#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

söndag 27 oktober 2013

Vilken tur för mig att hösten har bestämt sig för att ge oss lite värme. Det gör att chansen för att vi ska hinna göra klart innan snön är så mycket större.
 +15 grader och sol hade vi idag på förmiddagen så vi passade på att klippa färdigt häcken och rensa upp bakom växthuset. Det är en sak som har hängt över oss ett tag. Vi har inte hunnit klippa häcken på kvällarna i veckan eftersom det har blivit mörkt så fort. Nu är det som sagt gjort så nu är allt det jag hinner med bara en ren bonus.


Det mulnade på framåt lunchtid så då tog jag tag i altanen i stället. Vi är så glada över att ha den.Ett extra rum som vi använder året om. 
Nu så har jag satt in utemöblerna som brukar stå på smultronstället om somrarna. Det blir lite trängre på altanen men det är bara mysigt.


Jag skulle vilja ha en el-kamin här ute. En sådan där som ser nästan ut som en riktig kamin. För några år sedan såg man flera modeller av sådana. Nu, om man ser någon så är de så är de alldeles för små eller så är det sådana där som brinner med gasol.


Så de blir att tända en massa ljus. När vi tänder brasan inne i vardags rummet så sprider den värmen ut på altanen så egentligen är väl inte behovet av en el-kamin så jätte stor men det hade varit mysigt.


Blir det kyligt så har vi en korg med filtar. Jag har märkt att vi är nog lite beroende av filtar. De ligger överallt. Utomhus,växthuset, inomhus, på sängen, soffan. Vi behöver inte leta så värst länge om filtsuget hugger in ;)


Jag tror att katterna trivs allra bäst på altanen av oss alla. De sitter vid altandörren på morgonen och vill komma ut. Finns tydligen inget bättre ställe att sova på enligt dem.
Pelargonerna trivs också bra här på altanen. Pelargoner + inglasad altan =klassiker. Fast det var väl mest Mårbacka pelargoner som mormor hade på sin inglasade altan med spröjsade fönster. Nu finns det otaligt många olika Pelargon sorter. Jag skulle vilja ha fler sorter men jag är för dålig på att övervintra dem. De kan ju tyvärr inte stå här på vår altan hela vintern.
Det brukar bli att jag upptäcker för sent att jag skulle ha flyttat in dem.


Nu ska jag sitta här ute på altanen och se på en film. Perfekt sysselsättning en Söndagseftermiddag som den här.

Ha det bäst!

lördag 26 oktober 2013

Snart 12 år sedan...


..som flyttade in i vårat hus.November månad 2001 och jag hade tappat rösten. Perfekt när man ska dirigera runt människor som bar runt möbler och lådor och ville veta vart de skulle.
Vi trodde aldrig att vi skulle lyckas fylla upp vårt nya, stora hus med möbler. Kom ju bara från en fyr rums lägenhet. Så naivt tänkt av oss ;)

Mitt första trädgårdsminne här i från är att jag räfsade löv första advent (2001). Jag kände mig så lycklig. Det kändes som att jag äntligen hade kommit hem.

Hela första året var en upptäcksresa i trädgården. Vi gjorde en liten hörn rabatt . Det skulle nog föreställa en stenrabatt men när folk undrade vad vi hade begravt där så såg vi också. Det såg mer ut som en minneslund! Haha, så många misstag vi har begått men roligt har vi haft under resans gång :)

Vintern 2002 så satt jag framför datorn och la in alla växter som fanns i trädgården. Jag tog en rabatt i taget. La in en bild på blomman, skrev ner latinska namnet, blommningstid, beskrivning av växten, när/om den ska beskäras osv, osv. Som ni förstår blev det m å n g a  sidor!
Tanken var att jag  skulle skriva ut dem men det blev aldrig så.. Datorn kraschade och hela mitt vinterjobb försvann i cyber rymden !

Det tog många år innan jag ens kunde prata om det. Jag som hade lagt ner hela min själ i detta. 
Vad lärde jag mig då om detta? Jag har INTE köpt en extern hårddisk vilket borde vara det första jag skulle gjort. Nope, jag gick tillbaka till det gamla vanliga, hederliga... papper och penna. 
Köpte mig en anteckningsbok som är mer som en inspirationsbok. Ni har nog sett den i tidigare inlägg. I den skriver/ritar jag upp ideér som dyker upp. Bilder som inspirerar mig hamnar också där i.

Däremot så har jag inte gjort någon växtlogg där i. Jag funderar på om jag ska skaffa mig en annan anteckningsbok till det. Hittade ett tips på FB som jag funderar på att ta efter. Jag la den länken på Helt enkelt hemma hos migs FB-sida. Gå in där om ni är nyfikna. Kan även nämna att på den sidan läggs (förutom blogginläggen) diverse olika uppdateringar om sådant som sker hos mig och som jag tycker är intressant. Ibland kan det ta ett par dagar mellan blogginläggen men då finns det säkert något annat kul, nytt, intressant på Fb-sidan ."Gillar" ni sidan så riskerar ni inte att missa något.

Jag är lite nyfiken på hur ni för logg över er trädgård. Ni kanske inte ens gör det , eller har ni ett fiffigt system/bok ?Berätta gärna !

Min blogg är min trädgårds logg men jag ska skaffa mig en riktig fin anteckningsbok och göra min version av växtlogg. En version som inte kan krascha..

Blommar fortfarande i trädgården.
Någon som vet vad den heter?

Nu ska jag plocka fram trädgårdskläderna. Det är snart dags för vår årliga höstning på Öland hos min mans syster och hennes man. En riktigt trevlig tradition :)

Ha det bäst!
lördag 19 oktober 2013

Melianthus MajorHar nu tagit in min Melianthus Major, Honungsbusken, från växthuset. Har ingen värme i växthuset så det finns inget annat val.Tog tyvärr inte in de andra växterna i tid .Fick se idag att de hade tagit stryk av gårdagens/nattens och morgonens kyla. Hoppas att de piggnar till efter att jag har pysslat om dem.


Honungsbusken fick jag i alla fall in i tid. Står just nu i vardagsrummet men den ska få flytta in i gästrummet så snart vi har fått i ordning där. Det är svalare där så jag tror att den kommer att må bättre av det. Jag "tror" väldigt mycket när det gäller denna växt. Har absolut ingen erfarenhet av denna ... buske. Är det någon av er som läser det här som vet hur man bäst tar hand om den så tar jag tacksamt emot tips!


Doften som den utsöndrar när man rör vid bladen är ingen honungsdoft. Den doftar Jordnötssmör. Mmm, jag har svårt att låta bli att pilla på den :)

Vad jag förstår (efter att surfat runt på nätet) är att den kan tydligen bli ca 2 m hög och att den blommar i Maj-Juli . Enligt några sidor så står det att den kan klara -18. Det är jag v ä l d i g t tveksam till. 
Känns som att jag är inne på rätt spår att ha den inomhus under vintern men som sagt, jag "tror" väldigt mycket om denna härliga växt.

Vart jag har köpt den? Har inte köpt den. Fick den av min kära syster som har dragit upp den från frö. Fröna ska tydligen stratifieras så jag är så tacksam att jag har en syster som har sådant tålamod att göra det.

Nu får ni ha en fortsatt skön helg!
söndag 13 oktober 2013

Bloody Sunday...


Gårdagen var en innehållsrik dag. Var ute i trädgården och plockade av de sista Rosenskärorna. Satte dem i en kruka på vårat smultronställe.


Har tagit frön från dessa. Hoppas att jag lyckas få fram nya till nästa år. Rosenskäran är en av mina " måste-så-varje-år-blomma".

Ett besök på sonens gymnasieskola hann vi med mitt på dagen. Det var gymnasiemässa så han var där för att visa upp vad de gör på hans utbildning för blivande gymnaster och nyfikna föräldrar.
Vi (nyfikna föräldrar) var så glada att vi "fick" komma och se vad han gör i skolan. Jag fick hålla mig i skinnet för att inte skämma ut honom och hans kompis. Det var svårt men jag fick höra sen att jag hade skött mig ;)

Ett besök på Media Markt resulterade att son och jag fick med oss hem attiraljer så vi kan lyssna på musik lite lättare.Älskar tunga paket med medföljande instruktionsböcker. Gillar tekniska prylar , helt enkelt!

Böcker innehåller inga instruktioner men de gillar jag också. En hel kasse fick jag när våra vänner kom och lämnade sin son här (han som tidigare hade sagt att jag hade skött mig på gymnasiemässan) för att han skulle vara här och lana med A.
Det blev bara ett snabb besök för vi väntade annat besök på kvällen. Vi måste försöka ses snart igen och då längre. Att det ska vara så svårt att få ihop livet.

Straxt efter 17 ringer det på dörren och där står tre personer och sjunger för mig. Vi har inte hunnit ses tidigare så det blev paketöppning för mig. Två hårda paket :)


Paketen innehöll två snygga muggar och en väldigt passande skärbräda till mig som är kattälskare :) 
Kvällen gick väldigt fort. Alldeles för fort.Har en tendens att göra det när man har det trevligt.


Vaknade idag till ett grå mulet Kalmar. Sova väder kan man också kalla det för. Upp och hoppa med oss! När jag drog upp rullgardinen så fick jag se att några som inte sov var våra kära, bevingade vänner. Det var full aktivitet på fågelborden och på Talgbollen som vi hängde upp igår. Jag står där och tittarpå hur de flyger omkring och kivas med varandra när de helt plötsligen flyger i väg ! Alla förutom en. Som sitter i munnen på Båtis :(

Naturens gång, jag vet men det gör mig inte gladare precis. Båtis däremot var så nöjd och min kära U sa ; "Det är ju skönt att en av katterna är självförsörjande i alla fall !". Hm, U är på golfbanan nu så jag får väl gå ut och ta hand om resterna nu. Om Båtis lämnade något kvar vill säga..

Ha en fortsatt skön Söndag !

fredag 11 oktober 2013

Månadens favoritväxt 2013 - Oktober

Utmaning!

  • Mycket frost och snö bådar milt väder i Januari.
  • Oväder i Oktober låter vänta en ostadig vinter.Att träden blommar ännu en gång är tecken på en lindrig vinter.
  • Sitter löven kvar på träden, är en sträng och kall vinter att förvänta även som mycket mask nästa sommar.
Detta och mycket mer kan man läsa i Bondepraktikan om Oktober månad.
Än så länge har vi varit befriade från både snö och frost. De säger på radion att det ska bli lite mer av den varan nästa vecka. Inte snö men frost. Så nu blir det att plocka in de sista växterna .
Jag tycker att det är svårt att lyckas med övervintringen. Har ett kallväxthus men det är som det låter, kallt. Garaget är fönsterlöst. Ja, jag skulle kunna sätta dit extrabelysning.. Har en tendens att glömma allt som är i garaget så tillsynen av växterna är i riskzonen. Jag får sätta ett larm i telefonen när det är "ompysslingsdags" :)

I Bondepraktikan står det även att har man mycket Rönnbär så blir vintern sträng. Detta leder mig till mitt val av denna månadens favoritväxt, Sorbus ´Dodong´.

8:e Oktober 2013
 Vi köpte och planterade Rönnen tidigare i år och det växer så det knakar. Tyvärr växer ogräset runt omkring lika snabbt. Ni får försöka fantisera bort det från bilderna.

För mig är det här min första "egna" erfarenhet av Rönnbärsträd så jag är fascinerad av hur fort den växer och att den ändra färg minst lika snabbt !
11:e Oktober 2013

Några bär har vi inte fått i år. Det kanske är så att Rönnbärsträdet behöver ett år på sig innan den låter oss få njuta av bären? Spelar inte så jätte stor roll för mig . Att  kunna stå bredvid och nästa med blotta ögat hur  bladen skiftar färg är häpnadsväckande för mig, me like :)


Något mer som jag tycker om är att nu kan man tända ljus och och bara mysa. Det är liksom lite mer tillåtet nu. Trädgården pockar inte lika mycket på uppmärksamhet så nu är det helt okej att stoppa ner näsan i tidningar och böcker som inspirerar till nya trädgårdsprojekt. Det är ju trots allt bara fyra månader till de första fröna ska ner i jorden ;)

Ha det bäst och fyll helgen med det som ni vill att den ska fyllas med !

PS Gör som jag, går in på  Anna vattenkannas blogg och se vad andra bloggare har som månadens favorit ! DS

torsdag 3 oktober 2013

Söta AliceVilka underbara grannar vi har! Igår kom de in med ett "smakprov"på deras äpplen. Sorten heter Alice och de smakade ljuvligt! 
"Bara att hämta mer om ni vill ha" sa grannarna.

Så idag gick jag in med min lilla korg men den var för liten. Med mig hem fick jag två lådor med äpplen! .Deras äppelträd har varit extra givmilda i år så de behövde lite hjälp med att äta upp dem. Så klart att vi ställer upp :)


Ut i förrådet och leta rätt på burkar som jag har samlat på mig i ett antal år till min mans stora förtret. (Usch, förrådet behöver verkligen städas. Det får bli en annan dag..) 
Åka till affären och handla socker, askorbinsyra och kanel. Hem och börja skala och skära äpplen i klyftor.

När äpplena började koka upp så spreds sig en härlig doft i vårat hus. Varför har jag inte gjort mos innan? Så enkelt och så gott.

Jag gjorde två omgångar med mos idag. Den sista smaksatte jag med kanel. Tänkte ha den i  bullarna som jag funderar på att baka nästa vecka. Tror nog att det kan bli gott.
En påse med äppelklyftor hamnade i frysen. Skönt att bara kunna ta upp när suget på äppelpaj blir för stark att motstå.
Många äpplen har jag kvar så ni kan säkert lista ut vad jag ska göra de närmaste dagarna efter jobbet, mer mos. Tur att det går att frysa in:)

Tack för att ni tittade in! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...