#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

måndag 29 september 2014

Ölands skördefest 2014

Vi hade en riktigt skön helg på Ölands skördefest. Den började på Lördagen då vi packade vagnen och åkte  upp till Kapelludden i Borgholm .
När lunchen hade intagits så begav vi oss till Norra Öland för att upptäcka skördefesten där. Det fanns många mysiga ställen men
Kalvhagen i Södvik blev nog min favorit för året. Atmosfären var på topp ! Mysig miljö, god mat.. ja det var riktigt härligt att gå runt där.
.
Föra är också värt att nämna. Där finns en mysig trädgård men även så ligger  Ölandsro där och de hade kladdkake buffe´ (mums) och så serverade de Kolbulle. Det var en första gångs upplevelse för oss, att  smaka denna kolbulle och vi blev förvånade att det var faktiskt rätt så gott. U började prata om att det här kan man ju ha som förrätt när vi grillar ute i vinter. Det kan bli en "kul grej" så varför inte. Det är ju inte så värst avancerat att göra så.

 Som sagt vad så  var vi  på många trevliga ställen men fram emot kvällen åkte vi tillbaka till Borgholm och där möttes vi upp av goda vänner. 
Vi strosade runt i "byn" en stund innan vi bestämde oss för  vart vi skulle äta. Vi hamnade till slut på en uteservering vid torget och där ifrån såg vi fyrverkerierna som sköts upp i hamnen. Hög mys nivå vill jag lova. Vi hade sådan tur att vädret var  som det var. Inte för kallt, inget regn, blåsten lugnade sig så det kunde inte vara så mycket bättre. Framåt midnatt kröp vi nöjda och trötta ner i våra sängar i husvagnen.

När vi vaknade på Söndagen så var vi lite oroliga att det skulle vara milslånga köer när vi skulle åka hem  men det var inte så farligt. Det stoppade upp lite på bron men vad gjorde väl det när vi fick syn på en säl som låg o vilade sig på en sten mitt i sundet. Hade det inte varit kö så hade vi säkert missat den :)

Ha det bäst!PS.För er som vill se vår skördefest runda från 2013 kan gå in här DS
onsdag 24 september 2014

En liten nöt att knäcka ;)

Ja, vad tror ni att det är? Trollhassel?Ormhassel?Jag har inte en aning hur man ser skillnad på dessa Hasslar.
 Av en ren slump så fick jag se att den hade nötter i år. Det har den inte haft förut. Går de att äta tror ni? Vad är det som är pånedersta bilden? Blommor eller nötter på g ?

Jag hoppas att det finns någon av er som läser detta som  är något av en "Hassel expert" så jag kan få svar på mina frågor :)

Ha det bäst!

måndag 22 september 2014

Dahlia ´Pastel Florant

 ´
Jag gillar verkligen Dahlior men jag är så usel på att komma ihåg att gräva upp knölarna i tid och att sedan förvarar dem rätt.


Så hos mig blir oftast Dahliorna ettåriga .Trots detta så kunde jag inte motstå denna Skönhet när jag såg henne så det blev en knöl i år.


Jag tycker att den är så vacker så jag är "skyldig" att göra ett försök att övervintra henne.
Vad jag förstår så ska de stå ute till att första frosten har varit och att då är det bråttom att ta upp dem. Skaka av jorden och sedan då ? Jag har som sagt vad inte lyckats innan så jag hoppas att ni som läser vill delge mig av era bästa tips :)

Ha det bäst!

fredag 19 september 2014

MorötterNär barnen var små så ville de att vi skulle så morötter. Trädgårdslandet grävdes ut så de skulle få plats och rader efter rader såddes och inget kom upp. Nja, inget kanske är väl fel och säga. Det kom lite blast med en extremt trådsmal morot under. Så  blev det flera år i rad och till slut så tröttnade vi . Sådde inte morötter på flera år förränsi år när tonårsbarnen grymtade att de ville ha det.  Tja varför inte.Jag gick in på datorn och på Impecta .Där fanns en hel del sorter och jag visste inte alls vad jag skulle ta. Mina tidigare erfarenheter hjälpte mig ju inte så att säga.. Tillslut så blev det en påse med sorten

 MOROT F1 'RESISTAFLY' 


Nu har vi inget "vanligt" trädgårdsland längre utan nu sår vi betongrör. Jag vet inte om det var därför som vi fick morötter i år eller inte men morötter fick vi :

När jag tittar på bilden som är på fröpåsen så ser de på påsen inte alls likadana som mina.. De på påsen är långa och slanka. Mina är små och knubbiga.Undrar varför ? Kanske någon här som har någon teori. Inte för att det spelar någon större roll för de smakar ljuvligt men jag är allt lite nyfiken på orsaken.


Jag har rensat rören och lukat upp jorden. Så nu är det stora tomma ytor och  det känn lite "bortkastat"  Skulle vilja fylla den med något. Vet inte med vad. Höstsådd är inget som jag har gjort innan.Höst sår ni något? Vad för något i så fall? Tar tacksamt emot tips.


Ha nu en riktigt skön helg!
torsdag 18 september 2014

Höstsilverax (Actaea simplex 'Brunette')
Jag konstaterar var dag att jag har ingen vidare Höst trädgård. Det är inte mycket som blommar här vid denna årstiden MEN nu har Höstsilveraxet `Brunette`börjat slå ut sina små, vita, doftande blommor. Jag kommer på mig själv att jag står ofta där och sniffar :)

Det verkar bli ännu en skön sen sommar dag idag . Solen skiner och temperaturen höjs för var timme så det lär bli ännu en mys dag i trädgården idag.Skönt att "slippa" stå inne med stryktvätten en dag som denna. Den får vänta tills regnet och rusket kommer.

Ha det bäst!

onsdag 17 september 2014

Idag fick jag tummen ur....I Maj så flyttade jag vårt kryddland. Det som blev kvar av det ser ni på bilden här ovan. En halvöppen yta med smultron revor, ogräs m.m. Ser inte så mysigt ut precis.

Visioner för denna lilla plätt fanns det gott om redan från början men det blev aldrig av. Kan skylla på värmen men det känns inte riktigt rätt. Jag har helt enkelt prioriterat andra saker. Så är det men idag så högg jag tag i spaden :)


Jag grävde och rensade bort en hel del ogräs, revor och rötter (från vad?) innan jag kunde jämna ut ytan och sedan lägga ut ett tjockt lager med tidningspapper. det känns lättare att gräva ned tidningarna än att ta de till återvinningen ;) Skämt å sido, har gjort så här i många år och det håller ogräset borta väldigt bra. 

Eftersom vi har ett "litet" projekt på gång( ja, vi har alltid nåt på gång)  där grus redan  ligger och ska tas bort så var det "bara" att flytta det hit,till denna plätt. Allt kommer till användning på något sätt.


Så där! Nu börjar det bli klart. En ny skiva till symaskinsunderredet skall göras men fram till dess får plattor duga. Som ni ser så fann jag en del sten i modell större. Vart vi än gräver på tomten så säger det "klonk". Oftast är det inte bara spaden som används vid grävning. Spettet kommer ofta fram.


Lite plock och pyssel är kvar att göra men det får vänta. Ska snart bege mig på Fack möte.

Om ni är nyfikna på det nya kryddlandet så kan ni se det här.

Ha det bäst!


tisdag 16 september 2014


Min lediga dag förvandlades till en arbetsdag så det blev ingen Chilisylt gjord idag. Däremot så blev det ett besök på Blomsterlandet på vägen hem från jobbet.

Jag köpte Perenn Ljung, Prydnads kål och Silvernjurvinda . Dessa satte jag ned i "min mans" zink balja och Voila, en enkel, snygg höst plantering har blivit gjord :)


Ha det bäst!

söndag 14 september 2014

Chili


Jag har ett par Chili plantor i växthuset och jag har ingen aning om hur de ska användas på bästa sätt. Det känns som jag famlar runt i ett mörker..
Jag har funderingar på att skaffa mig en tork så jag kan torka för att sedan mala ner dem och använda som krydda. Vad tror ni om det?

 Idag kommer i alla fall några hackas ner och hamna på en plåt tillsammans med smakstarka korvar, potatis, broccoli m.m. Sedan åker de in i ugnen tills allt är klart. Enkelt och gott men
jag vill lära mig fler sätt som dessa kan användas på så jag satte mig ned vid datorn och surfade runt ett tag. Till slut så hamnade jag på Bloggen Trädgårdssurr och där fanns ett recept på Chilisylt. Har aldrig hört talas om det innan men det låter så spännande så det får bli
Tisdagens (ledig dag) aktivitet .


Nigella Lawsons chilisylt
Ger ca 1,5 liter sylt.
150 gram röd chili
150 gram röd paprika
6 dl äppelcidervinäger
1 kg syltsocker
Finhacka chilin och paprikan i matberedare. (tillsätt chilin först och sedan paprikan). Lägg sockret och vinäger i en stor gryta och låt sockret smälta på svag värme. Tillsätt chilihacket när sockret har smält och låt det koka i ca 15 minuter. Skumma. Ta grytan från värmen och låt den stå i ca 45 minuter innan sylten hälls upp på väl rengjorda burkar. Sylten är hållbar i ett år, men öppnad burk bör ätas upp inom ungefär en månad.


Ha det bäst!

fredag 12 september 2014

Hur gör ni?

  
 I natt var det inte så kallt ute men Pelargonerna som har stått ute har fått mellan landa i växthuset innan de ska...Ja, vart ska de sen? Ska jag ställa dem inne i fönstret och behandla dem som vilken krukväxt som helst eller..


.. ska jag ställa undan dem och "glömma bort" dem eller ska jag...? 

Hur gör ni? Jag gillar verkligen Pelargoner och skulle så gärna vilja ha fler sorter men har inte vågat köpa på mig fler eftersom jag inte vet hur man bör övervintra dem.
En dam som jag går till på jobbet berättade att hon tog upp dem ur krukorna och skakade av jorden och hängde upp dem tills det var dags att sätta dem i jorden på våren igen. Praktiskt på så sätt att det tar knappt ingen plats men i mina öron låter det alldeles för krångligt för mig. Är det nu så att ni sitter inne med ett smidigt och fungerande övervintrings sätt så tar jag tacksamt emot det :)

Ha nu en riktigt skön helg !


torsdag 11 september 2014

Förväntningarna var höga.Att jag aldrig lär mig. Jag måste lära mig att ta dagen som den kommer och inte ha för höga förväntningar. Jag blir ju så besviken när det inte blir som jag har tänkt...

För precis en vecka sedan fyllde jag år och min man brukar då packa in mig i bilen och så åker vi iväg ett par dagar. Bara han och jag, inga barn. 


Det blev således en tripp i år med. Vi åkte mot Skåne och Helsingborg och jag var helt väck.. Så trött i kroppen så det är först nu idag (när jag redigerar bilderna) som jag riktigt vet hur set såg ut i Sofiero när vi var där..


Efter besöket på Sofiero så åkte vi tvärs över Skåne och landade i Åhus. Vi skulle övernatta på deras gästgiveri som ligger alldeles  vid hamninloppet. Vi fick ett rum med en riktig fin utsikt över vattnet.
Efter uppackning och uppfräschning så gick vi ner till restaurangen och där åt vi en jättegod tre rätters middag.

När vi vaknade dagen efter så strosade vi runt i Åhus. Det är en liten mysig stad med små pärlor här och där.Är man det minsta intresserad av inredning så ska ni absolut gå till Percy Design . Så mycket fina saker det fanns där och mycket trevlig personal. Som sagt vad, ett "måste-besök" :)

Framåt lunch så var det dags att bege sig hemåt. Det började suga i magen så det blev ett lunch stopp i Ronneby och där fann vi ännu ett nytt favorit ställe!


När vi parkerade bilen vid Brunns parken så hade vi inte en aning om vart vi skulle gå för att luncha. Tur för oss  så dök det upp ett gäng kvinnor som var ute och gick med sina hundar. De såg ut som de var på hemma plan så jag frågade dem vart man skulle gå för att luncha. Det blev ett snabbt svar; Cafe´Mandeltårtan  är stället man ska gå till och så rätt de hade ! 
Miljön var hur mysig som helst. Inredningen var gammal stil med moderna inslag och den grillade Ciabattan som vi beställde var himmelsk! Wow, hit måste  vi åka igen sa både jag och min man. Ja, inte bara för fiket utan för att upptäcka omgivningarna runt Brunnsparken och Ronneby i sig. 

Innan vi for hem så blev det ett besök i butiken Trädgård & Design Exklusiv. Min man kom ut där ifrån med en Zinkbalja. Vi får se vad som hamnar där i. Blommor, vatten...?

Lördag eftermiddag/kväll kom vi hem och jag däckade. Har varit hemma från jobbet sen dess.Trots att det inte blev som jag (vi) önskade så är jag glad över att vi åkte iväg och att min man stod ut med att ha en "tröttfis" med sig i hasorna och utan att bli irriterad på mig.

Jag hoppas att jag blir piggare snart så jag kan  bjuda igen till honom på något sätt .

Nu ska jag gå ut i trädgården och njuta av dagens solstrålar.

Ha det bäst och ta hand om varandra!

 


torsdag 4 september 2014

Höst?
Gick precis min lilla morgonpromenad och fångades upp av Vildvinets lianer. Jag tittade upp och fick se att bladen har bytt om till Höst "garderoben ".Rött grön t och orange. Är färgerna som gäller nu. Hur läckert som helst ! 
Jag ska nu fortsätta min lilla runda och se om fler har "bytt om" ;)


Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...