#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

torsdag 30 april 2015

Jag läste i tidningen .... att det är Valborg idag. Det har jag totalt glömt bort, eller trängt bort (?).Bläddrade någon sida till och blev då påmind om deklarationen. Den har jag gjort min men inte sonen. Vi får göra det i em när jag kommer hem från "bedömning" och ev dom av läkaren..

Jag eller min kropp är inne i en mindre bra period så det blir inte mycket gjort här hemma. Det syns så väl inomhus när jag är kass. Städningen hamnar längst ned på listan..Jag är så glad för att tvättmaskinen är uppfunnen så jag kan hålla efter tvätten i alla fall. 

Trädgården är som tur vad, mer eller mindre självgående om man som jag kan bortse från ogräset och nu kan jag äntligen plocka in blommor i vaser så jag kan njuta av dem på nära håll utan att ligga på knä i rabatterna. Tulpaner, Lungört, Pärlhyacinter mfl. plockar jag in och sätter här och var (i röran). De hjälper till att förgylla vardagen.

Jag önskar er en riktigt skön Valborg och om jag orkar så kommer Maj månads bild på min blogg in i morgon :)

Ha det bäst!

onsdag 29 april 2015

Vårkrage ( Doronicum )


Jag hade inte en aning om att denna blommas namn var Vårkrage förrän jag slängde ut en fråga på en av FB alla trädgårds sidor. Där fick jag reda på att den även kallas för Mors dag krage eftersom den blommar i vissa delar av landet vid Mors dag. 

Jag fick min planta av min Svägerska från deras trädgård på Öland och det var när jag såg den som mina känslor inför gula blommor sakta men säkert ändrade sig. Jag har aldrig varit förtjust i gula blommor men det håller på att ändra sig. Den här fick ingen undanskymd i trädgården som "mindre omtyckta" kan få. Nä den här står i närheten av ingången, brevid krydd tunnan så den går inte  att missa.

Blomman liknar Prästkragens och bladen liknar lite svalörtens. Den som är i min trädgård är ca 30 -40 cm hög men höjden variera mellan de olika sorterna
Lite fakta

*Började blomma hos mig i början av April och håller på ca i en månad.

* Sprider sig villigt.

*Trivs bäst i halv skuggigt läge.

* Den kallas även för Gemsrot.

* Rötterna innehåller giftiga ämnen som förr användes som motgift mot giftiga djurbett.

Ha det bäst!

tisdag 28 april 2015

Purple Tuesday :)

Tulpan
Guldkantad klocklija `Fritillaria michailoskyi´
Alunrot
Blodfläder ´Black beauty
´Kungsängslilja `Fritillaria meleagris
`Primula, Kungsängslilja, Pionknoppar
Om någon hade frågat mig för någon månad sedan om jag har några växter som som går i lila toner i min trädgård så hade jag nog bara nämnt Alunroten och Kungsängsliljan.

Klockliljan med sin gula kant är ju också lila, likaså vår fläder, Primulan..Ja det dyker upp lila toner lite här och var i trädgården och vem vet? Jag kanske hittar fler lila växter idag när jag är ute i trädgården och pysslar  :)

Ha det bäst!

måndag 27 april 2015Förra veckan fick vi reklamblad från Granngården. Där i fick jag se plåtrutor som jag blev nyfiken på. Tiden för att åka dit förra veckan fanns inte men nu i helgen åkte vi dit. Det var inte så många kvar men när jag såg dessa motiv så visste jag direkt vart de skulle vara. Självklart vid "badbaljan" :) 
Många bad har det blivit sen vi skaffade oss det (se länk) och många fler hoppas jag att det blir och var gång är en ren njutning.

Rosen Éden`och vinrankan som växer vid armeringsmattan har tagit fart. Frammåt sommaren har vi nog en tätt matta av dessa. Insynsskydd och en ombonad känsla kommer att infinna sig. 

Ha det bäst!

PS. Min man berättade precis för mig att Granngården heter inte längre Granngården hos oss. Det är "bara" Kalmar lantmän nu för tiden DS.

lördag 25 april 2015

Backsippa (Pulsatilla vulgaris)


Vi har en Backsippa kvar i vår trädgård. Den är vit och finns i vår "poolrabatt". Kvar skriver jag eftersom vi hade även en röd innan men den trivdes tydligen inte hos oss. Den stod i samma rabatt som vår vita så den hade samma förutsättningar. Är den röda mer svår flörtad än den vita? Vad tror ni? Jag vet att jag kommer köpa en röd när jag ser den och prova ännu en gång. Kan inte låta bli att testa eftersom jag är barnsligt förtjust i denna ludna, mjuka, vackra växt.

Pulsatilla vulgaris  Àlba´

Det är troligen inte uppskattat av Backsippan att jag pillar ofta på den men hur skulle jag kunna låta bli? Den är otroligt "pill " vänlig med sina ludna blad och blommor.

Lite snabb fakta:

*Den börjar blomma i April och håller på någon månad eller två

* Är ca 20 cm hög

* Den gillar inte att bli delas så föröka den  INTE genom delning utan gör det genom frösådd eller köp ny planta på plantskolan. 
* Förr så användes den som läkemedel mot bland annat kikhosta
. Nu så finns den som extrakt inom naturmedicinen som tas som hjälp mot bland annat kärlkramp och njur problem.
Som färsk kan den däremot orsaka magbesvär i för stora doser och växtsaften kan ge hud irrationer 

fredag 24 april 2015

Lönnen har gjort sig extra fin till helgen :)


 

Solen håller på att gå ned efter en solig och skön Fredag. Vädret som vi har haft nu den senaste tiden har varit otrolig. Frosten har visat någon morgon här i veckan men det är väl det enda "negativa"  i väder väg. Ljuset får mig att piggna till, trots att kroppen säger ifrån. Jag skiter i den just nu. Vill den tjurar så ok men jag tänker njuta ändå. Låter det konstigt i era öron att jag skiljer på min kropp och "mig själv"?Det gör det kanske men jag tror att de finns dem som känner igen sig. Tyvärr får jag väl lägga till..

Hur min kropp nu än känner sig så låter jag den inte hindra mig  från att upptäcka trädgårdens förvandling som sker var timme, var dag. Mina trädgårds rundor blir som att gå på upptäcksfärd.

Idag var det vår Lönn som fick extra uppmärksamhet av mig . När jag skulle bege mig till jobbet så såg jag att den hade gjort sig extra fin. Den var nu prydd med långa fina hängen med pärlor i ändarna. Riktigt kalas fin :)

Kalas har vi framför oss men inte ännu. Jag har nu två helger framför mig som jag kommer att   fylla  med jobb och trädgårds mys där emellan. Sen efter dem  blir det kalas för vår blivande 15- åring :)

Nu vet ni vad jag ska göra i helgen (x2) men vad ska ni fylla er helg med?

Ha det bäst!
torsdag 23 april 2015

Tips på ett billigt sätt att få fler plantor :)


I år så lägger jag in en "extra växel" på odling av olika sorters Dahlior och Fuchsia.  Krukorna med Dahlior är rätt så många och de står just nu på altanen och jag väntar på att de första gröna bladen ska visa sig.


Fuchsior har jag däremot inte lika många av (ännu) så de står i köks fönstret. En av dem håller jag på att stamma upp. Jag gjorde som så att klippte av de sidogrenarna  som jag ansåg satt fel.
 Dessa repade jag av ett par blad på och satte sedan i vatten och nu, ett par veckor senare, så har det utvecklats tillräckligt med rötter för att de ska kunna sättas i kruka. 
Så nu har jag fått  fyra nya plantor att njuta av :)

Nu ska jag fortsätta städningen av växthuset innan jag måste iväg och göra "måste saker"...

Ha nu en riktigt skön Torsdag!


tisdag 21 april 2015

Lungört (Pulmonaria)När vi flyttade till huset där vi nu bor så fick jag ett par plantor eller snarare ett par ruggor av denna växt av min pappa. Jag vet att den har funnits med länge i hans närvaro och jag tog tacksamt emot den. Jag visste inte då att det var ruggor av Fläckig Lungört som jag fick. Namnet har jag lärt mig i efterhand.

Jag har även lärt mig att den sprider sig villigt. Den behöver ingen hjälp med att sprida ut sina frön och av min egna erfarenhet så verkar den inte ha några större krav på sin växtplats.
Mina växer i alla lägen, Sol, skugga, torrt, fuktigt..  men visst är den som vackrast enligt mig i lätt skugga. Där håller den sig fräsch länge.

På grund av det så började jag att flytta på dem till Rostigs rabatten som är mot häcken. Där är det lite skugga och lummigt och jag vill få till en "lund" känsla där och jag tycker att denna växt förstärker den känslan.

Jag har som sagt,bara en sorts Pulmonaria men det finns flera sorter. Blommorna blommar i rött, rosa, blått, lila och vitt. Beroende sort och i vilken  stadie i blommnigen de är. Bladen är ludna, lite sträva. Form och utseende skiljer sig mellan sorterna. De finns som  fläckiga, breda, smala ..

Det skulle vara kul att ha fler sorter av Pulmonaria men om man har det tydligen så korsar de sig lätt enligt info på google. Har ni någon erfarenhet av detta?

Lite Snabbfakta:
*Blommar tidigt. I min trädgård så börjar den blomma  i början av April och blommar till Juni, Juli. Sedan är de vackra bladen kvar och bildar en vacker matta under de övriga växterna.

*Den blir ca 15-30 cm hög.

*Lungörten sägs ha använts  mot heshet, Astma och Bronkit men bör ej användas på grund av att den innehåller cancer framkallande ämnen... Se källa! 
Mycket får man lära sig när man surfar runt på nätet. 


Jag kan lova er att jag  kommer att hålla utkik efter andra sorter när jag kommer till blomsteraffärer, plantskolor och ser jag dem i andras trädgårdar så kommer jag att tigga ;)


Ha det bäst!

Ps. Länk kommer att hamna till vänster i bloggen under Växtlista. Min tanke är att jag ska fylla på den efter hand. DS

måndag 20 april 2015

KruktornetKruktornet har jag nu haft i ett par år och jag har gått på ett par "nitar" under tiden när det gäller mina växtval.


Något år satte jag plantor av sommar växter som jag hade dragit upp från frö. Nåt år så har det varit smultron, något annat år.. osv.


Slutresultatet har blivit detsamma. De har torkat upp och således vissnat bort. Utom räddning. Förrutom den översta krukan där taklöken är planterad.


Så i år blev det torktåliga växter som; Bräcka, Taklök och olika sorters Fetknopp. Dessa kommer med all säkerhet trivas där och jag slipper och vattna titt som tätt.


Baileys höll mig sällskap vid tornet men det var kattkorgen som är fylld av Kantnepeta och Kattmynta som lockade honom :)

Nu måste jag ta en sväng ut i växthuset igen. Jag har en hel del och plocka i ordning där innan alla småplantor kan flytta ut dit och vi åter kan äta på altanbordet :)

Ha det bäst!

söndag 19 april 2015

Godmorgon !Igår sov jag i ca 13 timmar. 13 timmar i ett sträck! Galet men verkligen välbehövligt. Det känns dock som att halva dagen har gått när man stiger upp vid 09:30...
Idag kom jag där emot upp innan 08:00 och hela dagen finns framför mig. Tom och bara väntar på att jag ska fylla den :)

Jag hade Skrållis som sällskap vid frukosten och vi la upp dagen trädgårdsplan. Hon vill ut och njuta av solen och jag ska börja med att sätta Vitlöken.Har ännu inte bestämt mig vart jag ska ha den.Krydd tunnan, betongringarna eller både och? Vi får se vart det blir men ned ska de.

Vi hann inte med att köpa jord så en tur till Blomsterlandet blir det också. Sen är det pyssel och njuta av solen som står på agendan för resten av dagen.

Jag hoppas att ni fyller er dag med sådant som ger er energi och ge er må-bra- känslor :)

Ha det bäst!


lördag 18 april 2015


Igår hämtade jag ut min beställning från odla.nu . 
Paketet innehöll;1 fp med zonalpelargon 'Mosaic red' och 1 fp med Doftpelargon 'cola'. 
Vitlök och ett lökpaket med 'Eucomis, Ismene,  Gloriosa  var också med. 
Nu måste jag köpa mer jord så jag kan sätta ner dem i krukor. Tror ni att jag kan sätta lökarna i en och samma kruka? 


Utöver de som jag beställde fick jag en hemlig bonus. Jag är osäker på vad det är för något..Är det en slags toffelblomma ? Hur hanterar jag den? Ska den planteras i kruka eller i rabatten? Hoppas att ni kan hjälpa mig så jag inte ta död på den.


Jag hoppasatt solen lyser över er och att ni får en helt underbar helg!

torsdag 16 april 2015


Ja då var det klippt igen.Skulle ju "bara" smita in på Netto och köpa till det som saknades till dagens middag men det gick ju inte. De sålde ju Strandtrift för 10:-/ st så det blev att en rosa en vit fick följa med mig hem. 


 Jag satte dem i krukor/hinkar  vid spa badet i väntan på deras mer permanenta plats. Solen sken på mig när jag pysslade där ute men helt plötsligt blev det mörkt och himlen öppnade sig.


Det började hagla men efter en liten stund byttes av med regn och efter ytterligare en stund så kom solen med en regnbåge som present eller var det en ursäkt för Aprilvädret?


Med solen kom mina bevingade vänner  fram och nu hade de med sig en speciell gäst. Det är nog ett år sedan som vi sågs sist. Så visst blev jag glad när jag såg att Fru Stenknäck hade hittat hit till oss igen. Hon hade maken med sig men han flög när han fick syn på mig. Jag hoppas att de dyker upp igen så jag får en ny chans att föreviga dem.

Ha det bäst!


tisdag 14 april 2015
Med kamerans hjälp upptäcker jag växterna i vår trädgård på en helt nytt sätt. 
Rabarbern som nu är på väg upp ser ut som.. söt/surt godis ? Den ser liksom lite sockrad ut. Vad tycker ni?

Jag har ännu Rabarber kvar i frysen sen förra året. Jag får se till och äta upp dem innan det är dags för att fylla på med årets skörd.

Ha det bäst!

måndag 13 april 2015

Hyacinterna tid är nu :)

Nu blommar Hyacinterna i vår trädgård. De flesta är lökar som har varit i olika julgrupper under de senaste åren. Några lökarhar jag köpt.
Lökarna från julgrupperna petar jag ned i jorden så fort tjälen har släppt. Första året är de i regel inte så fina men år två så är de som nya.

. De flesta har jag satt i kanten av vår Liguster häck så jag ser dem var gång jag går till/från växthuset men några finns även på baksidan. Jag känner ingen doft pga min allergi näsa men i min fantasi så känner jag dess underbara doft :)

Ha det bäst!

söndag 12 april 2015

Ölfestival :)Så nu är vi på väg hem från Växjö. Vi besökte deras öl festival som gick av staplen igår och vi fann ett par riktigt goda ölsorter bl a Empress och Ängöls kvad.
Det var många besökare och stämning var på topp. Det märks att de som besöker mässan inte är ute efter att bli berusade.
 De vill upptäcka ölen som det hantverk det är. Maten som serverades var superb. Allt som allt så var det en mycket bra anordnad mässa.
Vi ser fram emot nästa år men innan dess blir det Kalmars ölmässa i Augusti.

Ha det bäst!


lördag 11 april 2015Se där! Nu är altanen utanför växthuset oljat. Likaså möblerna. Det gick i bara farten! 
Jag gjorde det sista nu på morgonen med fåglarna som sällskap :)


Nu är det "bara" piffandet kvar. Blommor, plädar och  krims krams ( i lagom dos) ska dit men innan dess så vill jag göra i ordning växthuset och det hinner vi inte med idag eftersom vi ska snart sätta oss i bilen och bege på lite äventyr :)

Ha det bäst!

fredag 10 april 2015

Min favorit olja :)


Solen skiner och jag är ledig. Passar på att olja golvet vid växthuset. Hade som tur vad en skvätt kvar av min favorit olja, Kilsbergen,


Det blir en härlig grå nyans på brädorna. Jag använde den även när vi byggde pumphuset. Se länk
 Jag kommer att använda den överallt i trädgården. En helt klar favorit !

Ha det bäst!

Det händer så mycket nu i våra trädgårdar. Jag kan nästan höra hur det poppar i rabatterna och på träd och buskar. Jag hänger inte riktig med men jag tänker inte påverkas av trädgårdens explosioner. Jag tänker inte rusa igång med allt som bör göras . Jag tänker ta det i min takt. Tänker men ibland misslyckas jag :)

Nu är det ju åter ljust om kvällarna efter att vi har ställt om klockan.  Nu är svårt att sluta vara i trädgården.Innan  omställningen så gick jag in när det blev mörkt...Nu hör man åter igen barnen som undrar om vi inte ska äta snart när klockan närmar sig 19...
Barnen är inte barn längre.A är vuxen och M är ungdom så det borde laga maten åt sin mamma istället för tvärtom, eller hur? Allra helst under denna årstid ;) 

Helgen som kommer ska bjuda på försommar värme enligt tidningen. Perfekt för att tillbringa den i trädgården kan man tycka men det ska inte vi. Inte till 100 % i alla fall. U och jag ska iväg på ett litet mindre "äventyr" som innefattar övernattning och att få smak på ... nyheter (?).  Blir ni nyfikna nu ?
Ni kan vara lugna. Jag kommer att berätta för er efter helgen ;)

Ha det bäst!

tisdag 7 april 2015

Fallskärmsranka `Ceropegia sandersonii´
För några år sedan hade jag en Fallskärms ranka. Den lyckades jag ta död på. Jag letade länge efter en ny men det var inte förrän i Oktober förra året som jag sprang på den i vår blomsterhandel här i "byn".Självklart så fick den följa med mig hem.

Då, när jag köpte den så var den full av små prickiga fallskärmar. När de vissnade en efter en så var jag nästan säker på att nu är det kört igen..Så fel jag hade ;)För några veckor sedan fick jag se att den började växa och den växte snabbt! Rankorna har jag varit tvungen att ha koll på var dag så de håller sig på spaljen .


När jag skulle vattna den idag så fick jag se att den åter har börjat blomma.
Ett fånigt leende kom över mina läppar. Så glad jag kan bli för "bara" en liten fallskärm :)


Om ni vill veta mer om denna krukväxt så kan jag rekommendera er att gå in på denna länk där  får ni mer information om bland annat skötsel.

Nu ska jag fortsätta fylla min lediga dag.

Ha det bäst!


måndag 6 april 2015

Några av mina bevingade vänner :)

Jag kan sitta/stå och titta på fåglarna i trädgården länge. Gillar att de gillar att vara i vår trädgård. Jag lockar dem året runt med mat och i år visade sig Steglitsen hos oss för första gången :)

Förra året byggde min pappa en holk som vi satte upp så att vi skulle se den. Det har ännu inte dykt upp någon hyresgäst trots förra årets annons :)
Jag ska kanske lägga ut den på nytt så att fler se den? Jag tror att felet är att den är alldeles för ny och det var väl inte så bra att pappa målade den..
Jag får smutsa ned den lite,kanske slipa på den och sedan lägga lite mysigt bo material i den så kanske den blir alldeles, alldeles oemotståndlig :)

Ha det bäst!

lördag 4 april 2015

Månadens bild: April 2015


April månad och nu har det hänt lite sedan förra månaden. Vill ni redan nu  jämföra mellan bilderna  så kika ni in här.

Det var väl under "vårningen" som det mesta hände.Makens syster med make var här och hjälpte till. Vädret var inte det bästa då (se länken "vårningen") men vi hann med en hel del innan fingrarna var stela av köld...

Träden blev beskurna. Äppelträdet till vänster om lusthuset fick en mer naturlig beskärning medans  prydnads plommon träden fick en mycket hårdare beskärning...

Kändes hårt men var tyvärr nödvändig. Grenarna var så pass ruttna att de trillade ned när det blåste lite hårdare vindar. De träden planterades någon gång i slutet av 70- talet så de hade gjort sitt.
Jag ville inte ta ned dem helt utan de ska få agera klätter stöd åt de klätter växter som jag har satt där. 
Det blev en känsla av tomhet men jag hoppas att det kommer kännas bättre när växterna börjar slingra sig upp i topparna. Jag kan se framför mig att det kommer att bli så bra! Hoppas jag...

Jag klippte även ned Havtornet. Det hade dragit iväg på höjden och jag vill att det ska vara lätt att sköta om dem. Vill slippa stå på stegar. Det är även därför som Äppelträdet klipptes ned så lågt. Jag vill kunna stå på marken och plocka äpplen. Varför krångla till det?

Rabatterna är rensade och kantade.Perennerna nedklippta och gräsmattan börjar bli grön. 

Rosorna i den upphöjda rabatten till höger i bild har nu fått små fina blad. Suget efter att börja klippa ned dem finns men  jag får hia mig ett litet tag till. Jag vill att de ska komma igång lite mer innan jag tar fram sekatören men i mitten av April är det klippt för dem. Pervioskan klipptes ned ooch jag såg att det var liv i den. Vår mörka Fläder har tjocka knoppar som håller på att slå ut. Känner bara ren glädje när jag ser allt som sker i trädgården . Det är en härlig tid nu och det gäller att njuta av var stund. Så nu tänker jag bege mig ut i solen.

Ha en fortsatt skön Påsk helg!


fredag 3 april 2015


Jag önskar er alla en riktigt skön Påsk helg. Njut av er ledighet. Misstänker att ni är många som kommer får smutsiga händer och avbrutna naglar ;)
Passar även på att tacka er som följer mitt trädgårds liv här på bloggen och bloggens FB sida. Era kommentarer värmer mitt hjärta :)

Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...