRDECEMBER 

Chefen slutar och vi får reda på att vår arbetsplats kommer att försvinna i början av Februari. Vi har fått önska vart vi vill hamna. Vad som händer med mig vet jag ännu inte...

I trädgården händer det ...ingenting. Lusten/orken har försvunnit för det mesta.
Jag läser på diverse bloggar hur ni är ute och pysslar. Känner en viss avund. Jag vill också orka,ha lust men jag tar en dag i taget och försöker smälta allt som har skett de senaste månaderna. Samtidigt som jag biter ihop för att få till en födelsedag i sonens anda och att julen ska bli okej..

Jag fick två trädgårdsböcker av min U i julklapp  varav den ena är Hannu Sarenströms `Lundens skugga´.
När jag öppnade den så mötes jag inte bara den härliga doften från en ny bok, jag möttes av underbara foton. Foton som fick mig att börja planera inför 2017.
Jag ska utveckla min så kallade lund. Jag vill ha fler Julrosor , jag flytta Ormbunkarna, jag ska... Ja ni se. Mitt trädgårds sug vaknade till och jag hoppas så att det ska bli större och större :)

Ja det sista kvartalet av mitt 2016 innehöll minimalt med trädgård. "Livet" tog en större plats. Jag hoppas att jag kan få till en jämvikt 2017.Jag ska göra mitt bästa.Jag önskar er ett riktigt gott nytt år !

💖

tisdag 27 december 2016


Genvägen
#genvägenheltenkelt

I år så har ni fått följa med och se hur vår rabatt som vi kallar för Genvägen har utvecklats under året som har gått. 
Hur rabatten kom till från första början kan ni se HÄR . En hink och en vattenslang "ställde till det" .. :)

I början av varje månad så har jag tagit med mig kameran ut för att kunna se om rabatten utvecklade sig så som jag tänkte mig när jag planterade den.

Jag kan säga som så att jag har känt mig nöjd under resans gång. Mer än nöjd :)


Januari, Februari
Mars,     April


Maj, Juni
Juli, Augusti


September, Oktober
November, December

Om ni vill se tillbaka på hur den har utvecklats under året samt se närmre på planteringarna så kikar ni in HÄR

Ha det bäst!


måndag 26 december 2016


J U L I

Sommar och ledighet.
I rabatterna växer det tätt,tätt.Så pass att ogräset inte ens har någon chans. Härligt!
Dagarna fylls med sol och bad i poolen samt dagsturer till bland annat Ronneby.

Jag köper mig en svamp/frukt tork och torkar allt från Chili till bananer och egenodlade vindruvor
Olika sorters Vallmo tar över i vår trädgård och jag älskar´t 💗

Mitten av Juli bjöd på regn. Inga mängder men såå pass att jag inte behövde vattna. Bevattningsförbudet stod ännu kvar och gjorde så hela sommaren.

Till slut blev det dags för mig att börja arbeta igen efter semestern och då kom U;s bror ned. Han och U målade om framsidan på vårt hus. Välbehövligt och det gav oss en spark i baken att fixa till balkongen.
Vi köpte nya stolar, belysning, kuddar och annat smått som gjorde att vi gärna satt där ute och mös. Och gjorde inte vi det så var gärna vår dotter där. En lyckad förnyelse :)


Vill ni fördjupa er mer i vår Juli så klickar ni in er HÄR

A U G U S T  I

För första gången på si så där 43 år besökte jag Solliden på Öland. Ni vet kungaparets "sommar stuga".
Vilken "stuga" och vilken trädgård! Jag vill dit igen och jag vill besöka den vid olika tillfällen under året.


Det är nu i Augusti som vår Julros `Double Ellen´bestämmer sig för att börja blomma. Ett par månader för tidigt men det brydde sig inte hon om. Hon bjöd oss på en blomster show ända till November om jag kommer ihåg rätt.

Augusti är också en skörde månad . Så även i år. Havtorn, vindruvor, tomater , chili plockas av var och varannan dag. Jag kände mig "rik" .

Den årliga, traditionsenliga resan till lammet och grisen blev av men det höll på att gå i stöpet.  Jag slog dit i badrummet innan vi skull åka  men med lite medikamenter så kom vi iväg. Troligen så var det sista gången som kommer vi åkte dit med våra vänner med husvagnen. De har sålt sin husbil och köpt sommarstuga istället så nu får vi chansen att skapa nya traditioner :)

Min bror med familj kom ned från Hudiksvall. Det blir inte att vi ses så ofta. Förklarligt med tanke på avståndet. När vi ses så är det alltid trevligt. Tyvärr så arbetade jag när de var här men de stunder vi sågs bär jag ännu med mig.

Suget /orken för trädgården var låg. Mycket låg. Förändringar på min förra arbetsplats gjorde att jag valde flytta på mig. Testa något nytt. Spännande tyckte jag då men det var tufft och det tog på krafterna. Så orken att gå ut och pyssla fanns inte men som tur är så tar min trädgård hand om sig rätt så bra själv.Ja ni, vill ni fördjupa er mer i mitt Augusti så kikar ni in HÄR
S E P T E M B E R 

Min månad. Jag fyller år i början av denna månad och jag gillar när det blir lite höstigt. September brukar bjuda på fint väder och det gjorde hon(?) även i år. Fina och varma dagar. I slutet av månaden så kom även blåsten.

Nu bytte vi badplats. Från poolen till bubbelbaljan. Jag gillar baljan allra bäst och jag vill bona till det runt den så utsikten blir bättre.Vår framtida damm kommer ligga så pass till att man kommer se den när man ligger där och bubblar. Jag hoppas så att vi kan få till så den blir klar nästa år. 

Min trädgårdslust kom sakta men säkert tillbaka, där i September. Jag gjorde inga radikala grejer men jag var ute och pysslade igen :)


Om ni vill kika på fler bilder från September så kikar ni in HÄRDet var del tre av min årskrönika. Sista delen kommer i slutet av veckan.

Ha det bäst!

söndag 25 december 2016


Juldagen. Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker att det är den bästa dagen på hela julhelgen .
Lugnt och skönt. Inget som "måste" fixas. Idag 
 kommer vi bara att "lulla runt" och bara ta dagen som den kommer.


 Igår var det väl ingen stress heller. Det vore fel att säga. 
Vi har varit färdiga med allt i god tid i år och då menar jag inte bara julklapparna utan även med maten,
U hade förberett så pass mycket så även han hann se lite på Kalle AnkaRevben, inlagd stekt Strömming, Janssons,Potatisgratäng, Kåldolmar(?)köttbullar ..m.m 
Ja,han gillar att stå där och fixa och dona och han gör det så bra.
 Igår var det nog det allra bästa godaste julbordet som vi har haft här hemma. Allt var sååå gott och som vanligt så åt vi alldeles för mycket mat men det är som det brukar, när det är jul.Vi gjorde i år som vi har gjort de senaste åren. Det varma står inne i köket och det kalla på altanen. Skönt att få gå lite för att hämta maten.


A tände ljus på altanen så det blev behagligare att gå ut där och mysigare så klart.
Jag är sugen på att skaffa en sådan där el kamin och ha där ute. Ni vet en sådan som ser ute som en kamin men även alstrar värme. Jag har ännu inte hittat någon som jag tycker om men jag håller ögonen öppna :)


Jag önskar er en god fortsättning.

Ha det bäst!

tisdag 20 december 2016

JulkortSkickar ni julkort? Jag menar riktiga julkort. Ni vet dem i papper, vykortsform. 
Jag gillar att få dem men i år har inte ett enda åkt i väg och då kan man inte räkna med att få några heller. Eller?
Extremt dåligt av mig/oss men så är det. Jag hoppas att det blir jul ändå trots att det inte dimper ned någon julhälsning från oss i låda,

Där emot så sitter jag här framför datorn och försöker få till ett digitaliserat julkort i stället.

Jag försökte muta Morris så han skulle "sitta fint" där bredvid tomten och det gick väl si så där. Kulorna i granen var däremot enklare att få på bild, De satt still :)

Till slut lyckades jag någorlunda få till något som kan likna ett julkort. Inte så som jag fantiserade att det skulle bli men det blev helt ok .
 Vad? Ja det får ni se på Fredag :)

Ha det bäst!

lördag 17 december 2016

Julen har inte ens varit men jag tänker redan på våren...


 Har ni som jag, fått frökatalogen från IMPECTA i brevlådan?
Behöver ni som jag, fylla på ert frö förråd? Här ekar det tomt...;)

Jag får ta och sätta mig och göra en beställning men först skall knäcken göras :)

Ha det bäst!fredag 16 december 2016

Blommig Fredag- Nolltolerans!


Nolltolerans är inget som jag lider av i trädgården. Jag går väl med på det mesta, eller?


Ogräs är vackert. Till och med när det tar över stenläggningen, stenrabatten och grusgångarna.
NEJ! Det tolererar jag inte! Som tur vad så finns det hjälpmedel till att hålla det borta.


Som till exempel den underbara stenfog rensaren. Jag vet inte riktigt vad den heter men den underlättar borttagningen av ogräset så pass mycket att det borde ingå en sådan när man köper plattorna. Har ni inte en redan men har stenläggning, köp en!
Perfekt att önska sig i julklapp (om de finns att köpa nu, vill säga),Ogräset som finns i gräsmattan är faktiskt rätt så vacker om man tar sig en närmre titt men visst finns det en fantasi om att den lilla gräsmatta som vi har kvar, skulle se mer ut som en golfbana.
 Ni vet, så där alldeles ogräsfri och jämn, men jag känner en stor tolerans mot det som växer i vår matta och ogräset som växer i rabatterna. 

Ogräs i rabatter/gräsmatta= helt ok
Ogräs i stenläggning/stenrabatter/grusläggning =inte ok

Däremot så kan jag gilla en gräsmatta som är alldeles gul av Maskrosor så länge det inte är vår gräsmatta.
Jag kan älska en grusgång som vilsna små violer/penséer/vallmo m.m  har frö sått sig i , bara det inte är i min trädgård.

Min tolerans i trädgårdslivet är rätt så stort och föränderligt medans min nolltolerans är så mycket tydligare i det "vanliga livet"...

Jag ska kika in hos BLAND ROSOR OCH BLADLÖSS för att se vad ni andra har för någon nolltolerans ,

Ha det bäst !

onsdag 14 december 2016

A P R I L

Månaden som allt skall göras på en och samma gång. 
Rättare sagt så är det jag som vill att allt skall göras på en och samma gång och vi var produktiva i April.
Smultronstället fixades i ordning, så det blev faktiskt klart (!)
Vi påbörjade en "pergola" till rabatten vid kärleksstigen. Tanken var att rosorna skulle klättra upp där i och det gjorde de också. Fast lite längre fram på säsongen,

Jag fick möjligheten att testa appen Gardenize under tiden som de utvecklade den så pass att den kunde lämnas ut till offentligheten. Det var kul att kunna påverka hudr en skulle vara så man, som jag , slipper hålla allt som rör trädgården i huvudet. Kika gärna in på deras sida och läs mer om den om ni inte redan har laddat ned den förstås. Länk får ni HÄR

I mitten av April så hade vi vår årliga "vårning" och då blev baksidan omgjord. Grus kördes ut och helt plötsligen fick vi ett nytt rum i trädgården som vi ville vara i.

Projektet "flytta-sten-för-hand-ur-stenrabatten" fortsatte,,,

Vår senaste familjemedlem, Chimay fyllde ett år och hon ville gärna sitta på solsidan när vindarna inte var kyliga. Tyvärr så var de mestadels det. Kyliga.Om ni vill fördjupa er mer i mitt trädgårdsliv i April så kikar ni in HÄR


M A J

Vi åkte till andra sidan av landet och besökte Göteborg och Liseberg. Dels för trädgårds dagarna men också för att M fyllde år,

Gräsklipparen användes trots att den knappt höll ihop och trots att det knappt regnade något.. Gräset växte ändå. Öland fick först bevattnings förbud sedan kom det även till oss på fastlandet.
Märkte att det är verkligen en fördel att plantera tätt, tätt. Fukten höll sig kvar länge :)

Min gräv tokiga man fick sig en liten kärleksförklaring av mig på bloggen och jag blev kär på nytt, i ett verktyg.
Förra året så var det i kantskäraren . I år blev det i LUCKO, Ett så enkelt verktyg som underlättar extremt mycket vid ogräsrensningen.

Vi fick en ny familje medlem. Ännu en pälsig sådan. Morris behövde ett nytt hem och vi ställde upp på prov och han är ännu kvar så prövotiden gick mer än bra. 
Lite häftigt att han och Chimay är släkt :)
Inläggen från Maj månad finner ni HÄR


J U N I 

Pionernas, clematis och rosornas månad. 
De blommade som tokiga och jag älskar det. Kan man göra något annat?

Sommarfesten med mina kollegor gick också av stapeln och jag älskade det med :)

I mitten av månaden gick jag på en fem veckors lång semester. Ja, vad ska jag säga? Jag älskade det också. 

 Dottern sommarjobbade på Öland så vi höll oss på hemma plan eller vi tog ett par dagsturer. 

Midsommar firades på Öland och vädret var faktiskt helt okej och jag behövde ingen läkarvård i år för ovanlighetens skull ;)


Fler inlägg från Juni månad finner ni HÄR,

Återblickar från året som gått del 2 är härmed avslutad :)

Ha det bäst!

måndag 12 december 2016
M Å N D A G


Det började snöa i går kväll och det låg kvar när vi vaknade idag på morgon.
 Inte mycket men dock ett tunt lager snö som gör att man känner att julen är på ingång.Vi får se hur länge det blir kvar. Vad jag förstår så ska det bli mildare i morgon igen...

Det kommer inte bli så mycket av utevistelse för mig idag. Nä, jag ska sätta mig framför brasan med tidningen Allt om trädgård.
Den var i brevlådan i Fredags men jag har inte hunnit läsa den ännu. Alltid finns det något där i som kommer läggas i min "attgöratillvåren"-lista.

Hoppas att ni får en go start på vecka.

Ha det bäst!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...