#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

tisdag 29 mars 2016

Älskade, underbara trädgård ❤

U hämtade mig idag vid jobbet och det var jag tacksam för.
Hade jag satt mig på en buss så hade risken för att jag hade somnat varit stor..


 Första dagen på jobbet efter en veckas frånvaro pga förkylning är avklarad och bilden på Baileys här ovan beskriver bra hur jag kände mig när jag kom hem..

Min tanke( i går) var att jag skulle ut och göra färdigt fortsätta på stenrabatten men när U såg mig så tyckte han att det var en dålig ide`..
Han satte på en balja kaffe till mig innan han pös i väg igen och efter ett par muggar så kände jag hur ögonlocken åkte upp igen och jag tog med mig kameran ut i trädgården :)

Rabarbern är på väg upp 
Scilla
Tulpanerna kommer upp ur Silverarvs mattan
Vårlök
En liten runda i trädgården och nu känner jag att jag orkar ta ett tag i tvättstugan.
Älskade, underbara trädgård som ger mig energi, Tack !

Ha det bäst!

måndag 28 mars 2016

Favoritbilder...

...är veckans tema hos bloggen Drömgården.  Ett tema som man kan tolka på olika sätt . Min tolkning blir några av bilderna som jag har tagit sedan Februari i år.
  
Februari  
Solen är på väg ned och de sista strålarna träffar ett av gräs axen som står utanför vårt sovrums fönster.


I början av Mars så var det en del Krokusar som hade kommit upp och vem kan låta bli att fota dem? Inte jag i alla fall :)


Jag har ännu Krokusar som blommar här hemma men de allra första är det lite speciellt med. De är liksom startskottet på våren. De och Snödropparna.



Pärlhyacinterna som står i en Kruka på altanen hamnade "under lupp" för några dagar sedan.
Det är så skönt att jag har några i en kruka så jag slipper lägga mig platt fall på marken för att kunna fotografera dem i marknivå. Nu får de komma upp till mig i stället ;)

Det finns dock vissa blommor som jag villigt "offrar mig " för och det är  bland annat för...


....Julrosorna.

Jag lägger mig gärna på knä, på mage ned i gräset för att komma dem riktigt, riktigt nära. De är ju så otroligt vackra, eller hur?
Kan man ens låta bli att gilla dem? Jag tror inte det ;)



När jag började fotografera med min systemkamera så insåg jag rätt snart vad mycket jag hade missat innan den kom in i mitt liv. 

Innan kameran så såg man mig ytterst, ytterst sällan liggandes på mage i någon rabatt eller hage för att jag skulle kunna se på blommorna på riktigt nära håll.
Med kameran så sker det så mycket oftare men ibland känner jag mig fånig när jag ligger där. Allra helst när någon främmande människa kommer fram och frågar om jag behöver hjälp upp?Har du ramlat? Mår du bra? Mitt svar brukar vara ungefär så här; Nä då jag bara ser livet ur en annan vinkel. En vinkel som man inte ser om man inte går ned på mark nivå. 
Det är otroligt att samma växt ser så annorlunda ut beroende vinkel :)

Det här var min tolkning på veckans tema hos Drömgården. Kika gärna in där så får ni se andras favoritbilder .

Ha det bäst!

Ormöga (Omphalodes verna)



När vi gjorde Kärleksstigen så hade jag en tanke om att rabatterna vid stigen skulle  vara lättskötta. Så någon slags marktäckare var ett måste i dessa rabatter.

Rabatten mot Thuja häcken ville jag  ha en känsla av lummighet i så Smultron sattes dit och sedan ett par hobbar av Ormöga som jag fick av grannen. 
Jag tog inte så många och det behövdes inte. De har spritt sig med utlöpare och med frön så om något år lär hela rabatten vara täckt av denna sötnosen. 
Den trivs ypperligt i den här delen av trädgården där det är halv skuggigt och jorden håller sig fuktig.

Ormöga blommar tidigt. 
Här hemma så blommar de redan nu och vi är ännu bara i slutet på Mars och har vi tur så blommar den fram till slutet av Maj månad.


 Det kan faktiskt vara så att det är min favorit marktäckare.. :)


Ha det bäst!

söndag 27 mars 2016

En hälsoblomma


Pelargonium graveolens, Rosengeranium, Doftgeranium.  Dessa namn säger inte mig någonting men Doktor Westerlund däremot. Ja, då vet jag direkt vad det är för någon blomma :)

Det är en krukväxt som jag kommer ihåg sedan lång tid tillbaks och jag har alltid fått höra att det är en bra växt att ha i sitt sovrum. Har ni hört detsamma?


Jag har haft turen och fått ett par sticklingarna av denna  Pelargon,


Så fort jag vidrör bladen så kommer en frisk doft som känns helt okej att andas in och det ansåg även Doktor Westerlund som ansåg att det här var en riktig hälsoblomma. Han hävdade att dess doft rensade bort ohälsosam luft och på så sätt hålla sjukdomar borta.
Jag vet inte alls om det ligger någon sanning i det men vad gör väl det. Jag vill ändå ha den här hemma och nu har jag två som jag hoppas ska växa till sig .



Jag kikade på Wikepedia för att se om jag kunde hitta något om denna växt som kunde vara kul och veta och där fick jag se att det finns många lokala "namn" på denna blomma. Vad sägs om; Kärring gott, Knektafes, fattigmans parfym eller luktblads träd ?


Oavsett vad vi nu väljer och kalla den så är det en fin Pelargon med härlig doft och så småningom kommer den blomma med små rosa blommor :)

Det går att använda Pelargoner när man bakar. Jag har själv inte provat på det men nu har jag hittat ett recept som jag blev sugen att testa när jag läste det.Jag skickar med en länk till receptet så får ni se om ni också blir sugna på att testa :)

Ha det bäst!


fredag 25 mars 2016

En överblick

Idag är det Trandagen, Våffeldagen, Långfredag och så är det även dags för Blommig Fredag. 


Våfflor åt vi igår och tranan har inte varit här (inga ungdomar här hemma som har nämnt det heller, som tur är) men Långfredag ä det men det märks knappt här hemma. Inget vidare Påsk pyntat precis men så är det när mer eller mindre hela familjen mår si så där..

När jag såg dagens tema så var det första som jag tänkte på , att nu skulle man ju haft en drönare. Ni vet en sådan där flygande sak med kamera så man kan fota ens trädgård uppifrån. Det kunde vara kul men nu har jag ingen sådan och ingen som jag känner så jag får tänka om...




Jag önskar att jag hade lika bra överblick på alla delar i trädgården som jag har på Gångrabatten.
När vi gjorde den förra året så var jag så duktig och skrev ned och fotograferade det som vi peta ned och det är jag glad för att jag gjorde.
Jag tillhör den där klicken av trädgårds människor som tror att man kommer ihåg till året efter vad man hade planterat men se, det gör vi inte.
Det är som bortblåst och då ångrar man sig att man inte la ned lite jobb på att dokumentera.

Nu har jag som sagt gjort ett undantag och dokumenterat allt. Nu önskar jag att jag uppdaterar listan efter hand om jag får för mig att det finns någon mer plats att peta ned något.


1.
Korstörne träd
Silverarv
Tulpanlökar `Beauty Queen`
Pingst liljor narcissus poeticus var. recurvus

2.
Miscanthus
Vit Buddleja (halvhög) 
Röd bladig Alunrot `Palace purple´
Grön bladig Alunrot
Ros `Kalmar´
Röd Kärleksört
 Grön Kärleksört 
Höst anemon (vit) `Pretty lady Maria´
Tulpan lökar `Black parrot´
Svart Ormskägg
Hortensia
Julros `Double Ellen´ red

3.
Röd bladig Alunrot `Palace purple´ 
Buxbom
Clematis `Oouge cardinal´
Austin ros `Royal Jubilee ´
Austin ros `Munstead wood´
Julros `Double Ellen ´ Pink


Om ni vill läsa mer om vår Gångrabatt så kan ni klicka in er på denna länk och vill ni se andras tolkningar av veckans tema så klickar ni in er här.


onsdag 23 mars 2016


Det efterlängtade regnet är här 

Regndroppar i Trollpilen

Nu har det kommit regn i varierande mängd i två dagar . 
Jag kan se hur växterna i trädgården suger i sig de droppar som faller och när väl solen visar sig igen så kommer de visa sin tacksamhet genom att växa så fort att vi kommer säga till dem att ta det lite lugnt. Vi hänger inte med! Är kärt bekymmer som vi tar tag i när det kommer:)


Jag är fortfarande hemma. Jag har nog drabbats av en rejäl "mans förkylning";)
Ni vet en sådan där när man blir riktigt ynklig. Vill/kan inte göra något. Blir bara sittandes. Känner sig en anings piggare. Gör ett litet"ryck" och inser snabbt att det var ingen smart ide´.. Ja ni förstår nog mig, vad jag menar.. Äh nu får det vara slut gnällt!

Att vara hemma så här har ju även sina fördelar.
Det finns ju faktiskt sådant man kan göra även om man inte orkar göra så mycket.
Nu har jag haft möjlighet att göra sådant som jag inte har prioriterat innan.

Jag har bland annat börjat uppdatera bilderna på bloggens Facebook sida. Jag har lagt in bilder i olika album och försöker skriva lite om dem. Det är lite kul och se vad vi har gjort i vår trädgård och hur det har utvecklats under åren som har gått.
Många bilder har det blivit och det här är inget som jag kommer bli klar med inom den närmaste tiden men det är som allt annat. Det blir klart när det blir klart :)

Något annat som jag har gjort är att jag har suttit framför brasan och läst ut första delen om Gatukatten Bob.
Jag köpte två böcker om honom på årets bokrea och den första boken har jag nu läst ut så idag ska jag börja på bok nummer två.

Har ni läst böckerna om honom? Vad tyckte ni om dem i så fall?

Som ni vet så har jag själv katter så jag blev inte helt förvånad över hur en katt kan förändra en människas liv men jag tycker att det är lika häftigt var gång!

Bob påminner mig om min älskade Båtis som vi fick ha hos oss i 16 år. Han var speciell och han och jag hade en speciell kontakt. Jag kan inte riktigt förklara det men jag har inte upplevt det med någon annan katt som jag har haft och det har blivit några stycken under mina år.

Blåkulla, Blå Jungfrun
Så nu vet ni vad jag kommer hitta på idag medan ni andra häxor förbereder era kvastar innan färden till Blåkulla. Jag hänger inte med i år men jag tänker på er och innan ni far i väg så kan ni kika på denna lilla film snutt :)

Ha det bäst!





måndag 21 mars 2016

Nästan klart, nu är det bara...

Jag har inte gjort många knop denna helgen. En envis förkylning har tagit greppet om min kropp men min underbara U har jobbat desto mer i trädgården.

När grannen kom förbi så "beklagade han sig" över att inte ha någon fritid, att han hade "piskan " över sig;) 
Jag har undrat ett tag varför några grannar har kommit över och sagt till mig att det är synd om U. Nu vet jag varför.. 
U berättar inte för dem att han gillar det att han frågar vad jag vill att han ska hjälpa till med. Ja ja, jag låter honom hålla på. Det kan inte vara lätt när man inte är redo för att "komma ur garderoben" vill/kan erkänna att man har drabbats av "trädgårds beroendet". Det verkar vara lättare för kvinnor att prata om det... ;)

     

 I ett tidigare inlägg så berättade jag lite om vårt Smultronställe, om hur det har ändrats under åren som vi har bott här. 
Jag berättade även att nu var det dags för ännu en förvandling(det inlägget kan ni läsa här om ni vill).

Vi eller rättare sagt jag ville få bort den där (enligt mig) jobbiga hörnan mot gräsmattan, Samt få större utrymme vid uteplatsen som vi har där innanför rabatten.
Så efter lite tankeverksamhet så kom jag fram till att det är ju "bara" att flytta ut kanten och göra vinkeln på insidan i stället.



Dessa bilder är tagna när jag står på vår inglasade altan. Där har vi trägolv och U har länge velat byta ut Ölands stenen som har legat här på uteplatsen till trägolv och nu får han chansen och göra det. Båda blir glada och när väl dammen börjar närmar sig att bli klar så skall Ölands stenen användas där. 

Det är som vanligt lite "havet stormar" hos oss. Det som flyttas från ett ställe används på något annat ställe och det som är där skall någon annanstans i trädgården och så vidare och så vidare...
Vi återanvänder det mesta. Nackdelen är att det blir "stökigt" under tiden men till slut så blir det bra:)


U jobbade på bra i helgen och igår blev själva rabatten klar och det kändes med en gång att det blev luftigare och att uteplatsen blir mer rymlig och jag vet redan vad som skall stå i hörnan.... mm , golvet måste dit först och det hinner vi inte börja på förrän till helgen så min ..... som ska stå där får allt stå kvar på altanen tills det är klart.

Planteringen i denna rabatt kommer att bli spännande och följa... 
Allt har bara flyttats runt, provisoriskt. Jag har inte haft orken och plantera så jag har sagt till U att bara "peta ned det " så det överlever...
Jag får flytta på växterna efter hand som de kommer upp.

Ha det bäst!

söndag 20 mars 2016

Vårdagjämning, Internationella glädje dagen och...

Att det är Vårdagjämning idag vet nog de flesta om men visste ni att det även är Internationella glädje dagen idag också? Jag hade inte en aning om detta och jag vet inte om jag känner att jag gillar alla dessa tema dagar.. De känns påhittade nästan påtvingade.. Det är kanske bara jag som känner så , vad vet jag..
Om man tycker att det är kul/intressant med tema dagar så kan jag rekommendera er att gå in på denna länk så får ni en bra översikt över alla dessa "dagar".

I dagens inlägg så ska jag uppmärksamma två av dagens tre "dagar". 
Jo, ni ser rätt det är tre "dagar" idag. Vårdagjämning, Internationella glädje dagen och Islandshästens dag.
Ja den sistnämnda kommer inte uppmärksammas av mig idag..


Vårdagjämning. 
Ja nu kan man inte säga något annat än att våren är här. 
Vi har haft turen och haft Vår här ett tag och vi har till och med kunnat börja "våra" ute. Medan en del av vårt avlånga land ännu har trädgården täckt med snö.
Det som vi ändå har gemensamt är att nu blir dagarna längre. Solen går upp tidigare och är uppe längre.Sååå härligt :)


Som några av er redan vet så blev jag, så typiskt, sjuk denna helgen när jag har tre dagar ledigt.
Tre dagar. Såg fram emot dessa. "Vara ute i trädgården, spola av trädäck/växthus, plantera om". Nä, så blev det inte.
Vaknade upp med feber och rinnande näsa och hosta på Lördagsmorgonen . Så surt!

Gårdagen gick som ni förstår i sakta mak men idag så har jag faktiskt rensat lite i hallen. 
Kändes så skönt att plocka undan vinterkängor och jackor. Hallen känns redan en aning luftigare trots att det ska tas bort mer kläder men det får jag ta om en stund eller en annan dag..

Internationella glädje dagen.

För ett tag sedan så fick vi på jobbet höra på en föreläsare som heter Christina Stielli.
Föreläsningen handlade om att var och en ansvarar för sin egna arbetsmiljö. Vem ger mig rätt att förpesta min kollegas arbetsmiljö genom att vara tjurig och negativ på jobbet?
Hon berättade för oss om sina egna mindre bra erfarenheter i hennes liv och hon berättade att hon till slut bestämde sig för att hon aldrig mer ville må så dåligt som hon gjorde då. Hon insåg att det är ingen annan som kan ansvara för att hon ska må bra. Ingen annan förutom hon själv.

Föreläsningen satte spår i mig. Den fick mig att vakna upp och jag blev nyfiken på denna människa.
Så jag sökte på nätet om henne och jag hittade henne på Facebook där jag genast "gillade" sidan.
När man "gillar" en sida på Facebook så dyker uppdateringar upp på ens egna sida och en dag så hade hon lagt upp en länk som jag klickade på och den fick mig att må så bra :)

Jag ska avsluta detta inlägg med att dela den länken med er och samtidigt så vill jag tacka er för era Krya-på-dig hälsningar. De gör mig glad inombords.



Ha det bäst!

fredag 18 mars 2016

Liten blir stor..


... är veckans tema på Blommig Fredag.
Kika in på denna länk om ni vill se andras tolkningar på temat min tolkning får ni här :)


2009 startade vi ett större projekt här hemma. Vi byggde en pool.
Hela sidan utanför vår ytterdörr grävdes upp..
Kändes smått galet kan jag säga när man klev ut genom dörren på morgonen och hade ett stort hål ca 2 meter från dörren och vid öppen insyn från grannarna.

Syren häcken som vi hade där innan var vi tyvärr tvungna att ta bort vid detta bygge men vi ville ha dit något så snabbt som möjligt.
Min första önskan var att smälla upp en mur men för det krävdes det bygg lov. Däremot en hög häck går bra utan bygglov...
SÅ häck fick det bli och vi valde att plantera Thuja. Dels vintergrön och dels relativt snabbväxande.


Sagt och gjort.Thuja blev det och jag kommer ihåg att vi tyckte att det kändes bättre så fort vi satte ned dem. Jag undrar hur vi tänkte då?? Det var ju typ insynsskydd nada.. Som ni ser på bilden ovan så var de knappt högre än el skåpet..


Thujan fick en bra start. Ur grävt dike som fylldes med det som en Thuja vill ha och så vattnade vi flitigt. Bilden här ovan är från 20012 och nu kunde till och med jag bada utan att känna mig utittad :)


Jag kommer inte riktigt ihåg när häcken blev så som vi ville ha den men jag kan tänka mig att det var 2013..
Förra året så var den verkligen helt underbar. Ingen insyn här inte och med Parasollet uppe så kändes det som ett rum.
Jag funderar på om vi ska bygga någon slags pergola men modell light så man får skugga men ändå sol... Mmm får fortsätta fundera på den tanken.

Detta var min tolkning och nu ska jag spana in de andras tankar om detta ämne.

Ha det bäst!


torsdag 17 mars 2016

Krokus frossa ❤










Det behövs inte så många ord till detta inlägg. Eller vad säger ni? ;)

Ha det bäst!

onsdag 16 mars 2016









    


Ja visst gör det ont när knoppar brister,
varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för något nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger,

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider-
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad.
Svårt att känna djupet dra och kalla.
Ändå sitta kvar och bara darra-
svårt att vilja stanna'och vilja falla,

 Då, när det är värst och inget hjälper,
brister som i jubel trädens knoppar.
Då när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden-
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

/Karin Boye


Ha det bäst!


tisdag 15 mars 2016

Idag blir det en liten snabbvisit av mig här på bloggen .




Det är helt underbart att solen och ljuset är kvar när jag kommer hem från jobbet!
Allt känns med en gång en aningens lättare. Det ända som är nackdelen med ljuset är att nu ser jag hur smutsiga rutorna är.. Allra helst de på altanen.. men nu prioriterar jag sten i första hand.

Jag vill bli klar så vi kan fixa i ordning den till helgen. Det vore såå skönt. 
När det är klart så står altanen på tur. Jag vill, som ni förstår, putsa fönster, plocka i ordning, pynta, pyssla.. ja, göra allt det där som man gör för att få till en vårkänsla.

Just nu är det en förvaring av både det ena och det andra. Planterings "bordet" står där ute, jord, krukor om vart annat. Ja inte kan man sätta sig där och fika om man vill och det vill jag unna göra nu och det precis när jag vill.Utan att behöva putta och knuffa undan allt " mög" (ett av Skåningarnas  bästa uttryck enligt mig )  :)

Det enda vårliga där ute just nu är krukan med Pärlhyacinter som jag köpte hem från ICA för några dagar sedan. Inte illa det men jag vill ha dit MER och vem vill inte det vid den här årstiden?
 Nu är jag trött på den gråbruna färgen som har dominerat så länge i trädgården. Nu vill jag vill jag överösa med härliga blommor i underbara färger både inne på altanen och utomhus i krukor.

Nu börjar frosseriet i blommor :)

Ha det bäst!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...