Det finns otaliga recept på lussekatter/ saffrans bullar men här kommer det som jag använder år efter år.




50 g jäst

100 g smör

5dl mjölk

250 g Kesella mager kvarg

1 g saffran

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

ca 17 dl vetemjöl

(russin)


Smula jästen i en degbunke.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 gr). Häll degspadet över jästen och rör om så jästen löser upp sig.

Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt (russin om man vill ha det i) och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 40 min .

Ta upp degen på  mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut till lussekatter eller annan valfri form och lägg på bakplåtar. Gör dem jämnstora så blir de bakade jämnare

Jäs dem övertäckta i ytterligare ca 40 min. Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i ugn 225 grader i 5-10 min beroende på storlek .




Ha det bäst!



Kommentarer