#header-inner { width:1000px; margin-left: auto; margin-right: auto; }

Etiketter

2015 års lökplantering (1) Advent (17) Altanen (33) Award (1) Bad (3) Baileys (7) Bakning (12) Baksidan (13) Belysning (14) Blogg (4) Blogga (6) Blommig Fredag (41) Blommor (120) Blomsterön (20) Boktips (6) Buske (9) Båtis (7) Böcker (17) Chimay/Nana B (10) Clematis (20) Dahlia (3) Damm (6) Djur (21) dörrar (1) Elefantgräs (3) Fantasi (2) Fest (4) Fika (2) Fotografering (22) Fröer (34) Fuchsia (1) Fåglar (23) Föreochefter (4) Genvägen (34) Grus (5) Gräs (12) Gångar (12) Gåva (2) Hall (4) Havtorn (4) Helg (24) Hellborus (1) Hund (2) Husvagn (4) Häck (5) Höst (29) Inomhus (35) Inredning (24) Insekter (9) Inspiration (16) Instagram (3) Jasmin (1) Jul (26) Kaprifol (2) Katter (64) Klätterväxter (14) Krukplantering (7) Krukväxt (5) Kryddland (5) Kärleksstigen (26) Kök (4) Köksträdgård (17) Lammet och Grisen (4) Liguster (1) Livet (134) Loppis (3) Lupiner (2) Lökar (20) Lönn (1) Magnolia (2) Midsommar (6) Morris (8) Målning (1) Månadens bild/er 2016 (14) Nana Be (1) Natur (1) Netto (7) Nyår (6) Pelargoner (16) Pion (4) Planer (2) Plantering (19) Pool (10) Projekt (22) Pussenästet (23) Pyssel (20) Påsk (6) rabarber (4) Recept (5) renovering (23) Rosor (51) rödbetor (1) Semester (18) Skattskrinet (1) Skrållis (6) Skåne (4) Skällby (1) Smultronstället (21) Solsidan (23) Sommarlov (1) Spa (7) Sporrsjö (4) Stenrabatten (5) Sådd (23) Taklök (6) Tips (10) Trampstenar (3) Träd (20) Trädgård (259) Trädgårdar runt hörnet 2012 (2) Tävling (3) Ullared (3) Uppdateringar (4) Uteplats (10) Utflyktstips (24) Utmaning (2) Valborg (1) Vallmo (11) Vatten (3) Ved (1) Vinst (4) Vinter (33) Vår (26) Vänner (4) Växthus (34) Växtlista (2) Växtporträtt (21) Växtriket (2) Återblickar (18) Ängsbacken (2) Öl (5) Öland (32)

fredag 31 maj 2013

Huvudet är fullt av idéer :)

Geranium sanguineum 'Album' 
 När jag höll på med vår nya rosrabatt så kände jag att det behövdes något som dämpar alla färger som kommer att bli.
Jag beställde därför 3 st Vita Blodnävor från odla.nu . Dessa drev jag upp i växthuset innan jag planterade ut dem. Insåg då rätt snabbt att jag måste ha flera. Beställde då 6 st till.
Dessa satte jag ut direkt så de lär inte bli så tjusiga i år men de första som jag satte blommar idag :)
Jag kan verkligen rekommendera er att beställa från Odla.nu. De växter som jag har beställt där ifrån har alltid varit i tipp topp.


Jag har inte hunnit vara ute så mycket idag. Förmiddagen har gått till att plocka i ordning innan dottern tar hem sina kompisar ikväll. Hon har fyllt år så nu är det kompis party. Jag kommer att missa allt ihop ( är faktiskt inte alls ledsen för det. Hemsk mamma ?) eftersom jag kommer att vara på jobbet ikväll. Har faktiskt kvällsjobb hela, långa helgen. Skönt att veta vad man ska göra.. :S

När jag har gått runt här och plockat så kom en ide´ farande (det har en tendens till att göra det när jag har varit hemma ett tag).
 Vi har en trapp upp till övervåningen. Under den så brukar det samlas en massa olika saker( gympaväskor, verktyg (?), dammråttor m.m.). En yta som inte används till fullo som ni förstår. Varför inte bygga en bänkförvaring. Satte mig med papper och penna och började spåna. Skickade sedan min sk ritning till min kära man som bara skrattade åt mig :)

Jag har inga problem att hålla oss sysselsatta precis. Mitt huvud är fullt av idéer både på ont och gott.
Det svåra är ju att vänta tills vi kan köra igång.

Dottern blev orolig när hon såg ritningen. Vi måste göra hennes rum först. Det har vi ju LOVAT. Hm, man kan kanske dela på en bänkskiva så det räcker både till hennes projekt och vårat under trappan...

Nu ska jag snart bege mig till jobbet. Jag hoppas ni får en trevlig helg !

torsdag 30 maj 2013

Rabarber dags!


Idag är det Rabarberna som får min fulla uppmärksamhet. Sen jag satte dem i dammrabatten så har de verkligen visat att ;"här trivs vi" :)


Jag har två olika sorter. En har jag fått av en god vän. Den ger gröna, goda stjälkar.
Sen så köpte jag till ännu en sort. `Red champagne` som ger röda , lite syrliga stjälkar.

 
Tyvärr så är jag rätt så dålig på att använda rabarberna. Det blir mest rabarberpaj. Det är inte alls dumt med paj men det finns så mycket mer som man kan göra.

Jag hittade en hel del intressanta recept på Dansukker som jag blev lite sugen på att testa. Vad gör ni med all rabarber? Har ni några favorit recept som ni vill dela med er? Jag tar gärna emot dem i så fall :)


När rabarberna går i blom så tar jag och sätter jag dem i den vita kannan som står på bordet utanför växthuset. Jag tycker att de är för fina för att kastas.

Ha en riktig skön dag !

tisdag 28 maj 2013

När hände det här ?? Blommorna på Ginsten har slagit ut. Jag hänger inte med nu. Det går så fort !

måndag 27 maj 2013

LusthusetAugusti 2012 sprang vi på vårat Lusthus på Blomsterlandet. Jag kommer ihåg att jag hade spanat på det länge men tyckte att det var lite för dyrt men en dag  när vi var där så var det nersänkt pris på det så då fick det hänga med hem.


I år så blev det en mer färgglad uppdatering. Nya möbler har inköpts på Jysk. Innan stod det en sk. parkbänk men den ska (tror jag) till den framtida dammen. Har även försökt matcha blomsterplanteringen med möblerna . Limegrön palettblad  planterades tillsammans med (vad heter den?) rödbladiga palm liknande växt ..  

Växtligheten runt lusthuset har tätnat till. Ännu är vi helt gömda bakom Tujja häcken men i slutet av året så är det nog ingen som ser oss och vi kommer inte att se grannens bil längre.


 Äppelträdet blommar inte så mycket och jag tror att det är mitt fel. Jag är verkligen ingen hejjare på att klippa fruktträd.Jag måste sätta mig in i detta ämne mer så vi kan få ihop äpplen till en äppelpaj i alla fall.


Är så glad att jag började dokumentera vår trädgårds utveckling med den här bloggen . Det är så lätt att glömma bort hur det såg ut innan. Att jag även har fått ta del av er, läsares kunskaper är en stor bonus. Kul att ni hälsar på :)

Gå nu in på Lusthus sidan så får ni se hur det såg ut från början.  

Ha en skön fortsatt Måndag!


söndag 26 maj 2013

Ros stigen, troll stigen..ja, kärt barn har många namn
Förra  året så påbörjade vi vårat lilla rosprojekt. Som vanligt så börjar vi från fel håll. Vi började med att köpa rosor innan vi ens visste hur vi skulle ha rabatten.


En sak visste vi och det var att rabatten skulle vara upphöjd. Vår trädgård är platt från början och det vill vi ändra på. 
Vår kära son var sugen på att tjäna lite extra pengar så han högg tag i spaden och började gräva bort grässvålen. Var skulle vi lägga allt som grävdes bort ? Han orkade inte dra iväg det så långt. Jag funderade och sa lägg det vi sidan om den gamla rabatten och forma den som en banan.Sagt och gjort.Han vände på grästuvorna och sakta men säkert formades en banan formad upp höjd rabatt.                            
Rosorna kom hem och de skulle planteras så ett antal säckar jord las på innan de kom i jorden.    


Mot gräsmattan la vi en rad med stenar som vi har haft lyckan att hitta när vi har grävt i trädgården. Eftersom det nu har blivit en stig så måste vi göra någon slags kant på insidan. Många funderingar har vi haft men nu tror vi att vi har kommit på vad vi vill ha. Vad får ni se framöver. Rosorna rotat sig ordentligt och man kan nästan höra hur de växer. " 5 olika sorter i olika färger blev det.2 st av dem är klätterosor och de måste få något slags stöd. Ja, jag vet det borde vi ha fixat till när vi planterade dem men det är så som jag sa tidigare,att vi har en förmåga att göra allt i fel ordning ;)

Det kommer även  att bli något slags material på gången men jag har ännu inte bestämt mig.Det brukar falla på plats under arbetets gång, eller hur?


 Många växter fick  flytta på sig när jag gjorde gången eftersom stigen går in i den gamla rabatten men de självsådda Penseérna klarar sig .


 Under vår häng sälg står dessa vackra Tulpaner. Varje vår så säger jag att jag måste plantera fler Tulpaner. De är så underbara. Allra helst nu när det inte är så många andra växter som blommar i vår trädgård.


Den här bilden är tagen när jag står med ryggen mot lusthuset. 
Som ni ser så är inte våra träd så pigga längre. Vi har planterat vildvin, Honungsros, kaprifol vid deras fötter( inte alla sorter vid ett träd ). Vi hoppas att dessa ska klä in dem.Träden får agera  klätterstöd i stället eller ska jag kanske säga också.


Avslutar med en bild på vår upp stammade Syren som har Hjärtbergenia som sällskap. Ja, de är inte ensamma. Murgröna, Ormbunkar, Honungslök lurar bakom ryggen på dem :)

Nu ska jag försöka "lura på" vad vi ska kalla vår nya "stig rabatt". Har ni något förslag ?

Tack för titten!

måndag 13 maj 2013

Öland spirar 2013 Del 3

Många inlägg blev det om vår Lördag som vi besökte Öland. Nu är det här det sista för denna gång. Snart kommer bilder från min egna trädgård :) När vi ändå var i Borgholm så var vi ju "tvungna" att besöka Borgholms handelsträdgård också  :) Kom vi tomhänta därifrån ? Nja..


Några större inköp blev det inte under dagen men några fynd gjorde vi allt.
2 st Agave, ! Chilli planta från Tränks trädgård och en Fjärils lavendel från Thurgårdens handelsträdgård fick följa med oss hem..


 På vägen hem stannade vi till på blomsterlandet . Jag skulle se om de hade någon Vit Blodnäva. Det hade de inte men en fin gurk planta slank ned i vagnen i stället.
Den ska stå utanför växthuset. Vi måste bara vänja honom vid utelivet lite innan han får flytta ut helt och hållet. Märker ni att jag kallar den för han..? Hm..


M hade rensat i rabatterna hemma medan vi åkte runt på Öland. Det visade sig att även hon hade gjort fynd !  Jag tror att det är en Björk som hon har räddat. Vad tror ni?

Nu har ni fått följa mitt besök på Öland spirar. Jag håller tummarna för att jag ska kunna besöka det nästa år också. Det finns ju så mycket mer att upptäcka!

Ha nu en skön kväll :)söndag 12 maj 2013

Öland spirar 2013 Del 2Ren , äkta trädgårdsglädje fann vi hos paret Ulla och Olof Tränk i Lördags när vi hälsade på. Ulla verkar vara den som pysslar mest i trädgården medans Olof gör en hel del tavlor i livet ;) Det gapade tomma hål på väggarna så han får allt en del sålda också. Inte så konstigt eftersom han lyckas så bra med att få ner Ölands speciella känsla på sina taveldukar..


När man kliver in i deras trädgård så möts man av härliga rabatter och en såå snygg lampa. U var väldigt noga med att den skulle komma med på bild."Är du säker att du fick med den?"; frågade han flera gånger.
 Jag tror att det kommer bli en variant av den här hemma så småningom :)


Gården har en lite speciell historia, om ni går in på  denna länk så kan ni läsa mer om det.


Här har Olof sin atelje/galleri.


En lite mer hårig kollega till honom (?) fann vi där inne också :)


Vit rabatt omgärdad av en Buxbomshäck.


En underbar, dubbel vitsippa.


Det enkla är i många fall det vackraste.Här ligger Julros blommor på ett fat med lite vatten.En vacker dörr som bakgrund blir pricken över i:et.Armeringsmattor och stänger fann man lite överallt på diverse olika sätt. Kände mig som hemma :)


Det fanns så mycket att fotografera så vi får återkomma hit igen :)


Vi stannade för glass stopp i Bredsättra gamla skola. här görs det Karameller men vi stod emot denna gång.


Vi stannade på flera ställen men skulle jag berätta om allt vi såg så skulle ni tröttna på att läsa vidare. Jag ska visa bilder ifrån trädgården  som ni kanske redan har sett på Tv. Jag tror att den var med i Trädgårdstoppen..
Jag talar om Handkraft i Borgholm där Annika Liepa och Carl-Olof Damm  har skapat sitt lilla paradis och en massa fin konst..


Vi har gått förbi dessa portar flera gånger när vi har besökt Borgholm men vi har aldrig vågat oss in.
Tänk vad mycket fint som vi har missat !


 Överallt i trädgården dyker det upp konstverk


Karparna i dammen var nyfikna av sig.Vad hittar vi här bakom häcken ?Två stycken härliga trädgårdar fick vi möjlighet att besöka denna lördag. Köpte vi något då? Jo, det blev lite men det berättar jag om i morgon.

Hoppas ni får en bra start på arbetsveckan!

lördag 11 maj 2013

Öland spirar 2013 Del 1

Öland spirar för fullt! Full aktivitet i varje hörn. Jag tog så många bilder att jag får dela upp dagens besök i två olika inlägg om inte tre.Vi började med ett besök på Thurgårdens handelsträdgård. det var så mycket folk där så det var lite knepigt att få parkeringsplats.

De hade hönsutställning/försäljning där idag. Oj, så många olika sorter det finns. Jag skulle jättegärna ha egna höns här hemma men jag vet inte vad grannarna skulle tycka om det.Om jag mutar dem med nyvärpta ägg , kanske..

Gässlingar
Vita sötnosar


Här ovan ser ni ett bra alternativ till ett parasoll. De har gjort en ram av Bambupinnar som sedan grenarna leds igenom.

Godisbord för växtälskare


Thurgården har ett stort , bra sortiment på diverse olika växter.Helt klart värt ett besök!


Vi hoppade in i bilen och åkte vidare till Arontorp och Mys blommor. Det är en butik som har vuxit de senaste åren. Många växter och trevliga inredningsdetaljer kan man hitta här men vi gick där ifrån tomhänta.

Nu kurrade det kraftigt i våra magar så vi letade efter ett ställe där vi kunde äta vårt goda fika. Vi hamnade tillslut på Gråborg


Vi såg inte allt det där som ni kan läsa om i ovanstående länk. Tyvärr, kanske jag skall tillägga. Kan berätta att Kaffet smakade ljuvligt i alla fall :)


Vi åkte vidare över till Östra sidan. Vi såg Kejsarkronor på hur många ställen som helst. De var oftast i stora klungor. Blev nästan lite sugen på att plantera sådana hemma, Trots att de luktar illa.

Jag fortsätter vår resa i nästa blogginlägg. Då får ni se ett par trädgårdar som vi besökte idag.. Den ena kan ni ha sett på tv:n...

Ha en skön Lördag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...