#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

onsdag 30 april 2014

Lavendel

Lavendel kan man ,i mitt tycke, aldrig få för mycket av. Så när jag fick se plantorna utanför Netto så kunde jag inte hålla mig, trots att de inte var i topp skick.
Netto har ännu inte kommit på att växter behöver vatten. Har påpekat detta flera gånger men deras minne verkar vara si så där när det gäller vattning i alla fall. 
Lavendel är tåliga växter så de kommer ta sig när de hamnar i jorden och får vatten. vita och blå är dessa. Jag har inga vita sen tidigare så det blir spännande o se dessa när de blommar.

Avslutar med att önska er en skön valborg :)

Ingen vidare bra bild men så kan det bli när man fotar med "plattan" ;)

tisdag 29 april 2014

" Rädda bebisar "


Igår eftermiddag var det aktion "rädda Allium bebisar" som gällde.
Allium bollarna som jag har haft i min rabatt har frö sått sig rikligt. Det är v ä l d i g t  lätt att missta de gräslöksliknande bladen som ogräs men gör inte det !


Utan flytta dem i stället till en plats där de kommer  till sin rätt.Det tar ett par år innan de blommar men när de väl gör det så kommer i alla fall jag vara glad att jag tog tag i spaden och flyttade på dem :)


Mina hamnade här , under vår uppstammade Syren. Jag kan redan nu föreställa mig om hur bra det blir :med ett lila bollhav där under, kan ni ? :)

Ha det bäst!

måndag 28 april 2014

Underbara helg !

Solen har skinit över oss och temperaturen har varit helt underbar under hela helgen. Äntligen skulle U och jag få egentid. Kan knappt minnas när det hände senast. Vi åkte Växjö och barnen var med kompisar på hemmaplan.


 Innan Växjö färden så hämtade jag ut ett paket från Odla.nu. Det hade legat i affären sen i Fredags så jag var lite orolig att plantorna skulle ha  tagit stryk av detta..
När jag öppnade paketet så blev jag lugn. De var så fina som de brukar vara när jag beställer där i från.

Vi hade bråttom iväg så det blev lite av en stress plantering. Fram med krukor och jord och ner med dem. U skötte vattningen och sen begav vi oss iväg.

Paketet innehöll följande;
Alunrot ´Blackberry Jam´
Alunrot ´Creme Brúleé ´
Choklad mynta
Choklad skära ´Chocamocha´
Palettblad ´Black Prince´
Palettblad ´Brons Age´
Penningblad ´Goldilocks`


Vad gjorde då jag och U i Växjö? Jo vi var på Ölfestival. Hur trevligt som helst och mycket bra organiserat !
.De hade olika ölprovningar/föreläsningar där man fick smaka och lära sig mer om olika goda öl. Vi gick på den Humledriva provningen . 
Ojoj, en av dem som vi smakade på där föll jag för riktigt ordentligt, Kolsvart Lakrits IPA.  Kul när man hittar nya favoriter :)


 Det var en hel del bryggerier där och man gick runt med sitt glas och fick öl i det i utbyte av kuponger. Behöver jag säga att stämningen bland de ca 500 besökarna bara blev bättre och bättre ju längre kvällen gick? Undra varför...?;)


Jag har tur som är ledig idag för då kan jag gå ut och se vad jag har missat i trädgården.Misstänker att det är en del. Jag såg bland annat att Spirea busken hann slå ut medans vi var borta i ett h e l t dygn. Snacka om att det går fort nu. Det gäller att hänga med nu så ha en fortsatt bra Måndag, mig hittar ni liggandes i rabatterna :)lördag 26 april 2014

Självlysande buske,finns det? Tydligen.. ;)


Igår, straxt efter 19:00, satt vi på vår altan och åt middag. Jag blev mäkta förvånad när jag tittade ut och så det här. 
Trädgården låg i ett dunkel men inte Havtornet. Solens sista strålar träffade bara den och det gjorde att den blev nästan "självlysande ". Ett litet "mirakel", här, i vår lilla trädgård . Det kunde man inte tro ;)En effekt som jag inte hade räknat med men blev lycklig när jag såg den . Någon minut senare så gick solen ner och Havtornet föll in i dunklet med resten av trädgården.

Ha en skön helg och håll ögonen öppna. För vem vet vart nästan "mirakel" sker ? :)fredag 25 april 2014

Kvalitets tid.Sonen ville ha med mig in till stan idag på förmiddagen för att leta rätt på en jacka .Ett sådant erbjudande får man allt för sällan nu för tiden så det gick inte att tacka nej till det.
 Vi hade tur att hitta det han ville ha rätt så fort men men vi strosade runt där inne ett tag innan vi åkte hem.


Vi konstaterade (ännu en gång ) att  Kalmar är en riktigt vacker stad med sina olika byggnader. Stannar man till och tittar uppåt på byggnaderna så ser man otroliga utsmyckningar !


Vi brukar leka turister i vår egna stad någon dag på sommaren. Vi har varit på Länsmuseet på guidade turer och på slottet. Gått i stadsparken och läst på var skylt som finns där som berättar om dess historia. Vi har lärt oss så mycket som vi inte hade en aning om. Det vi inte har gjort är att gå en stadsvandring . Får se om vi får tillfälle för det. Jag vill gärna lära känna min "egna" stad. Hur duktiga är ni på er stads historia ?


När vi kom hem så bakade dottern och jag Kladdkakor. Den ljuvliga doften fyller huset :) 


Det är härligt att få kvalitets tid med barnen och ikväll får jag en stunds egen tid också. Jag ska iväg och klippa mig. Det är verkligen välbehövligt. Känns som om jag har en tjock vinter mössa på huvudet och det är inte skönt nu när det börjar bli varmt..

En perfekt avslutning på dagen vore ett glas rödvin i växthuset med U eller en god öl framför eldkorgen. Vi får se vad det blir.

Ta hand om varandra ! :)

onsdag 23 april 2014

Trist!

Så otroligt trist att man kan gå från att känna att man orkar hålla (nästan) "fullt ös" till att orka typ "nada" , från en dag till en annan :(

I helgen som var tog jag omedvetna pauser OCH så sov jag längre. Tog till och med en middags lur någon av dagarna.Det är förklaringen varför jag orkade med så mycket men nu är det kört. När klockan ringer 05:10 så suger madrassen fast mig och det är sååå svårt att komma upp!
Kommer på mig själv på jobbet att jag sitter bara och tittar rakt ut i luften ibland. 
Undra hur det blir när gräset blommar? Är än värre allergisk mot det.... :S


Nä, nu får det vara slut gnällt. Jag orkade ju ta en tur i trädgården nu när jag kom hem OCH blogga, så det kan inte vara så farligt ;)
När jag tog min tur så tittade jag till våra Vindruvor. Vi har en på Friland och en i växthuset. Det syns en liten skillnad mellan de båda men inte allt för stor skillnad, eller hur? Det är första året som den på friland ser så här fin ut. Hoppas den orkar ge oss några druvor i år !


Dessa häftiga kottar sitter på våra.. Ja, vet ni vad det är för träd ? Det är en Sälg som heter..


..

....Eukalyptusvide.Visst är kottarna häftiga? Verkligen ett träd som jag kan rekommendera.  Var bara lite aktiv med sekatören på våren. Det behövs klippas in för att få en fin form.

Nu ska jag sätta mig i soffan med den nya tidningen från AoT. Undrar hur många sidor som jag hinner titta på innan ögonlocken faller...

Ha det bäst!

måndag 21 april 2014

Nu ryker staketet!

-

Staketet på framsidan rivs nu, bit för bit.


Tujjan som vi har planterat framför det har nu växt till sig tillräckligt för att vi ska känna oss bekväma trots att staketet är borta


Den här sidan ligger mot väster så staketet har gett skydd mot eftermiddags solen men man kan se att Tujjan har inte tyckt om att staketet har varit där. Den är lite tilltufsad och gles. Glesheten beror på att jag har inte kommit åt och klippa men det gör jag nu .


En perenn Blåklint fann vi när staketet föll. Vi fick en planta av den av våra grannar när vi flyttade in i huset för 14 år sedan. Jag vet inte hur den har hamnat här men den ska få en bättre plats nu.


Tro nu inte att staketet åker till tippen. Nä, då, det återanvänds till bland annat till Ros stigen. Så nu växer gången fram. Sakta men säkert :)

Det kommer att kännas tungt att gå till jobbet i morgon efter att ha varit ledig i ett par dagar men jag har bara tre arbetsdagar tills jag är ledig igen så det ska jag nog klara.

Ha det bäst !

söndag 20 april 2014


I går kväll kom grannen över till oss med en flaska "bubbel". Jag har inte varit så förtjust i det innan men han har lärt mig att uppskatta denna dryck. Tack för det ! :)

Grillning och god dryck med trevligt sällskap gjorde Påsk aftonen riktigt trevlig.


U var lite seg idag (undrar varför?) men vi har båda jobbat på bra i trädgården.
U klippte gräset och det blev så fint. Den behöver lite näring men det får bli till nästa helg.


U har på börjat brädläggningen av Ros stigen. Fortsättning följer ;)


Hyacinterna vid Ligusterhäcken blommar för fullt nu. U tycker att det ser för "pensionärsaktigt" (vad han nu menar med det)ut. Det tycker i alla fall inte jag. Det är härligt med färg .Allra helst nu . Det har varit färglöst länge nu så nu är suget efter färg stort.


Vi har flyttat Murgröna till vind/insynsskyddet. Vi hade plantor i "damm rabatten" och dessa var så stora så de fyllde ut näten väldigt bra.Det börjar bli i ordning här nu men bakom växthuset råder ännu...


..KAOS! 
Krukor, plattor, tegelstenar, hinkar ligger huller om buller. I bakkanten finns det en kompost. Ni ser den knappt på bilden men bakom de vita näten till höger om den blå vatten tunnan står den. 

Jag har köpt ett kompostnät till så jag kan ha två stycken men jag vet ännu inte vart de ska vara. Ja, att de ska var bakom växthuset, det vet jag men hur de ska placeras på bästa sätt vet jag inte.


Problemet är att det är rätt så mycket ogräs i denna hörnan. Bränn nässlor och annat som sprider sig villigt. Jag antar att detta måste tas bort innan jag kan starta om med komposterandet. Det kommer att ta tid men det får det lov att göra.


Här ser ni den "berömda" häcken. Den som gjorde att vi byggde insyns/vind skyddet. Den är verkligen inte vacker. Här har jag rensat, klippt och sågat.


Häcken består av Berberis, vildrosor och denna gulla växt som jag inte visste namnet på men trädgårds vännerna på Facebook berättade snabbt att det är en Mahonia. Dess bär kan man tydligen göra sylt/marmelad av. En nyhet för mig som gjorde att min första tanke för utrotning ändrades till att behålla dem.


Nu ska jag gå ut och sätta mig och njuta av solen innan den försvinner bakom grannarnas tak.

Ha det bäst!

lördag 19 april 2014

Här kommer bilder från projekt...


... "rosen stig" .

Oj, oj, oj vad mycket det är kvar att göra! Växter ska flyttas, det ska grävas OCH snickras. Ja,ni får självklart följa med under projektets gång för jag kommer följa upp med inlägg eftersom.

Ha det bäst!

fredag 18 april 2014

Långfredag 2014


Det var gott att komma hem efter jobbet och grilla korv. Korv tröttnar jag aldrig på. Det behöver inte vara så avancerad för att jag ska bli nöjd :)


Igår var vi och firade en tonåring. Hans föräldrar har en mysig trädgård med fina växter i. Igår föll min blick på denna Primulan. Sådan stark , violett färg så det gick inte att missa den. Det slutade med att en bit av den fick följa med mig hem. Nu står den i Smultronställets rabatt. Där finns även ...


... Kungsängs liljorna med sina rutiga klockor. . Jag har flest lila med några vita finns det också.

 Lejonhjärta finns här också. När jag tar ett steg tillbaka och tittar på rabatten så ser jag att den går i lila och vita färger.Tulpaner som är lila är på gång och Allium bollar dyker upp här och var. Jag har ingen aning om vilka färger det blir på dem men vita eller lila blir de nog. De finns väl inte i några andra färger, eller?
På något sätt så har jag haft en tanke om rabatten fast att jag inte trodde det. Det ska bli spännande och se den utvecklas.

Grå klocklilja
 Den här söta klockan är också lila men den står på ett helt annat ställe i trädgården. Den står i en del av trädgården som är under förändring...


Den här bilden la jag ut på bloggens Facebook sida för några dagar sedan. Ni var några då som gissade vad vi håller på med. 
Jag tänker inte avslöja något mer idag men i morgon kommer ni få se fler bilder från detta "påhitt" :)

Ha en fortsatt skön Långfredag !

torsdag 17 april 2014

Solsidan

 2012 gjordes en större öppning  i vardagsrummet där vi redan hade ett fönster. Det sattes in pardörrar och Solsidan kom till. En uteplats som ligger i söderläge och ännu är under uppbyggnad...
Solsidan ligger nära växthuset och köks trädgården som ni ser på (den mindre bra) bilden här ovan.Det är dessa dörrar som vi springer i mest så nu.Det har blivit den mest själv klara sidan att tillbringa mest tid på när  vi är lediga .

Jag ska försöka hålla mig till olika teman i år på våra uteplatser (önska mig lycka till) och här på Solsidan blir det Medelhav. Olivträd ( redan planterad i trä tunnan), Lavendel, Pelargoner och växter med starka färger och dofter ska få husera här i sommar. Vad tror ni om det? Har ni några fler växtförslag med Medelhavs känsla i sig så tar jag tacksamt emot dessa.


På lediga morgnar så sitter vi här och dricker vårt morgon kaffet och på kvällen så tänder vi Oljelampan och eldkorgen och  bara myser. Livs kvalité på hög nivå, enligt mig .Jag vågar nog säga att detta är  min favoritplats här i trädgården. Just  nu i alla fall ;)

Avslutar med att önska er alla en skön OCH glad Påsk !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...