Maj månads favoritväxt 2013Nu börjar alla ens favoritväxter poppa upp så nu är valen många! Jag hade trots detta inte alls svårt att välja.
Kungsängsliljan ( Fritillaria meleagris)  med sina schackmönstrade kronblad är min absoluta favorit denna månad.

Vi har den planterad i smultronställets rabatt. Den gjorde vi om för ett par år sedan (2011). Försökte då rädda så många lökar, av denna växt , som möjligt. Hittade bara ett fåtal men de har verkligen klarat sig OCH spridit sig! Me like :)


Det kan ju bara betyda att den trivs där under vårat Sälgträd. Lagom mycket av sol och skugga.Det kan ju bara betyda att den trivs där under vårat Sälg träd. Lagom mycket av sol och skugga.

De har det rätt så tomt runt omkring sina fötter. Jag har ännu inte bestämt mig för vilken plantering som jag vill ha där i rabatten. Det blir nog olika sorters Alunrot som får täcka bladen efter diverse olika lökväxter när de har vissnat ner.

Det var Maj månads favoritväxt. Undra vilken det blir nästa månad...

Kommentarer

 1. En fin lökväxt och jag tror att det är den enda växten med rutiga blommor. Alltid trevligt när ens favoriter trivs och blir fler. Snart har du väl en hel äng får vi hoppas.

  Kram

  SvaraRadera
 2. En underbar växt! En av mina favoriter... Ja, och så härligt att den sprider sig hos dig.
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. När Maskrosorna sprider sig blir jag inte så glad men att dessa har spridit sig gör mitt trädgårdhjärta lyckligt :)
   / Sylvia

   Radera
 3. Kungsängsliljan är en favorit hos mig också. Den är ju också så speciell med sitt schackrutiga mönster. Jag har bara vita men har märkt att den sprider sig för varje år till min stora glädje. I år ska jag också satsa på den röda. Har en röd rabatt där den kommer att komma som en glädjespridare i maj.

  Önskar dig en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 4. Den är fin, har inte haft den förut, men såg till att skaffa mig några vita på trädgårdsmässan. Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 5. Jag har inte varit så förtjust i Kungsängslilja tidigare, men man ändrar sig ju ibland! Jag var därför precis inne på att beställa hem några roliga sorter när jag besökte ett par trädgårdsvänner för några dagar sen. Dom hade MASSOR av liljebaggar bland sina Kungsängsliljor!! Hade inte en aaaning om att dom gick på dom också, så nu har jag tänkt om igen..... :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har man rätt att ändra sig Susie. Jag verkligen avskydde gula blommor innan men nu har jag en Lyckoklöver med gula blommor på altanen..;)
   Jag har haft Kungsängsliljor i rätt så många år nu men jag har aldrig råkat ut för Liljebaggar på dem.Peppar, peppar, ta i trä.. kanske jag bör säga
   / Sylvia

   Radera
 6. Kungsängsliljor är vackra på ett mycket personligt sätt. Jag har ingen ännu, men det kan mycket väl tänkas att jag planterar några när jag kommer på var de passar in.
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 7. Min favorit i maj också!
  Den är sååååååå cooooooooool, den blomman.
  En fin fredag och skön helg önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 8. Lyckliga du som har kungsängsliljor som sprider sig! Det återstår att se om mina gör det, eller de ens överlever ett år till.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 9. söta lilla kungsängsliljan
  själv har jag glömt att sätta några
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

När jag läser era kommentarer så värmer det ända in i hjärteroten.
Dina tankar, funderingar, egna erfarenheter, känslor.. inspirerar mig att fortsätta att berätta om mitt trädgårds liv.

Undrar du något eller har något önskemål om något som du vill att jag ska berätta om, så säg bara till. Jag svarar på era inlägg så snart jag kan :)

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Om ni inte har en egen blogg och vill lämna en kommentar så går det bra. Välj bara profilen anonym innan ni klickar på publicera knappen.

Populära inlägg