#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

onsdag 27 maj 2015

Underbar doft som framkallar minnen.


Vår underbara dotter kom hem med en bukett Syrener som hon hade plockat till mig under sin kvällspromenad.

Jag älskar dessa blommor. Vill ha många av dem och helst inomhus  men allergi/astma sätter stopp för det så buketten hamnade på altanen där den pryder sin plats och doftar precis lagom :)

När jag blundar och känner Syren doften så får jag minnes bilder från skol avslutningar. Jag minns när vi gick klassviss, hand i hand till kyrkan och stora buskar med Bondsyren prydde  vår väg dit...

Närmina barn var små så hade de Syren kvistar med till sina skol avslutnigar för att pryda trä däcket där de sjöng "Den blomstertid nu kommer", "Sommar, sommar och sol". Det är minnen som får mig att le :)

I år tar sonen studenten och vår dotter går ut åttan och jag kan nästan slå vad om att Syrenerna inte blommar då. De är nu för tiden i regel överblommade till avslutningarna.
Känns vemodigt på något sätt.


M gör allt för att vi ska kunna njuta av dess doft så länge som det går. Så dagen efter kom hon hem med ytterligare en bukett som jag satte på¨bordet ute vid "lugnet". Det räcker med att jag öppnar dörren ut dit så retar Syren doften min näsa. Underbart :)

Innan vi byggde poolen så hade vi en stor tjock häck med Lila och vita Syrener (se länk om poolbygget här) och det högg i hjärtat när den skövlades ned men poolen är inget vi ångrar så det var värt det. 

Vi köpte två uppstammade Ädelsyrener (mörk lila blommor) som kompensatiopn för häcken. Dessa har vi flyttat på så många gånger att de ser allmänt tilltuffsade ut. 
De har aldrig fått någon ärlig chans, kan man väl säga men nu har jag (nog) funnit deras permanenta platser. Nu är det upp till mig att ge dem lite extra kärlek så de skänker mig underbara blommor framöver :)Jag hoppas att solen skiner på er idag och att ni har möjlighet att njuta av den.

Ha det bäst!


måndag 25 maj 2015

Mörka skönheter ❤


Jag har snöat in lite smått på det här med mörka växter. Jag gillar den kontrasten de skapar i en rabatt. De gör att det händer något och de framhäver de andra växterna. Jag tänkte att ni skulle få se några av mina mörka skönheter idag.


I vår rosrabatt har jag gjort ett mörkt "hörn". Jag planterade en mörk bladig fläder och i höstas satte jag dessa Tulpanlökar. Jag kan inte just nu komma ihåg deras namn men jag ska se om jag kan leta upp det. 

Mörk fläder- Sambucus nigra`Eva`
 Flädern får snart rosa blommor som man kan göra saft på. 
Får se om det blir tillräckligt många i år så jag kan testa det :)


Under flädern så har dessa sötnosar självsått sig. De ser nästan ut som svart sammet.

Nu kliar det i mina trädgårds fingrar så nu måste jag avsluta dagens inlägg :)

Ha det bäst!

lördag 23 maj 2015

Konsten att bra lulla runt :)

Vilken underbar morgon och dag! 

Solen skiner och jag skulle så gärna vilja vara i trädgården hela dagen men det går inte. Jag ska iväg till jobbet om ett par timmar så jag måste hia mig. Jag måste ""bara lulla runt, ta det lugnt så kroppen håller för kvällens jobb.

Konsten att bara lulla runt tycker jag är svår. Allra helst en sådan här dag när jag ser vad jag vill/bör göra. Rabatterna skulle behöva kantas för att få den där "perfekta känslan," baksidan skulle grävas upp och läggas grus på, torkställning byggas.. 

Nu måste jag öva på att "bara" lulla runt. Jag binder upp lite Dahlior, klipper lite på Sälgen, vattna lite krukor, flyttar på krukor.. Det är så lätt att bara köra på så jag tvingar mig att sätta mig en stund med en mugg kaffe och passar på att slänga ut ett blogg inlägg :)

Njut av dagen och av varandra. 
Ha en riktigt skön helg, vare sig ni lullar runt eller kör på för fullt :)


fredag 22 maj 2015

Luktolvon (Viburnum carlesii, " Aurora(?) )

Den här busken har jag kallat för Snöbollsbuske. Fick till mig sedan att det är en Doftolvon och nu när jag kollar runt så heter den inte Doftolvon utan Luktolvon... Jag går på det sista namnet trots att jag tycker att Doftolvon låter så mycket trevligare än Luktolvon.

Vi har vår LuktOlvon på baksidan. Baksidan ligger i Österläge så när vi är lediga tar vi vårt morgon kaffe här. Oftast är det inte "vi" det är oftast bara jag som sitter där medans resten av familjen snusar i sina sängar.
Jag kan inte förstå att de väljer bort att sitta här i dagens första solstrålar och känna Luktolvonets underbara doft ( eller ska jag säga lukt.. ? )
  Vi har haft den här busken på andra ställen i trädgården men av olika orsaker så har den ej fått stå kvar men nu kommer den få vara här så länge den själv vill. Som tack, för att vi låter den vara, så har den vuxit både på höjden och bredden :)


Tyvärr så drabbas vår buske så som de flesta Lukttolvon buskar av Olvonbladlöss.En vanlig åkomma vad jag  förstår efter att ha läst i böcker och på sidor på nätet.
Tyvärr så är det svårt att bli av med de där lössen :(
Förut så testade jag med såpa vatten för att bli av med dem och jag klippte bort de värst drabbade grenarna men nu gör jag inget alls åt det längre. Det är inte lönt, jag får inte bort dem men busken kommer trots detta stå kvar för doften är alldeles underbar :)

Kort Info.

*Vår Luktolvon börjar blomma i slutet av April. Vädret påverkar hur länge den blommar men under Maj månad får vi i alla fall njuta av den.

* Fåglarna älskar Olvon men vissa Olvon får bär som är giftiga för oss människor.

*Väletablerade buskar beskärs i slutet på vintern.

*Den trivs bäst i sol/halvskugga

Ha det bäst och njut av helgen !

onsdag 20 maj 2015

Nu åker de ut !


Underbara, soliga, lediga Onsdag! Så efterlängtad och behövlig :)


Dagen kommer tillbringa till 95% i trädgården. Jag har redan varit ute och fyllt dessa lådor med Leanderklockor ( ljusblå och vita). De kallas även för Ballongblomma.


Ni kanske tycker att det är lite vågat av mig att sätta ut dem nu. Det är ju ännu kyliga nätter. Vilket jag i sig kan tycka är konstigt. Vi är ju trots allt snart i slutet av Maj. Några köldknäppar vet jag att det kan bli men att flertalet nätter ännu är kalla är ovanligt vid den här tiden. Om jag nu inte minns helt fel ;)


För att dessa ska ha en chans och klara sig, både mot solen och de kyliga nätterna,så får de ett skydd av fiberduk. Skulle de nu mot all förmodan inte klara sig så har jag ett "lager" av Leanderklocka i växthuset. Jag skojar inte om jag säger att si så där 50 st finns där inne. Alla är inte omskolade men det går lätt att göra efter hand som behovet uppkommer :)

Nu undrar ni nog vad jag ska med alla dessa Leander plantor. Ja, det undrar jag med men när jag står där på våren med fröpåsarna i handen  så drabbas jag av..."detärsåkulattså"- sjukan och då blir det oftast så här. Alldeles för många plantor.

Så kommer man man hit på besök så finns det en risk att man bli påprackad en Leanderklocka.

Ha det bäst! 

tisdag 19 maj 2015

Jag vet inte vad jag gör men tydligen gör jag rätt :)


Jag känner mig som en nybörjare när det gäller skötsel av Fuchsia. Jag vet inte hur den vill ha vattningen, gödsel eller i vilket läge den vill stå men på något sätt så verkar jag göra rätt.


Jag har tre sorter och den som ni ser bilder på i detta inlägg är en av dem. Jag vet tyvärr inte dess namn men oj vilka läckra blommor den har och flera är på gång så jag gör som sagt vad något rätt :)

Jag vet att ni sitter på stor kunskap och har ni några tips om hur jag ska sköta mina Fuchsior för att de ska bli än finare så tar jag tacksamt emot era tips. Vill de ha det trångt i krukan? Kan de stå utomhus? Sol/skugga? Övervintring? Ja,alla tips ni har vill jag suga i mig.

Jag har en Fuchsia som heter Pink Marshmallow och den stammar jag upp. Jag tror att jag har nämnt det för er innan men hur eller hur så är den full av fina knoppar och när de slår ut så finns det en chans att den kommer visas här :)

Ha det bäst!

måndag 18 maj 2015

Bra service är guld värt!I Torsdags bestämde sig en av våra trotjänare att det var dags att lämna in.
Vår tvättmaskin som har servat oss med ren tvätt i ett antal år gav upp och paniken var ett faktum. Hur skulle vi klara oss? Tvättmaskinen körs nästan varje dag och dotterns "jagmåstehadennu"- tröjan låg i tvättkorgen !

Vi visste att det var på gång, att den snart skulle ge upp men som vanligt så tror man att man ska hinna kolla runt efter den perfekta maskinen INNAN den går sönder men i regel är det inte så.
I regel är det som det blev för oss i Torsdags. Akutläge :)

Förvånande nog så gick det rätt så fort för mig att hitta den där tvättmaskinen med stor T på nätet som jag ville ha. Frågan var "bara" vart vi skulle köpa den?

Skicka efter den? Nej, 3-5 dagars leveranstid var inget som lockade. Sen skulle vi vara tvungna att leta rätt på en som skulle installera den och vem skulle köra bort den gamla?
Det lät alldeles för krångligt och skulle ta för lång tid så det slutade med att U stack bort till Elon på Fredags kvällen och köpte maskinen där. Hemkörning , installation och bortkörning av den gamla löste de också (mot en kostnad förstås men ändå). Det bästa var nog att de skulle komma med den redan på Måndag, som idag. Underbart!

Så när jag kom hem idag straxt efter tolv från jobbet så var det en kille här och installerade den nya pärlan.Jag hade inte sett den innan IRL men det var kärlek från första ögon kastet ;)

Så fort vi blev ensamma så åkte den första tvätten in och när den var klar så fick den mig att le. Pärlan spelar en klassisk melodi för att tala om att den är klar. Det känns som att Pärlan och jag kommer att bli goda vänner och har en härlig tid framför oss ;)

Ha det bäst!
söndag 17 maj 2015

Borta bra men hemma bäst ♡


I Lördags fyllde vår dotter 15 år och även detta år så ville hon till Gekås i Ullared så vi begav oss dit.
Vi tog det lugnt så vi var framme straxt efter 14 och då var det "hanter bart" mycket folk i varuhuset.
Bitvis var det dock tjockt och jag fick smått panik ett tag men då drog vi oss undan för en fika paus på restaurangen.
Vid 17-tiden var vi nöjda och gick till hotellet där vi skulle sova men innan det var sovdags så intogs födelsedags middagen på Stantons kök &bar. Det ligger precis mitt emot hotellet så det var verkligen gångavstånd dit.

För oss var det första besöket och när vi fick se dryckes utbudet så blev vi besvikna. Inga speciellt intressanta öl eller något vin som lockade..Det slutade med att vi delade på en karaff vin som var si så där och det var väldigt synd att den var si så där eftersom maten var så otroligt god. Tänk vilken fullpott det hade kunnat blivit . Bar utbudet ska vi inte ens tala om. Riktigt kass men som sagt jag kan rekommendera er att gå dit för maten för den var superb :)


Idag stod vi vid dörrarna när Gekås öppnade. Vi hade ett par saker som vi hade spanat in igår som vi skulle ha och sedan blev det en tur på heminrednings sidan. Där fann jag ljuslyktan, dukarna och..


...duktyngderna. Det var faktiskt inte så mycket som jag kände att det där vill jag ha. Kände mig lite besviken men det var bra på ett sätt för det var så mycket annat som fick följa med hem i stället.
Sonen tar studenten i sommar så det blev en hel del inhandlat inför det och jag fann (otroligt nog) en hel del kläder så när vi satte oss i bilen vid 10 och for hemmåt så var vi mer än nöjda.

Jag fick lite tips av er läsare om ställen att besöka på vägen. Ett av dom tipsentog vi på vägen dit och det var  Smålänningens marknad i Bredaryd som vi besökte och det var en rolig butik. Den kan jag varmt rekomendera. Där fanns allt och lite till :)

Nu ska jag plocka i ordning och förbereda för en ny arbetsvecka. Jag hoppas att ni har haft en skön helg.

Ha det bäst!

fredag 15 maj 2015

Det här med smeknamn..


Lusthuset/Pussenästet
Jag följer en del bloggar, läser trädgårdstidningar och ser att rabatter , uteplatser , gångar får smeknamn av sina trädgårds ägare. Bronsrabatten, bodegan, lugnet m.m. I de flesta fall inser jag direkt varför namnet har kommit till och jag önskar att jag var lika duktig på det. Tänk så praktiskt  att säga att nu går vi å fika i bodegan och alla , ja i alla fall i familjen, vet vart fikan serveras. Hos oss blir det lite mer åt att vi säger; vid tvättstuge dörren, utanför växthuset o.s.v Hur mysigt låter det??

"Vid tvättstuge dörren" ligger i österläge. Underbart att sitta där på morgonen.

"Lugnet/solsidan"ligger i söder läge vid spa badet
"Smultronstället" ligger i västerläge brevid den inglasade altanen. Rabatten är full av Smultron. Därav namnet.

"Utanför växthuset" ligger utanför växthuset :)
Jo då vi har gjort våra tappra försök till att namnge olika platser i trädgården.
Rosstigen, Lugnet/solsidan, Lusthuset/pussenästet, smultronstället är väl ett par men det är inga namn som alla i familjen är överens om.
Ibland slutar det med att vi sitter på olika ställen i trädgården och väntar på fika. Nä, vi har ingen jätte tomt så vi ser varandra men ni förstår hur jag menar.

Hur kom era namn/smeknamn till på era platser och har ni några förslag till mina sitt platser så tas de emot med glädje.

Nu har ni fått se bilder på de flesta sitt platserna som vi har i vår oas. Några är dock kvar men jag skulle kunna göra en djupare presentation av var plats efter hand som smeknamnen kommer.. 

Jag avslutar med att önska er en riktigt skön helg!

torsdag 14 maj 2015

Jag fick ett litet ryck :)


Den här rabatten gjorde vi ca 1år efter pool bygget (2010) och det har växt. Verkligen växt!


Det är svårt att ens föreställa sig att det har varit någon ordning här men det har det , faktiskt. Hela rabatten skulle behövas grävas om men det klarar jag inte nu så det fick bli en light förbättring.

Ginsten stammade jag upp och Palmliljan som står i bakkanten delades och en del satte jag längst fram i rabatten istället för ( ja vad hette den ???) den röd/spretiga busken som tog plats på pooldäcket.


Jag fick till och med några små plantor av Palmliljan "över" som jag petade ner i ett par krukor. Känner mig lite "rik" när jag kan ta skott och föröka mina favorit växter :)

Om ni vill se hur poolbygget gick till och utvecklades så kan ni spana in det på denna länk. Vi har inte satt igång den ännu i år men det blir nog snart :)

Ha det bäst!

onsdag 13 maj 2015

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här....


Vi har en gammal Schersmin buske vid ingången. Den har varit nära ett par gånger för att bli uppgrävd men jag har gett den en ny chans. Jag har klippt och putsat så den ska bli som ny men nu ligger den i faro zonen... igen.


Det är kanske mitt fel. Jag har gjort den så fin nu så den har blivit eftertraktad även ur ... .. Skatornas synvinkel. Högst upp i toppen håller de på och bygga sin "takvåning". Pinnar hämtas och flätas in. Jag kan inget annat än att imponeras av deras byggande men vill jag ha dem här??? 

Problemet är att de har redan kommit långt på sitt bygge och de (ursäkta  ordval) skiter fullkomligt i oss när vi skriker och viftar med armarna. Jag tror däremot att grannarna bryr sig desto mer...

När jag står på vår balkong så har jag väldigt bra uppsikt över deras bo. Det kan ju vara kul och följa deras familjeliv på lite närmre håll... Eller? Jag vet att de gillar grillat och grillen står straxt nedanför deras blivande boning och de älskar att tetas med katterna bland annat vår  gamla Båtis... Så åter igen, vill jag ha dem här? Jag tror bara att det kommer bli hur svårt som helst att få bort dem. Det blir nog att såga ned Schersminen ....

Jag fortsätter och vela och så får ni ..

Ha det bäst!

tisdag 12 maj 2015

Idag är det ingen vanlig dag , nä för idag är det...

...Skrållis födelsedag :)


10 års dagen måste firas med favorit maten :)


Det var sååå svårt för henne och hålla sig tills jag hade hällt upp maten i skålarna. Hon var bara tvungen att smaka på dem innan ;)


Baileys och...


.. Båtis fick otroligt nog ha sina skålar ifred och nu ligger de och sover middag alla tre. Mätta och nöjda. Det känns som att firandet blev lyckat :)

Ha det bäst!

måndag 11 maj 2015

Öland spirade i helgen... ..och jag var inte där. Prioriteringar kan vara svåra men kroppen är som den är och dotterns firning av sin kommande 15-års dag var så mycket viktigare så valet blev lätt  i slutänden.


Vilken tur för mig och för oss alla som inte kunde besöka ön att våra egna trädgårdar spirar nu. Olika mycket beroende vart i landet vi bor förstås. 
Här, i zon 1 poppar det upp flera olikaträdgårdskompisar i rabatterna bara under en dag. Galet fort går det nu!
 På så sätt är jag glad att jag är sjukskriven nu så jag har en liten chans att hinna med men självklart vill jag till mitt jobb igen och på Torsdag är det dags.


Idag blir det en dag i återhämtningens tecken. Så jag är redo inför Torsdag och helgen som kommer där efter. Jag är lite orolig inför den. Helgen inte Torsdagen.
 Dottern fyller år och hon vill åka till Ullared. Hotell är bokat men bilresan känns si så där. När vi väl är framme så kan jag pausa på hotellet en stund men jag kommer behöva ta ett antal pauser på vägen dit och då kom en liten fråga till er upp. Ni som vet det mesta ;) 
Finns det några ställen mellan Kalmar-Ullared som är mysiga att stanna på? Fika ställe, trädgårdhandel, besöks trädgård, inredningsbutik, vacker rastplats? You name it.

Vi kommer att ta tid på oss så vi kan avvika lite från den vanliga rutten bara för att få se något nytt. Jag hoppas att ni kan ösa på oss en massa roliga tips och tackar er på förhand :)

Ha det bäst!
lördag 9 maj 2015

Har jag blivit....., tant?!

Saintpaulia och vit Oxalis

Var inne lite snabbt på blomsteraffären . Min tanke var att jag skulle köpa lite nya blommor till altanen. Utbudet i där har inte varit det bästa men idag blev jag glatt överraskad. En Oxalis, Choklad blomma, Nejlika och en dubbel Saintpaulia fick följa med hem.

Dubbel Saintpaulia
Saintpaulia har alltid varit en "tant" blomma för mig. Ni vet, närman har besökt en äldre människa så visst har det till 95% stått en rad med blåa Sainpaulior i köksfönstret och så är det fortfarande till viss del kan jag avslöja. Jag jobbar i hemtjänsten så det är lite av inside information ;)

Dubbel Saintpaulia

Därför har jagförknippat denna blomma med de sammetslena bladen till äldre människor.
Så har jag nu blivit, tant? 41 år gammal och tant. Ja, det får väl vara så men jag kan själv tycka att den dubbla Saintpaulian har en mer ungdomlig känsla än de blå och de blå kommer inte in här. I alla fall inte nu så jag är nog inte en tant ännu....eller? ;)

Ha det bäst!

onsdag 6 maj 2015

Jag har många minnen..i trädgården efter människor som jag har mött. Både privat och på jobbet. Malvan från Birger, rosen från syster, rosen från bror, Buskmagnolian från min älskade man och så vidare.
När jag pysslar med dessa växter så kommer minnen, känslor upp till ytan och personen i fråga känns så nära även om de inte finns kvar i livet. Känner ni igen er?

Idag så har jag krukat Palettbladen som jag fick av en dam på jobbet för någon vecka sedan. De har stått i ett glas för att få rötter och det hade de nu. Jag vet inte vad Palettbladets namn är men jag vet vad jag kommer att kalla dem för :)

Ha det bäst !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...