#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (121) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (11) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (65) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (22) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (260) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (27) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

söndag 30 mars 2014

Ett avslöjande !Bilden här ovan är från 2011 men det som jag ska avslöja finns även med på denna bild men det syns inte... 
Jag har något som jag tror att alla vi trädgårdsmänniskor har fast vi vill gärna inte erkänna det eller rättare sagt, vi gör allt för att dölja  det.
Mitt, har varit dolt för allmänheten rätt så länge men igår avslöjades det eftersom "projekt vind/insyns skydd-vid-köksträdgården" tog fart. Vi tyckte att det var lika bra att köra på igår medans vi hade lite extra trädgårdshjälp. Här kan ni se min "vision"
För att kunna börja bygga så var vi tvungna att riva vindskyddet (som ni ser till höger om trä trallen) och det var då det kom fram... 


..ful hörnet!


Ful hörnet består av ett gammalt bord som har fått agera planteringsbord, krukor, jordsäckar, redskap m.m står/ligger huller om buller. 
Här har jag kunnat stå i godan ro och inte bry mig om jag spiller jord eller inte orkar plocka undan efter mig men nu är det slut med det. Här ska det bli ordning och reda !
Jag misstänker att det blir ett par lass till tippen..

Som ni ser så är fyra stolpar på plats och armeringsnät är till klippta. Vi är så glada för att det är ljusare om kvällarna nu så vi kan hinna göra lite i taget när vi kommer hem från våra jobb. Det får ta den tiden som det behöver. Vi har ingen större brådska.


Som kompensation för bilderna på "ful hörnet" så får ni se ett kollage på mina fina Krokusar. Ja, ni ser rätt. En av bilderna visar en helt annan blomma :)

Ha det bäst!lördag 29 mars 2014

Underbara sol!


Idag har jag cyklat omkring med ett fånigt leende på läpparna medans jag jobbade. Tänk att solen kan göra en så glad och piggare.

På vägen hem från jobbet så stannade jag på Blomsterlandet. Jag var inte ensam där idag kan jag berätta.


MÅnga var vi som ville köpa på oss lite vårliga blommor. Jag fick med mig hem tre Pelargoner i härliga färger.Två av dem hamnade på altanen den andre i växthuset.

NÄr jag hade varit hemma en kort stund så dök min mans syster och hennes make upp.


De hade med sig ett riktigt nice rör.. Vad ska vi ha det då till? Ja, det får ni se framöver ;)


Jag fick hjälp i växthuset med att skola om lite småplantor och i mellan åt så blev det en ...


..Jäger eller två.. ;)

Vi har hunnit med en hel del men vad,  får  ni se i morgon.Nu är det käk som gäller.

Ha det bäst 


fredag 28 mars 2014

Högtryck idag men ibland måste man foga sig...

Många kvinnor önskar sig kläder, smycken, parfymer m.m. Jag önskar mig en högtryckstvätt. Inte nog med att man kan skala nypotatisen med den på a´la Per Morberg sätt man har ju sådan nytta av den i trädgården!

Jag har ändå turen att min pappa har en högtryckstvätt och han brukar komma förbi med den på våren och idag var det dags.Trätrallarna vid växthuset och vid tvättstugan blev som nya igen. Jag har inte oljat in dem förut men det blir det nog i år för nu har jag hittat den rätta nyansen på oljan.


Plattorna vid ytterdörren fick sig också en omgång.De såg inte så skitiga ut men det var de..


Efter högtrycken så fick jag ta fram fog sanden. Det gick inte åt så mycket så det gick rätts å fort att foga.
Även våra trämöbler fick sig en omgång av högtrycken. Välbehövligt även där, vill jag lova!


Jag har sagt det förr men om ni har plattsättning så måste ni skaffa en fog rensare/borste. Ni ser den på bilden ovan där den ligger på fog sands påsen.

Det var min syster som sa att jag var tvungen att skaffa en sådan när vi la plattorna. Hon hade så rätt i det. Det borde vara standard att det följde med en sådan med stenarna. Nja, förstår att det inte funkar så men den är sååå bra :)


Dagen har varit hur skön som helst. Känner mig sjukt nöjd med det som vi har gjort skulle vilja göra mer men till slut så måste man inse att det är dags att lugna ner/foga sig.Kroppen ska ju hålla hela helgen. Ska jobba men lite annat ska helgen fyllas ut med..
En sak är säker; Jag lär inte bli svår vaggad ikväll.

Extra bonus denna dag var att jag fick umgås med min"pälsige" vän. Hon höll oss sällskap och såg till att saker och ting blev gjort på rätt sätt ;)

NU har vi helgen framför oss. Jag hoppas att den blir skön för er alla.

Ha det bäst!

onsdag 26 mars 2014

Fyra det var, två blev det kvar..

Det var nu ett par veckor sedan som jag gjorde mitt försök att väcka upp de få Pelargonerna som jag hade kvar från förra året. Här kan ni se det blogginlägget.

Jag hade fyra stycken som hade fått övervintra på altanen. Dessa planterade jag om i ny härlig jord. Placerade dem sedan vid dörrarna i vardagsrummet.

 
Resultatet blev 50/50. Två tog sig och två gav upp.
Den större, som är upp stammad har till och med ett par knoppar :)
Den får allt stå kvar här inne ett tag till innan den hamnar åter på altanen. Vädret är ännu rätt så nyckfullt. .Idag är det soligt och skönt men igår hade vi full storm med inslag av hagel/snö  :S
I helgen ska jag jobba men ett besök på Blomsterlandet måste jag klämma in. Pelargon "kontot" måste fyllas på igen . Ingen  sommar utan en altan full av Pelargoner , eller hur? :)

Ha det bäst !

söndag 23 mars 2014

Händerna i blöt.


Idag på förmiddagen tog jag tag i mina "nya" krukor. Solen var framme så vad passar då bättre än att stå ute och rengöra dem ?
Skärvorna tar jag var på. De använder jag i botten på krukorna .
Primulan som jag köpte för ett tag sedan börjar se lite moloken ut. Den hamnar snart ute i rabatten.

Ha en fortsatt skön Söndag !

fredag 21 mars 2014

Krukor, krukor, krukor...


 Idag har jag varit effektiv! Kruka efter kruka, tråg efter tråg har fyllts på med jord och fröer och plantor.


 Dagens omskolning:
1. Röd Tages (eftersläntrarna)
2. ? Vet bara att det är någon blomma, spännande.
3. Basilika. Tänk att de doftar redan när de är så små!
4. Flamingo fester. En ynka planta ..

Dagens sådd:
1. Prydnads majs. Oj , vad jag hoppas att jag lyckas med dem !
2. Rödådrad syra
3. Ageratum 'Dwarf Ball mixed'
4. Sommar Aster 'Pompon violet'. En lila skönhet. Sparade halva påsen för direktsådd i Maj.
5. Papegojamarant 'Perfecta'. 500 st , ops! :S HUR tänkte jag nu ??
6. Aklejruta ' Thalictrum aquilegiifolium'. Dessa ska kunna stå i växthuset när de är sådda. En stor fördel, för det börjar bli fullt överallt.Konstigt va ? ;)
7.  Luktärter, olika sorter. Hittade påsar från förra året. Får se om det blir något. Sorterna är följande ; 'Blue velvet', 'Swan lake', 'Bijou Mixed'. Låter även dessa få gro i växthuset.

Som ni förstår så går det åt en hel del krukor och det började sina men då dök "kruk-ängeln" upp i form av en kollega från mitt jobb.
Hennes kille skulle slänga krukor och då kom hon att tänka på mig. Ängel eller hur ? :) Tack, ännu en gång!

.


Se där nu kan jag fortsätta att så ock skola om. Har väl ett par påsar kvar som ska ner i jorden..

Ni förstår var jag kommer att göra i helgen men det ska bli en trevlig paus i form av ett kalas också. Jag önskar er alla en trevlig helg!


torsdag 20 mars 2014

Äntligen helg!


Ja, jag vet att det "bara" är Torsdag men för mig som jobbar inom vården så  infaller "helgerna" på lite annorlunda ställen ibland. Denna gång har jag sådan tur att jag är lååång ledig i tre hela dagar. Underbart!
Starten på dessa dagar går verkligen inte att klaga på. När jag slutade mitt arbetspass idag så sken solen och den värmde så pass att min vinter jacka åkte av :)


Dessa tre dagar kommer att fyllas ut med återhämtning, trädgårdspyssel, kalas m.m.  Den mesta tiden kommer jag troligen tillbringa med händerna i jordpåsen.Jag ligger lite efter i sådden. Har en hel del påsar som måste sås nu. Hur ligger ni till? Är ni i fas?
Jag vågar ännu inte ha plantorna i växthuset så de får mellan landa på vår altan. Har lättare koll på dem där och tyvärr litar jag inte på växthuset till fullo och vad jag förstår så är jag inte ensam om detta..


Jag har läst på bland annat Facebook att vi är några som har problem med våra växthus när det blåser. Plastskivor och glas rutor blåser sin kos. Vi har haft det likadant. I vintras sa jag till min man att vi river skiten! Det var så jobbigt att sitta på helspänd så fort vinden tog i. Jag vet inte hur många gånger som vi har fått hämta plastskivorna från växthustaket inne hos grannen. Pinsamt OCH otäckt. Grannarna kan ju faktiskt träffas av dessa eller så kan de göra skada på annat sätt.
Har varit nära att ringa Willab och be om råd men det tog emot eftersom vi inte har haft så positiva erfarenheter när vi tidigare har ringt dem... Långsint, jag? Nä... ;)

Med mottot; "bra kvinna/man reder sig själv", så åkte vi och köpte Silikon.
Så nu  är det "silikonat" och extra klämmor är ditsatta och än så länge ( peppar, peppar..) så sitter de där de ska. 
Blir fortfarande nojig när vinden tar i men viljan att ha växthuset kvar är ännu så länge så stark att jag "kämpar på "ett tag till.Knopparna sväller överallt i trädgården nu. Tog en lite sväng idag och fick se att det blir kanske några äpplen i år. Åren som har varit har inte varit givmilda men hoppas på att vi ska få ihop till en äpple paj i år i alla fall.

Jag hoppas att solen skiner på er och att ni har möjligheten att njuta av den, Ha det bäst!

onsdag 19 mars 2014

"Det är okej att sno"

Så inleder Viveca Ljungström sin krönika i tidningen Fixa Vår. När jag läste krönikan så tolkade jag det som att det är ok att kolla in andras trädgårdar och sno de idéer man tycker om och göra om dem till "sina". Gissa om jag blev glad när jag läste det! Varför då? Undrar ni säkert. Jo, det är så att det blev att jag köpte en trädgårdsodling på bok rean. Boken som jag köpte var denna.


Titel: Nya trädgårdens rum
Författare: Christel Kvant & Heidi Palmgren

Jag har ännu inte läst något i den men jag bläddrat i den och det var när jag bläddrade i den som jag såg "mitt" växthus. 


Nu var det ju inte mitt växthus utan ett foto av Nadja Hansen och Patrik Holst växthus i Helsingborg. Jag kommer att visa er en bild på vårt växthus så kommer ni förstå varför jag hajade till.


 Ser ni att det finns likheter? Trädäcket, Buxbomen..Bilden här ovan är från 2011 så det har ändrat sig lite sen dess men "grunden" är sig lik. Är ni nyfikna så kikar ni in på denna länk.
Det är inte en slump att likheterna finns där. Jag kommer nu ihåg att jag klippte ut en bild på deras växthus från en trädgårdstidning och satte in den i min inspirations bok och mycket riktigt så finns bilden där i.

Visst är det så att vi snor/lånar från varandra hela tiden? Från när vi besöker trädgårdar/parker, läser tidningar/böcker till att vi surfar runt på nätet. Det är så vi lär oss av varandra och ibland gör det att vi slipper göra misstag :)

Så ut och "sno" av varandra. Det är ju helt okej ;)

Ha det bäst!

måndag 17 mars 2014

I duschen föll allt på plats.


Oj, jag vet inte hur mycket jag har funderat på hur vi ska fixa till insynsskyddet vid köksträdgården. Häcken som vi delar med grannen är en gammal risig Berberis/vildros häck med inslag av olika ogräs. Hålen i den blir bara större och större. Har länge velat klippa ner den men vi har inte tyckt lika om det, grannen och jag.

Nu är det dock slut tänkt! Plötsligen när jag stod i duschen så "sjönk polletten ner". Varför inte fortsätta att använda oss av armeringsmattor som vi har gjort på flera ställen i trädgården? 

Ide´n fanns i mitt huvud men hur skulle jag få min käre man att "se den" ? Kom på att det går ju att rita upp det på datorn . Älskar teknik :)


Reglar, armeringsmatta och lite klätterväxter. Se där, nu är insyns skyddet klart! Tänk om det hade stått färdigt där ute nu. Det gör det ju inte men det kanske kan bli gjort innan sommaren. 

Ha det bäst!

söndag 16 mars 2014

Svinö

Det blir två inlägg idag. Detta som kompensation för att detta är ännu ett inlägg som inte handlar om min trädgård.
Dagen har varit solig men blåsig. Kyliga vindar så suget att vara i trädgården var låg. Vad gör man då?Jo, vi hoppade in i bilen( hela familjen, otroligt men sant) och for iväg till Svinö.


Kartan är lånad här ifrån.Den visar er vad som finns på denna ö Bilder från dagens Svinö besök kommer här.

Svinö ligger delvis under Ölandsbron. Fakta om bron finner ni här.
Det finns badplatser (för människor och hundar) motionsspår och grillplatser på denna ö.

Storskrake

Storskrake

 En mysig ö som är väl värd ett besök.
'
Ha det bäst!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...