#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

tisdag 29 september 2015

Höstmorgon ❤


Solig, kylig, krispig Höstmorgon.
Tänder en brasa och tar en mugg kaffe , en filt , en katt i knät och njuter. Får se vad dagen bjuder på.

Ha det bäst!

måndag 28 september 2015

Höstsilverax (Actaea simplex `Brunette )

 ´
Vi har ett exemplar av Höstsilverax i vår trädgård. 
När den slår ut i September och doften från den når min näsa så undrar jag varför vi inte har fler av dem?? Det förnuftiga svaret är att vi har ingen plats för fler det oförnuftiga svaret är att jag bara måste ha fler av dem .Den är vacker från topp till tå. 
Från det mörk röda, purpur färgade. flikiga bladverket som  tilltalar mig till 100%. Till de crème/grädd färgade blomstänglarna.


Dess växtsätt gör att man kan uppfatta den som skör men det är den inte. Den står stabilt i rabatten och viker sig inte. Perfekt som solitär. 
Blir ca 1 meter hög, Gillar att stå i halvskugga men även i sol bara jorden är fuktig. 
Blir det för torrt så blir gärna bladen lätt fula.
Som ni ser här på bilden så är det inte bara vi människor som gillar den underbara doften. 
Även insekterna gör det :)

Ha det bäst!


söndag 27 september 2015

Namngivning :)Jag lovade att jag skulle återkomma med vilket namn vår nya familje medlem ska ha så här är jag och gör just detta. Namnet blev...


.. Chimay! 

Chimay är även en mycket god öl. U:s favorit om man frågar honom och jag kan förstå honom. Den är riktig god. Testa den om ni inte redan har gjort det :)

I morgon är jag ledig och då ska ni få ett växtporträtt av mig. Kan ni gissa vilken växt ? Har sin bästa tid nu. doftar. mörk... Nu får ni inga fler ledtrådar av mig;)

Ha det bäst!


lördag 26 september 2015

Ölands skördefest 2015


Ölands skördefest är i full gång och i år valde vi att besöka den igår på kvällen/natten.

Vi hade bestämt att vi skulle hålla oss på södra sidan och vi hade ett par ställen som vi ville besöka men det blev en hel del impulsiva stopp också.

Ett stopp som inte var meningen att vi skulle göra var hos Anja i Bläsinge. Det bara blev så att vi åkte ned där. Kanske för att vi har varit där förut under Öland spirar (se här) så vi kände att vi vill uppleva deras trädgård i mörker också (?). 
Om man säger som så , så var/är deras oas lika mysig i mörkret som i dagsljus. Ni som har möjlighet. Åk dit men jag måste varna er att ni kommer åka där ifrån med en massa inspiration ;)

Jag vet inte vad ni tycker men jag gillar betong alster. Jag säger ofta att jag ska pyssla med detta material själv men det blir aldrig av. Som tur är så finns Kärringar med betong och de gör så fina saker. Inte nog med att de är duktiga de är även mycket trevliga och det slutade med att ett par av deras vackra ting följde med oss hem :)

Vi besökte många olika ställe som jag inte tänker tråka ut er med men om ni inte har något att göra och har möjlighet så åk till ön och njut av olika maträtter, loppisar, musik, utställningar m.m.

Jag hoppas att solen lyser över er med som den gör här och att ni får en riktigt skön helg.

Ha det bäst!

fredag 25 september 2015

Söt chock ❤ Vi har fått ny familje medlem :)

En lätt skelning gör henne än sötare 

Hon kom till oss i går eftermiddag så hon tillbringade sin första natt i vårt sovrum så hon skulle komma till ro och få känna sig trygg med oss.


Det var ett bra tag sedan vi hade en kattunge hos oss senast så det var lite pirrigt. Hur skulle de gå? Oron var helt obefogad för hon var jätte duktig !


För någon timme sedan fick hon komma ut i resten av huset för att gå på upptäcktsfärd och att få träffa sina nya katt kompisar.
För henne var det inga större problem men...


Baileys däremot är desto mer skeptisk. En riktig tjur gubbe. Morrar och fräser. Jag håller mig i närheten för att se till att det inte går för långt.


Skrållis är också lite skeptisk men hon har hälsat (nosat) och sitter på span men inga utfall här inte men det kan ju komma . Känner att det var ett bra tidpunkt att ta hem kattungen nu när jag är ledig i tre dagar. Har även tagit två semester dagar till så i fem dagar är jag "katt ledig" :)


På pappret står det att hon heter Nana Be men jag tror att det kommer att komma till ett namn till..
Namnet som är på "G" är även namnet på U:s favorit öl . 
Nä inte Pripps eller Mariestad. Finare än så måste det vara till en sådan här sötnos, eller hur?

Återkommer med namn "givningen" lite senare. Kanske idag eller i alla fall senare i helgen :)

I kväll får vår stora A hålla ställningarna här hemma. U, M och jag ska ta en tur till Ön i Öster och se på var den bjuder under årets konstnatt.

Ha det bäst!


PS. Det kommer som sagt kanske ett kort inlägg till i em ;) DS
onsdag 23 september 2015

Pling, pling

 När jag var ute i trädgården så hörde jag ett plingande. Ett plingande som jag kände väl igen men det var länge sedan sist som jag hörde det.Tittade mig omkring. Kunde först inte se men se där vem som kom fram bakom växthuset :)Hen brukar inte vara svår flirtad men idag krävdes det en pinne för att hen skulle komma fram
Saknaden efter vår Båtis är fortfarande jobbig men när denna sötnosen kommer förbi och hälsar på så känns det en anings bättre. Det är mysigt med katt sällskap i trädgården. Hoppas att hen kommer snart igen :)

Ha det bäst!


tisdag 22 september 2015


Här brukar det vara Lördags morgonen som vi har lång frukost i vanliga fall men jobbar man som jag i vården (och andra yrken) så är man inte alltid ledig Lördagar så min Lördag är i dag.

Sitter lääänge med min kaffe mugg framför brasan. När jag tittar ut så känner jag för att sitta här mestadels hela dagen.. Regnet faller ute och gör att det känns motigt att gå ut och göra det där som jag ville få gjort..

Det får bli en inne dag idag men om min "pannkaka" kommer så kommer jag att bege mig ut. Längtar såå ;)

Ha det bäst!

söndag 20 september 2015

Jag är usel..


Allium Gladiator´
.. på att komma ihåg vart jag har satt ned lökarna och sedan när de kommer upp så har jag inte en aning om dess namn.

Tulpan `Black Parrot´
Namnet kanske inte så viktigt att komma ihåg men jag kan tycka att det vore kul men jag har inte kommit på hur jag ska göra det men nu ska jag testa att göra på ett annat sätt.
De första lökarna som jag ska testa detta på är de som jag har satt i vårt senaste rabatt projekt; "Gångrabatten"

Tulpan `Beuty Queen´
Narcissus `Recurvus
Jag har fotat vart jag har satt dem och sedan ska jag skriva namnet under fotot så jag har en chans att gå tillbaka och se. ´För att underlätta än mer för mig så kommer jag lägga en länk i sidan här på bloggen med en bild som det står 2015 år lökplanteringar. Idiot säkert eller hur (eller) ? :)

Ha det bäst!

fredag 18 september 2015


Ett år går så fort. Nästa Fredag är det åter dags för Ölands stora Skördefest.
Hela ön öppnar sig för hundratals (tusentals ?)  besökare. Hantverk, mat, spökrundor, Majslabyrinter.. Ja det finns det mesta.

De senaste åren har vi åkt iväg med Husvagnen och övernattat men i år koncentrerar vi oss på Konstnatten. 

Det var ett antal år sedan som vi tog den rundan så nu är det dags. Det är hur mysigt som helst att åka runt på Ön i mörkret och se hur man har lyst upp den med brasor, lyktor och elduppvisningar. Fredagens runda håller på långt in på natten ( 02:00 och vissa ställen till 03:00). 
Mysigt att åka runt i mörkret men det gäller att man har reflexer och ev en liten ficklampa med sig så att man syns!

(Om ni vill se från  mina tidigare besök på Skördefesten så klicka in på årtalen : 2013, 2014)


När jag tittar ut genom fönstret så ser det så skön ut men i öronen susar vinden på och den gör det lite väl mycket. För mycket för att jag ska känna att jag vill ut i trädgården och ta tag i det där som bör göras (tömma krukor. tvätta krukor. klippa gräset m.m.). 

Jag tror att jag kommer att hålla mig mestadels inomhus idag och göra det som bör göras där (tvätta. stryka.städa m,m). Ja inte är man sysslolös precis. 
Får se hur mycket av detta som kommer göras. Jag kanske bara sätter mig i soffan med Skrållis i knät och läser min påbörjade bok.

Ha det bäst!
onsdag 16 september 2015

Mina egna och era ord om hösten :)


Hösten är här och för mig är den efterlängtad. Skönt att gå ned i varv. Njuta av nuet och av naturen som byter "kläder".
Orange, gul, rött, lila. Underbara färger 

När jag frågade min familj och er så är det lite skilda "läger". Några tycker om mörkret medans andra inte. Några nämnde den höga klara krispiga luften medan någon sa regn.
Kul att vi alla associerar till ordet höst på så olika sätt. Här nedan ser ni ett Ordmoln med alla era ord. Hittar ni era ord?


Jätte kul att ni ville hjälpa mig. Era ord har fått mig att minnas och se hösten med andra ögon .
Tack :)

Ha det bäst!

måndag 14 september 2015


Har ni börjat samla in fröer ännu? Det är hög tid för det nu. Jag ställde den frågan på en sida på Facebook och fick snabbt svar. Frö samlandet är på g i full fart!

Det var någon som samlade trots att hon inte skulle så något nästa år. Kan känna igen mig lite i det. Att man säger att nu år det vara nog. Inga frösådder nästa år men sedan när man är där så drabbas man av "frö- sjuke" syndromet. Köper hem påse efter påse . Fönsterbrädor, köksbord, stolar, golv.. ja alla ytor fylls med lådor av diverse olika sådder.
Det vattnas och pysslas och glädjen när man ser lite grönt som visar sig, ja den är härlig. Då glömmer man bort att man inte skulle så något.
Sedan kommer nästa "problem". Vart skall allt vara?

Vid den tiden på året brukar U säga att vi borde ha en trädgårds loppis. Växtförsäljning. Så man kan få igen lite för det man har lagt ned plus att det kan vara kul att träffa likasinnade. Än så länge har det inte blivit av.
Däremot så har de växter som jag har haft för många av hamnat hos goda vänner och några i komposten. Gillar inte att slänga men kan ju inte spara på alla, eller ?

I morgon sägs det att det ska komma en hel del regn så idag måste jag ut och samla in de sista fröerna. Vilken tur att jag är ledig idag så jag har all tid i världen på mig :)

Ha det bäst!söndag 13 september 2015

Äpple. päpple...


Min pappa kom förbi med äpplen för ett par dagar sedan. 
Vårt egna träd har knappt gett oss några i år så jag blev glad för dem som jag fick av honom. 
Nu ska det bli paj till fikat.


De små grytorna som jag köpte för ett tag sedan är perfekt att göra små pajer i. Lagom mycket till kaffet och det känns trevligt att ha sin egna gryta :)


Eftersom äpplena var från pappa så passar det ypperligt att använda sig av hans recept.

Jag började med att skala och skära äpplena i bitar. Lade dem sedan i en påse som jag hällde lite strösocker och kanel i.
 Skaka runt hela härligheten så alla bitarna fick blandningen över sig.

Delade upp äpplena i grytorna. Lade sedan över smulpajs degen och sedan in i ugnen.


Enkelt, smidigt, gott.

Perfekt Söndags fika innan jag ska bege mig till jobbet för ännu ett kvällspass :)

Ha det bäst!


fredag 11 september 2015

Översikt och växtlista på den nya rabatten :)


Börjar med att säga att jag är grymt glad över alla kommentarer som inläggen om den nya rabatten har gett. Jätte kul att kunna inspirera och få feedback från er läsare. Tack! :)


När dottern kom hem med en selfie stick så erkänner jag att jag var nog först med att säga att det var väl ett bortkastat köp. Jag lovar här och nu att jag ska aldrig dissa något så fort igen. Det finns alltid användning för saker och ting och allra helst i trädgården.
Jo då, selfie stick är perfekt hjälpmedel när man vill ta en översikts bild och man behöver komma förbi diverse hinder. Vårt hinder var altantaket.
M löste det galant med sin pinne :)


Så här ser ni nu rabatten från ovan. Skärpan är inte helt hundra men ni ser hur den är uppdelad i tre delar och jag tänkte berätta för er vad som finns i var del.

1.
Korstörne träd
Silverarv
Tulpanlökar `Beauty Queen`
Pingst liljor narcissus poeticus var. recurvus

2.
Miscanthus
Vit Buddleja (halvhög) 
Röd bladig Alunrot `Palace purple´
Grön bladig Alunrot
Ros `Kalmar´
Röd Kärleksört
 Grön Kärleksört 
Höst anemon (vit) `Pretty lady Maria´
Tulpan lökar `Black parrot´
Svart Ormskägg
Hortensia
Julros `Double Ellen´ red
Kattfot
Strandglim

3.
Röd bladig Alunrot `Palace purple´ 
Buxbom
Clematis `Rouge cardinal´
Austin ros `Royal Jubilee ´
Austin ros `Munstead wood´
Julros `Double Ellen ´ Pink

Det här är  första gången som jag har riktig koll på vad som finns i någon av mina rabatter. 
Jag har länge velat rita upp trädgården och dokumentera vilka växter som finns vart men det blir aldrig av. Känns knepigt och tidskrävande.

Jag kände att det måste finnas någon gen väg. Något enkelt sätt att förvandla ett foto till en teckning. Googlade runt och fann då appen sketch guru. Jag laddade hem den på mobilen och...


 ta daa :)

Kvalitén på grundbilden var inte tipp topp å att den tecknade versionen skulle bli något annat var för mycket att begära  men men..

Det kanske blir hösten och vinterns projekt, att rita upp trädgården. Jag har sett att ni är några som har gjort det. Hur har ni gjort`Frihand? Program? Berätta gärna om ni har några tips som underlättar eller som man bör tänka på när man ska göra en översikt över ens trädgård.

Nu är helgen här igen och min fylls med jobb men något annat ska jag väl hinna/orka med. Bland annat så behöver den här rabatten ett namn. Kan ju inte kalla den för " nya rabatten" hur länge som helst. Har ni något namn förslag ?

Ha nu en riktigt skön helg och fyll den med sådant som ni vill fylla den med :)

Ha det bäst!

onsdag 9 september 2015

Så här blev det ! :)


Nu kommer fortsättningen på #projektnyrabatt :)

U och jag gick ut vid 10-tiden på Söndagen och blev inte färdiga förrän på eftermiddagen. Vi trotsade regnet som föll. Vi ville bli färdiga och det blev vi. Förutom gruset som ska dit mellan brädorna i gången .


U har blivit en riktig "gång mästare". Vi har gjort några innan i trädgården så han har det i sig så att säga men här trixade han till det lite extra snyggt :)

Jag började gräva upp och dela på växter som vi redan hade i trädgården och planterade sedan ut dem i rabatterna. I o med gången så blev det tre rabatter att jobba med och ingen av dem är den andra lik i storlek/format,


Det gjorde mig först "förvirrad". Jag visste inte hur jag skulle göra. Hade de två vi sidorna varit lika stora, haft samma format så hade jag gjort dem lika men eftersom rabatten grävdes efter de rabatter som redan fanns så blev den nya lite annorlunda formerad.
Detta på grund av att vi ville ha lika breda gräsgångar vid sidan om den nya.

När jag väl satte gräset på plats (ni ser det bättre på förra inlägget) så lossnade allt. det var inga problem alls. Jag visste precis hur det skulle vara. Snacka om att det var en skön känsla!


Här är allt på plats.
En ställning av armeringsmatta gjorde vi till en Clematis. Ni ser den till vänster om Buxbomen. Funderar på att sätta en ljusslinga där i till vintern. Vad tror ni om det?

Kylan som var på natten tuffsade till de nyplanterade växterna. Jag får ge dem lite extra kärlek en tid framöver nu så det kommer i fas igen.

Jag var rädd att det skulle kännas kompakt med en rabatt mitt i gräsmattan men jag tycker att jag lyckades att inte få det kompakt. Gräset och Buddlejan har ett spretigt/skirt växtsätt som gör att man kan se igenom dem.

Så nu har ni fått se slutresultatet. Nu har vi siktet mot den plats som ni ser grillen på...
 U är sugen på att göra något där nu, snart. Jag är inne på samma spår men vill vänta tills nästa år. Vi får se vem som "vinner" ;)

Ha det bäst!
tisdag 8 september 2015

Det hela började med en hink och en vattenslang...


 Den 30:e Augusti fick vi ett ryck. 

Jag kände eller rättare sagt så hade jag känt länge att gräsmattan var för stor... Visserligen har vi grävt bort mycket redan men känslan av att vara för "öppet" fanns där och det ville jag gör något åt.

Började därför leka med en hink och vattenslang. Ett sätt som får mig att se hur det kan bli innan spaden sätts i jorden,


Jag hade svårt att få till rabattformen men hinkens placering kändes rätt så där började U gräva en grop.

Det var hårt i marken pga av torkan som har varit men med hjälp av att hälla vatten i hållet så gick det lättare att gräva och..


.. Korstörne trädet som stod i en annan rabatt kunde planteras . Nu fick det äntligen stå i fokus. Innan såg man det inte. När vi har sagt till de som har kommit hem till oss att det har stått i rabatten i ett par år så tror de oss först inte. Det säger en hel del med tanke på att det stod i rabatten som man ser allra först när man kommer hem till oss :)


Som jag skrev innan så kunde jag inte riktigt få till formen på rabatten. Jag hade tänkt "låta det gro i huvudet" ett tag men så en kväll när jag var inne hojtade U på mig och det ni ser här ovan var vad jag fick se. Chock drabbade mig. Känslan av skepsis for över mig. Tankar snurrade runt; Hur ska vi få till det här?!!
U däremot var cool. Han hade en plan :)


Vi har gångar som är gjorda av vårt gamla staket lite här och var i trädgården. En bit staket satt ännu uppe men det gör det inte längre. U tyckte självklart att här ska det också vara en gång. Jag var ännu skeptisk...

Reglar lades ut på ett tjockt lager av tidningar för att nota rotogräs. Vi har gjort så på andra ställen och det funkar bra i ett par tre år.


Stenar som vi har grävt upp i trädgården har jag lagt som kant för att jorden ska stanna kvar i rabatten. Framöver så kan jag tänka mig att byta ut dem mot en vintergrön häck.


Några nya växte har vi köpt till rabatten men mestadels har jag tagit av det som finns här hemma. Bland annat detta gräs som hade frö sått sig helt fel. Jag grävde upp och delade det. Ena halvan hamnade här och den andre till grannen på gatan :)

Rabatten gjorde vi färdiga i Söndags. Det som saknas är gruset i gången men det får vi ta när vi ska ta hem till övriga projekt..

Ni som trodde att ni skulle få se slutresultatet idag blir besvikna. Jag kände att jag behövde dela upp det eftersom det är så många bilder men nästa inlägg så får ni se hur det blev.

Ha det bäst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...